ΓΔ: 877.56 -1.03% Τζίρος: 23.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:34:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απαραίτητη μια πανευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι στα fake news

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει έλεγχος των fake news ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της.

Το γεγονός πως είναι απαράδεκτο ανεύθυνες φωνές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες να καταφέρονται εναντίον των μέτρων υγειονομικής προστασίας, και να διασπείρουν fake news που αποτελούν μάστιγα για την ανθρωπότητα τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που υποστήριξε οτι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή ασπίδα απέναντι στα fake news».

Μιλώντας ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της EUROPOL στην συζήτηση για την «επίδραση του COVID-19 στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και τον ρόλο της αστυνομικής συνεργασίας», ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η πρωτόγνωρη παρατεταμένη κρίση της πανδημίας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της έχουν αλλάξει άρδην τους κανόνες λειτουργίας των κοινωνιών. Έτσι, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιφορτιστεί με ένα επιπλέον έργο: την αποτροπή συμπεριφορών που μπορούν να προκαλέσουν την ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 με κίνδυνο να προσβληθούν και οι ίδιοι από τον ιό, όπως επισήμανε και ο Βιτόριο Ρίτσι. Επομένως, οι περιορισμοί που επιβάλλονται πρέπει να αντιμετωπισθούν ως αυτοάμυνα της κοινωνίας και όχι ως κατασταλτικοί μέθοδοι από τις κυβερνήσεις».

Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην «αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου σε ποσοστά σχεδόν καθολικά μέχρι και σε ηλικίες των 70 ετών», υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό κάνει «ακόμη πιο αναγκαίο τον έλεγχο των fake news, που έχουν καταντήσει μάστιγα για την ανθρωπότητα. Ακόμη και εξαπάτηση πολιτών διαπράττεται με online διακίνηση πλαστών εμβολίων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ίδια την πανδημία, τα μέτρα για τον περιορισμό της και τα εμβόλια, κυκλοφορούν στον κυβερνοχώρο ψευδείς και εξωφρενικές "πληροφορίες" που διασπείρουν τον φόβο και την πλάνη. Τα αποτελέσματα αυτής της προπαγάνδας αποτυπώνονται σε συμπεριφορές άρνησης, με αντίκτυπο στον περιορισμό της πανδημίας, αλλά και κοινωνική αναστάτωση και ταραχές».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Mπλόκαρε 99 εκατ. παραπλανητικές διαφημίσεις για τον κορονοϊό η Google

Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε πως εφάρμοσε μια νέα πολιτική που έβαζε μπλόκο σε περιεχόμενο που ερχόταν σε αντίθεση με τα κοινώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό.
embolio, embolia, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Έγκριση για να δοθεί τρίτη δόση εμβολίου Pfizer στους άνω των 65 στις ΗΠΑ

Η επιτροπή των CDC δεν ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις για υγειονομικούς, εκπαιδευτικούς, ενοίκους κέντρων υποδοχής αστέγων και τροφίμους φυλακών, εξαιτίας της δυσκολίας να ολοκληρωθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.