ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί φοβούνται οι θεσμικοί επενδυτές να επενδύσουν στο bitcoin

Οι τεράστιες ποσότητες ενέργειας, «βρώμικης» στο μεγαλύτερο βαθμό σήμερα, αποτρέπουν τους θεσμικούς επενδυτές να επενδύσουν στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα, όπως τονίζει στέλεχος της Société Générale.

Η ενέργεια που απαιτείται για τα bitcoin είναι βασικός παράγοντας που οι θεσμικοί επενδυτές αποστρέφονται το κορυφαίο κρυπτονόμισμα, παρότι οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι μπορεί να καλυφθεί οικονομικά και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Société Générale στη Βρετανία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, και είμαι σίγουρος πως είναι και οι άλλοι για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin», επισήμανε ο Φαχάντ Καμάλ στο Insider, υπογραμμίζοντας πως είναι «συγκλονιστική» η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται. Υπολογισμοί του Πανεπιστημίου Cambridge αναφέρουν πως το bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα κάθε χρόνο από την Αργεντινή και την Ουκρανία εξαιτίας της ενεργοβόρας διαδικασίας «εξόρυξης».

Καθώς η τιμή του bitcoin έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, αρκετοί επενδυτές έχουν αρχίσει και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση των bitcoin. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που επισημαίνουν ότι όλο και περισσότεροι που εξορύσσουν bitcoin χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και το ποσοστό αυτό θα μεγαλώνει κάθε χρόνο.

Ο Μπιλ Γκειτς, σε διαδικτυακή εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε πως η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται σε κάθε συναλλαγή του bitcoin είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γνωστή δραστηριότητα στον κόσμο. Ο Καμάλ της Société Générale ανέφερε πως η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin έρχεται σε αντίθεση με όλους τους βιώσιμους στόχους επενδύσεων σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τις τοποθετήσεις των επενδυτών πλέον, όπως σημείωσε.

Το ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, καθώς η αξία του bitcoin κάνει ράλι μετά και την ανακοίνωση της Tesla πως έχει αγοράσει κρυπτονομίσματα αξίας 1,5 δις. δολαρίων τον Ιανουάριο. Τις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκε διόρθωση, ενώ και ο Έλον Μασκ αμφισβήτησε ότι δικαιολογείται η αξία του κρυπτονομίσματος στα τρέχοντα, υψηλά επίπεδα τιμών.

Η εξόρυξη του bitcoin πραγματοποιείται όταν οι υπολογιστές συνδέονται στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος για να πιστοποιούν συναλλαγές. Σαν ανταμοιβή για αυτή την δουλειά, που περιλαμβάνει την λύση γρίφων και προβλημάτων, οι «miners» λαμβάνουν αμοιβές σε bitcoin. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου έχουν νοικιαστεί αποθήκες που έχουν γεμίσει με υπολογιστές σε μια προσπάθεια να εξορύξουν περισσότερα bitcoin με αποτέλεσμα να χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Ωστόσο ο Ματ Μπλομ, επικεφαλής της χρηματιστηριακής για κρυπτονομίσματα Diginex δήλωσε στο Insider, πως είναι υπερβολικοί οι φόβοι για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin καθώς στο μέλλον όλη η εξόρυξη θα πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, μια μελέτη του Cambridge υπολόγιζε πως το 39% των εξορυκτικών διαδικασιών είχε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως υδροηλεκτρική, ενώ ανέφερε επίσης πως το 70% των «miners» χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό τους μείγμα.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Société Générale στη Βρετανία σημείωσε: «Μπορούμε να φανταστούμε το bitcoin να γίνεται φιλικό προς το περιβάλλον και να χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενέργεια, όμως απέχουμε ακόμα πολύ από αυτό. Προς το παρόν τεράστιες ποσότητες ενέργειας απαιτούνται για την εξόρυξη του και αυτή η ενέργεια προέρχεται από “βρώμικους” τρόπους, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους επενδυτές».

Επισημαίνει πάντως πως το ζήτημα των κρυπτονομισμάτων δεν είναι «άσπρο-μαύρο». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «προφανώς και υπάρχουν μερικά πολύ θετικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και προβλήματα όπως η υψηλή μεταβλητότητα που μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό πρόβλημα, εάν περισσότεροι αρχίσουν να υιοθετούν το κρυπτονόμισμα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα τρία σενάρια για τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας

Η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στα φωτοβολταϊκά η Mytilineos με 21 projects σε όλο το κόσμο

Κατασκευάζει σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία φωτοβολταϊκά πάρκα 1,5 GW και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας. Μεγάλο βήμα η ανάληψη του mega φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στην Κοζάνη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο ρεύμα σε τρεις κινήσεις: Διασυνδέσεις, ΑΠΕ και target model

Η σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο φέρνει μικρότερες χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας και επιταχύνει την ένταξη έργων ΑΠΕ στο σύστημα. Η εφαρμογή του target model αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται έκτακτο «χαράτσι» στους παραγωγούς ΑΠΕ

Χιλιάδες επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα των 287 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Για μόνιμη λύση στο πρόβλημα εξετάζεται να επιβαρυνθούν οι πάροχοι ενέργειας.