ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
playstation-ps5
Φώτο: Shutterstock

Κάνουν ράλι οι τιμές παιχνιδομηχανών και στην αγορά της Ελλάδας

Επτά μήνες μετά την κυκλοφορία τους, τα PS5 αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, με την Sony να αναφέρει πως η έλλειψη θα συνεχιστεί μέχρι το 2022. Άλμα 60% στις τιμές τους στην Ελλάδα.

Ο πόλεμος για την κυριαρχία στην αγορά της κονσόλας παιχνιδιών έχει ένα νέο επίπεδο δυσκολίας τη φετινή χρονιά καθώς καταγράφεται σημαντική έλλειψη σε επεξεργαστές και ημιαγωγούς. Sony και Microsoft προσπαθούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, όμως η έλλειψη εξαρτημάτων οδηγεί στον περιορισμό της παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή εκτοξεύονται οι τιμές τους.

Η Sony μπήκε δυναμικά τον Νοέμβριο του 2020 με τα PS5 όπου έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να έχουν πουλήσει 7,8 εκατ. μονάδες με τον στόχο για το 2021 να είναι στις 14,8 εκατ. μονάδες. Ωστόσο, ο στόχος αυτός μπορεί να μην επιτευχθεί όχι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά γιατί καταγράφεται παγκόσμια έλλειψη συσκευών. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις η τιμή τους έχει εκτοξευτεί αρκετά σε σχέση με την αρχική τιμή που είχαν εμφανιστεί στην αγορά με τα 499 ευρώ να αποτελούν μακρινό παρελθόν ήδη.

Τον Μάιο, η Sony ανέφερε σε συνάντηση με αναλυτές πως το Playstation 5 θα παραμείνει σε έλλειψη μέχρι και το τέλος του 2022, αναφέροντας πως η εταιρεία δεν θα έχει την δυνατότητα να ανεβάσει τους στόχους για πωλήσεις προς τα πάνω και καταβάλλει προσπάθεια για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Στην Ελλάδα δεν καταγράφονται μέχρι στιγμής ελλείψεις, καθώς περίπου τα μισά μαγαζιά έχουν άμεση παραλαβή (1-3 μέρες) ενώ τα υπόλοιπα έχουν παράδοση μέχρι και σε 30 ημέρες. Ωστόσο η τιμή τους μέσα σε 6 μήνες έχει εκτοξευθεί κατά 60% καθώς από τα 499 ευρώ που ήταν η ακριβότερη έκδοση της κονσόλας, πλέον οι καταναλωτές μπορούν να την βρουν με 800 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι κονσόλες Xbox Series S/X βρίσκονται πιο εύκολα για άμεση παράδοση με την τιμή τους πάντως να ξεπερνά τα 650 ευρώ από 300 που είχαν ξεκινήσει.

Η Sony πιστεύει πως τα PS5 θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις του Playstation 4 που είχαν φτάσει τα 115,9 εκατ. μονάδες, όμως προς το παρόν είναι αρκετά δύσκολο για να βρει κάποιος σε απόθεμα τις νέες κονσόλες, με την ιαπωνική εταιρεία να μην έχει προχωρήσει ακόμα σε κάποια ανακοίνωση για το πότε εκτιμά να επανέλθει στο κανονικό η παραγωγή.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στην ενημέρωση προς τους αναλυτές ο CFO της εταιρείας Χιρόκι Τοτοκί, τόνισε πως «δεν πιστεύω πως η ζήτηση θα πέσει φέτος και ακόμα αν μπορούσαμε να παράγουμε ακόμα περισσότερες μονάδες Playstation 5 του χρόνου, η προσφορά μας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση». Σημείωσε πως η Sony πρέπει να ανεβάσει την παραγωγή της το συντομότερο δυνατό και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν κονσόλες στα ράφια των καταστημάτων.

Πρόσθεσε επίσης πως η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή, με την Sony να κεφαλαιοποιεί την τάση που δημιούργησε η πανδημία για διασκέδαση στο σπίτι αναφέροντας πως «πουλήσαμε περισσότερο από 100 εκατ. μονάδες Playstation 4 και αν αναλογιστούμε το μερίδιο αγοράς και φήμης μας, δεν πιστεύω να πέσει εύκολα η ζήτηση». Ωστόσο τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία αποδεικνύουν ότι η ζήτηση για διασκέδαση στο σπίτι εξισορροπείται πλέον. Η Sony ανακοίνωσε πως οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του Playstation Network έπεσαν στα 109 εκατ. στο τέλος του α’ τριμήνου του 2021 από 114 εκατ. που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο και οι πωλήσεις παιχνιδιών μειώθηκαν επίσης στην ίδια περίοδο.

Γιατί καταγράφεται έλλειψη σε επεξεργαστές

Οι μειώσεις παραγωγής εξαιτίας της πανδημίας και η πολυπλοκότητα της δημιουργίας ημιαγωγών θα συνεχίζουν να επηρεάζουν για κάποιο διάστημα ακόμα την παραγωγή μέχρι να ανταποκριθεί στην ζήτηση όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΙΒΜ Jim Whitehurst που σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί έχει εμφανιστεί αυτή η έλλειψη τώρα. Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων από την περυσινή χρονιά καθώς τα εργοστάσια του κόσμου επηρεάστηκαν από την πανδημία. Η άνοδος της ζήτησης από τους καταναλωτές που έμειναν αναγκαστικά κλεισμένοι στο σπίτι και είχαν ανάγκη για νέους υπολογιστές, αλλά και πολιτικά ζητήματα όπως η απόφαση Τραμπ να προχωρήσει σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα το Business Daily, η έλλειψη επεξεργαστών και ημιαγωγών επηρεάζει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα, όπως οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι που βρίσκονται στα αυτοκίνητα, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών όπως επίσης προϊόντα τεχνολογίας όπως το καινούριο iPhone 12 της Apple που βγήκε καθυστερημένα στην αγορά εξαιτίας των ανησυχιών για διαθέσιμο στοκ.

Η ζήτηση για επεξεργαστές έχει εκτοξευτεί από την περασμένη χρονιά με τους κατασκευαστές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στους ρυθμούς ζήτησης με αποτέλεσμα μεγάλες εταιρείες να έχουν προτεραιότητα ενώ παράλληλα ανεβαίνουν κατακόρυφα και οι τιμές.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση που προκλήθηκε από την πανδημία, ο λόγος που η αγορά αντιμετωπίζει αυτή την πρωτοφανή έλλειψη. Σημαντικός παράγοντας αποτελεί επίσης πως δεν υπάρχουν πλέον αρκετές εταιρείες που παράγουν επεξεργαστές και κυκλώματα. Χαρακτηριστικά, το 2000 υπήρχαν περισσότερες από 30 εταιρείες που κατασκεύαζαν ολοκληρωμένα κυκλώματα, όμως  στη συνέχεια ανακάλυψαν πως είναι φθηνότερο να σπάσουν την παραγωγή σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Την ίδια στιγμή που τρέχει η ψηφιοποίηση, με όλο και περισσότερα προϊόντα να έχουν την ανάγκη για ηλεκτρονικά κυκλώματα και η ζήτηση να είναι ολοένα αυξανόμενη, η βιομηχανία έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλές τεχνολογικές εταιρείες όπως η AMD έχουν αλλάξει το μοντέλο τους και δίνουν την παραγωγή των κυκλωμάτων να πραγματοποιείται από εταιρείες όπως η Samsung.

Είναι ζήτημα χρόνου για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης επεξεργαστών. Κάποια στιγμή η ζήτηση θα σταματήσει να ξεπερνά την περιορισμένη προσφορά και η αγορά θα επιστρέψει στα κανονικά της επίπεδα, με τις τιμές να μειώνονται. Όμως για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία ενώ προχωράμε προς ένα ψηφιακό κόσμο.

Ήδη οι εταιρείες κατασκευής επεξεργαστών έχουν ανακοινώσει επενδυτικά σχέδια. Η ΤSMC ανέφερε πως θα επενδύσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία ώστε να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα. Η Intel σχεδιάζει να επενδύσει 20 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στην Αριζόνα και ανοίγει τις πόρτες της για να κατασκευάζει επεξεργαστές και για άλλες εταιρείες όπως κάνουν η TSMC και η Samsung προσθέτοντας ακόμα έναν μεγάλο παίκτη στην αγορά.

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από την έλλειψη

Μπορεί η Sony να προβληματίζεται από τις ελλείψεις που καταγράφονται στην αγορά όμως αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους, είναι οι γνωστοί scalpers (χρήστες που αγοράζουν μαζικά προϊόντα που έχουν απήχηση και μετά τα πουλάνε σε υψηλότατες τιμές). Όπως αναφέρουν, τα καθαρά κέρδη από την πώληση 10 μονάδων PS5 ξεπερνάνε τα 3.000 ευρώ.

Είναι τόσο οργανωμένοι που παρακολουθούν τις σελίδες μεγάλων αλυσίδων και όταν βγάλουν κάποιο trending προϊόν σε προσφορά αγοράζουν μαζικά και αργότερα έχουν την ευχέρεια να εκμεταλλευτούν τις όποιες ελλείψεις καθώς έχουν την δυνατότητα άμεσης αποστολής. Έχουν εξελίξει τόσο πολύ τα εργαλεία τους, ώστε έχουν δημιουργήσει bots που αναζητούν τα νέα στοκαρίσματα  και προχωρούν σε μαζικές αγορές πριν καν ο μέσος καταναλωτής προλάβει να ανοίξει την σελίδα για να την αγοράσει.

Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι κερδισμένοι, από την έλλειψη που παρατηρείται καθώς καταγράφεται επίσης μεγάλη ανάπτυξη του retro gaming που δεν έχει την ανάγκη χρήσης ημιαγωγών και οι ηλεκτρονικές απαιτήσεις του δεν είναι υψηλές.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Liam Howley, CMO της Decluttr, οι πωλήσεις ανακαινισμένων retro παιχνιδιών έχουν ανέβει κατά 57% καθώς σημειώνεται αύξηση της ζήτησης για παλαιότερες κονσόλες. Τον Μάιο οι πωλήσεις του Xbox One αυξήθηκαν κατά 103%, του PS3 ανέβηκαν κατά 38% ενώ κονσόλες και εξαρτήματα PS4 έχουν αυξηθεί κατά 32% ενώ την εβδομάδα 16-22 Μαΐου πραγματοποίησαν άλμα 160% σύμφωνα με στοιχεία της Decluttr.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες είναι οι δέκα ελληνικές startup που «αγγίζουν» το δισεκατομμύριο

Η Viva Wallet φαίνεται ότι έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ελληνική startup που θα εξελιχθεί σε «μονόκερο», με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ. Πώς κατακτούν την επιτυχία οι δέκα σημαντικότερες νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνικό «χρώμα».
startups-Ellada-oikonomia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ανεβάζει στροφές» το εγχώριο οικοσύστημα startup, ρεκόρ χρηματοδοτήσεων το 2020

Έντεκα εταιρείες πλησιάζουν την αποτίμηση του 1 δισ. δολ. για να γίνουν «μονόκεροι». Σε σύνολο 567 startup με ελληνικό στοιχείο, οι 359 ιδρύθηκαν από Έλληνες εκτός γεωγραφικών συνόρων της χώρας.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η επανάσταση στα δεδομένα κινητής: Αύξηση χρήσης 1.000% σε πέντε χρόνια

Τα έσοδα των παρόχων από data έχουν φθάσει πλέον να αντιστοιχούν στο 40% των συνολικών εσόδων, καθώς οι ταχύτητες αυξάνονται και οι χρεώσεις μειώνονται, αν και παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.