ΓΔ: 862.17 -0.56% Τζίρος: 20.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
sygkatoikisi
Φώτο: Shutterstock

JoinRoomie: Η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα στην Ελλάδα για συγκατοίκηση

Η νέα πλατφόρμα φέρνει στην Ελλάδα την κουλτούρα της συγκατοίκησης διευκολύνοντας την εξεύρεση οικονομικά προσιτής στέγης. Απευθύνεται σε φοιτητές, digital nomads και επαγγελματίες που μετακινούνται όπως οι στρατιωτικοί και αναπληρωτές καθηγητές.

Με την Ελλάδα να θέλει να γίνει πόλος έλξης για ψηφιακούς νομάδες, αλλά και το κόστος ενοικίασης κατοικίας να αυξάνεται, η πλατφόρμα JoinRoomie απαντάει στις ανάγκες όσων αναγκάζονται ή επιθυμούν να μετακομίσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια άλλη πόλη και όσων «δυσκολεύονται» να πληρώσουν το κόστος ενοικίου για να μένουν μόνοι τους.

Η JoinRoomie στοχεύει να φέρει και στην Ελλάδα το επιτυχημένο μοντέλο της συγκατοίκησης που επικρατεί στο εξωτερικό συνδέοντας μέσω της πλατφόρμας πιθανούς συγκατοίκους και ιδιοκτήτες ακινήτων. «Δημιουργήσαμε το JoinRoomie γιατί είναι πιο εύκολο, και πιο ευχάριστο τελικά, να ζεις με παρέα παρά μόνος σου και αυτό είναι κάτι που καταλάβαμε όλοι καλύτερα την περίοδο της πανδημίας. Εξάλλου δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύεις το μεγαλύτερο μέρος του μισθού σου στο ενοίκιο και να μην έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις τίποτα άλλο στην καθημερινότητά σου», αναφέρει στο Business Daily ο κ. Βασίλης Ζαφειρούλης, ιδρυτής της πλατφόρμας και σημειώνει πως «στόχος είναι η ιδέα αυτή να μεγαλώσει και να καθιερωθεί η συγκατοίκηση στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρούλη, «αναγνωρίσαμε μια ανάγκη εξαιτίας της αύξησης των ενοικίων, όπου σε συνδυασμό με τους μισθούς που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τους νέους να ανεξαρτητοποιηθούν και να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι, ενώ παράλληλα άτομα που γυρίζουν από το εξωτερικό είναι πολύ πιο εξοικειωμένα στη συγκατοίκηση, αλλά δεν υπήρχε έως σήμερα μία οργανωμένη υπηρεσία που να μπορεί να τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Όλοι στην ομάδα που βρίσκεται πίσω από το project, έχουμε ζήσει και οι ίδιοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στη χώρα μας, τις επιπλέον δυσκολίες που έφεραν τόσο η πολυετής οικονομική κρίση, όσο και η πανδημία που έχει στην ουσία αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο ζωής μας, συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε μία νέα κοινότητα αλληλοβοήθειας και μοιράσματος, που ξεκινάει από τον τρόπο και τον τόπο που ζούμε. Γι’ αυτό και το μότο μας είναι "Μαζί είναι πάντα καλύτερα"».

Η JoinRoomie παρέχει λύσεις στέγασης για ψηφιακούς νομάδες που αποτελούν μια πολύ δυναμική νέα τάση στη χώρα μας αλλά και για άτομα που πρέπει να μετακινηθούν σε κάποια άλλη πόλη για ένα χρονικό διάστημα. «Μέχρι τώρα ψηφιακοί νομάδες, φοιτητές, ή πολίτες που χρειάζεται να μετακινηθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε κάποια άλλη πόλη, κατέφευγαν σε λύσεις βραχύβιας μίσθωσης, που αποτελεί μια μεταβατική αλλά και σαφώς πιο ακριβή λύση» εξηγεί ο ιδρυτής της πλατφόρμας και προσθέτει ότι «υπάρχουν και κατηγορίες εργαζομένων όπως αναπληρωτές καθηγητές, στρατιωτικοί κλπ που αναγκάζονται να μετακινούνται συχνά και θεωρούμε πως η πλατφόρμα θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμη για εκείνους και να βελτιώσει τελικά και την ποιότητα ζωής τους».

Παράλληλα η πλατφόρμα που έχει ενταχθεί στον τρέχοντα κύκλο του επιταχυντή καινοτομίας egg - enter•grow•go της Eurobank, φιλοδοξεί να αναπτύξει τη δραστηριότητάς της και σε πόλεις που συγκεντρώνουν πολλούς φοιτητές μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο. «Σε αυτό το στάδιο, διευρύνουμε τον αριθμό χρηστών και εξετάζουμε τις κατοικίες ιδιοκτητών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην πλατφόρμα μας», αναφέρει ο κ. Ζαφειρούλης που σημειώνει ότι η πανδημία κράτησε πίσω την ανάπτυξη του προτζεκτ, ωστόσο «υπάρχει το πλάνο ανάπτυξης για τους επόμενους 18 μήνες που τρέχει και φιλοδοξούμε να έχουν αυξηθεί μέχρι τότε και τα σπίτια και οι χρήστες που συμμετέχουν στο JoinRoomie. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ως νέους ανθρώπους σε αυτό τον χώρο, να έχουμε την υποστήριξη από δομές όπως το Egg ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε την ιδέα που τόσο αγαπάμε, όχι απλώς πράξη αλλά μία επιτυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα».

Η JoinRoomie φιλοδοξεί να γίνει η πλατφόρμα τόσο για τους κατοίκους του εξωτερικού, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που μετοικούν στη χώρα μας. «Αντιλαμβανόμαστε, γιατί και εμείς οι ίδιοι το ζούμε, ότι σήμερα δεν υπάρχουν «φυσικά σύνορα» στις υπηρεσίες που μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Για το λόγο αυτό αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία ώστε να είμαστε προσιτοί και τελικά να γίνουμε η πρώτη επιλογή ανθρώπων που αναζητούν τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, όπου κι αν εκείνοι βρίσκονται» τονίζει ο ιδρυτής της JoinRoomie ελπίζοντας ότι «στο μέλλον να  μπορούμε να προσφέρουμε στους χρήστες της πλατφόρμας μας σπίτια εκτός Ελλάδος».

joinroomie

Απλή διαδικασία με προτεραιότητα την ασφάλεια

Η πλατφόρμα που «τρέχει» μέχρι τώρα με ίδια κεφάλαια των ιδρυτών της έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από άτομα που έχουν σπίτι και αναζητούν συγκάτοικο, είτε από εκείνους που αναζητούν συγκάτοικο ώστε να βρουν από κοινού κατοικία. Ωστόσο, είναι το ίδιο εύκολο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καταχωρήσουν τα διαμερίσματά τους για να προσελκύσουν ενοικιαστές.

Η JoinRoomie παρέχει την ασφάλεια στους ιδιοκτήτες πως θα πληρώνουν οι ενοικιαστές, δίνοντας τους παράλληλα την πλήρη ελευθερία για να θέσουν τους όρους για το security deposit ή οτιδήποτε συμπεριλαμβάνεται στις απαιτήσεις ενός ιδιοκτήτη ακινήτου. «Στους όρους χρήσης της πλατφόρμας, περιλαμβάνονται οι κανόνες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες» αναφέρει ο κ. Ζαφειρούλης, και προσθέτει ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή για ιδιοκτήτες και υποψήφιους ενοικιαστές, ενώ στους όρους χρήσης υπάρχουν και οδηγίες για την περίπτωση πρόωρου τερματισμού της συγκατοίκησης.

Ωστόσο, επειδή κατά καιρούς παρατηρείται σε πλατφόρμες μίσθωσης ακινήτων η οικία που εμφανίζεται σε φωτογραφία να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, η ομάδα της JoinRoomie σημειώνει πώς «πάντα θα υπάρχει έλεγχος των σπιτιών από τους υπεύθυνους της JoinRoomie για το αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι εικόνες των σπιτιών διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα παροχών για τους χρήστες», ενώ επίσης θα υπάρχει και η δυνατότητα να οριστεί ραντεβού μεταξύ του ιδιοκτήτη και των υποψήφιων ενοικιαστών ώστε να γνωριστούν και να δουν το σπίτι και από κοντά, «πάντα με παρουσία εκπροσώπου της πλατφόρμας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

open-data
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα ανοικτά δεδομένα είναι... χρυσός: Μπορούν να φέρουν 3 δισ. στη χώρα

Σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία «ξεκλειδώνουν» τα ανοιχτά δεδομένα. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 820 δισ. ευρώ στην ΕΕ μέχρι το 2025.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα fund που επενδύουν εκατομμύρια σε ελληνικές εταιρείες startup

Έως και 2.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατηγοριοποιούνται ως νεοφυείς και μέχρι το τέλος του 2020 οι 106 είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Ποια είναι τα fund που πρωταγωνιστούν στην παροχή κεφαλαίων.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων για τις startups, ποιες άντλησαν τα περισσότερα

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ άντλησαν το 2021 οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, ποσό υπετριπλάσιο του αντίστοιχου για το 2020, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που βρήκαν πρόσβαση σε κεφάλαια αυξήθηκε κατά 30%.
startups-Ellada-oikonomia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αποδοχές μέχρι 152.000 ευρώ τον χρόνο δίνουν οι ελληνικές statrtup

Σε ελκυστικό προορισμό για ταλαντούχους εργαζόμενους αναδεικνύονται οι ελληνικές startup που προσφέρουν ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας και υψηλούς μισθούς σε συνδυασμό με την παροχή εταιρικών μεριδίων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΒ: Αξίες δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις startup

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για το ελληνικό οικοσύστημα startup που αναμένεται στα επόμενα πέντε χρόνια να φτάσει σε αξία που θα ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 θέσεις εργασίας.