ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς τα smartwatch έγιναν οι ψηφιακοί... προπονητές και νοσοκόμοι στην πανδημία

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν smartwatches και smartbands για να παρακολουθούν καθημερινά βασικούς δείκτες υγείας αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους με περισσότερη άσκηση.

Για ψηφιακό βοηθό υγείας και προπονητή επιλέγουν τα smartwatches και smartbands όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές, στοχεύοντας μέσω των έξπυνων συσκευών να παρακολουθούν καθημερινά βασικούς δείκτες υγείας αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους με περισσότερη άσκηση.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει βάλει στη ζωή του τα «έξυπνα» ρολόγια ενώ ακόμα περισσότεροι είναι έτοιμοι να αποκτήσουν smartwatches ή smartbands

Σύμφωνα με έρευνα της IPSOS, περισσότεροι από 3 στους 5 Έλληνες θεωρούν ότι οι έξυπνες συσκευές και εφαρμογές μπορούν να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση ενώ οι μισοί θεωρούν ότι μπορεί να τους βοηθήσουν να καταπολέμησουν και το άγχος. Οι έξυπνες συσκευές που περιλήφθηκαν στη μελέτη ήταν smartphones, smartwatches, smartbands και ασύρματα ακουστικά. Όλες αυτές οι συσκευές διαθέτουν πλήθος λειτουργιών παρακολούθησης υγείας και αθλητισμού.

Χαρακτηριστικά, το 64% των Ελλήνων πιστεύει γενικά ότι η ποιότητα ζωής μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών όπως τα smartwatch, και ήδη το 76% χρησιμοποιεί ήδη smartwatch. Είναι δε χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο χρόνο, το 33% των Ελλήνων έχουν αγοράσει smartwatch ενώ το 27% σχεδιάζει να αγοράσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Από τις πλέον δημοφιλείς λειτουργίες υγείας που χρησιμοποιούνται σε smartphone αποτελεί ο βηματομετρητής. Από τις κορυφαίες λειτουργίες υγείας στην Ελλάδα εκτός του βηματομετρητή είναι επίσης η καταγραφή παλμών και η παρακολούθηση ύπνου. Πολύ σημαντικό για την επιλογή του καταναλωτή αποτελεί η ποιότητα της συσκευής καθώς σύμφωνα με την έρευνα, το 73% προσέχουν την αδιαβροχοποίηση και το 70% την διάρκεια ζωής της μπαταρίας ώστε να αποφασίσουν αν αξίζει να αγοραστεί μια συσκευή.

Επιπλέον, το 64% των Ελλήνων θεωρούν πως η ποιότητα ζωής τους μπορεί να βελτιωθεί με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Ειδικότερα, το 61% των ερωτηθέντων ανέφερε πως χρειάζονται περισσότερο βοήθεια ώστε να βελτιωθεί η υγεία τους συνολικά, το 50% το άγχος και το 46% έθιξε ως πρόβλημα την ποιότητα ύπνου. Το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν πως οι έξυπνες εφαρμογές και συσκευές μπορούν πράγματι να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Ποια είναι όμως τα καλύτερα smartwatch που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας;

Samsung Galaxy Watch 4

Το Samsung Galaxy Watch αποτελεί ένα από τα καλύτερα smartwatch της αγοράς και έναν εκ των ισχυροτέρων αντιπάλων της Apple που άνοιξε πρώτη την αγορά των smartwatches. Το Samsung Watch Galaxy 4 είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αλλαγής που έχει συντελεστεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Αν και εξωτερικά θυμίζει πολύ την περασμένη σειρά Galaxy Watch 3, ωστόσο το τέλος του λειτουργικού Tizen OS και η νέα συνεργασία με την Google φέρνουν τη νέα έκδοση του Wear OS που περιλαμβάνουν και μερικές διαφοροποιήσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους χρήστες Samsung.

Εκτός από την υψηλής ποιότητας εμπειρία που προσφέρει, το smartwatch της Samsung δίνει στους χρήστες Galaxy την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε νέα στοιχεία για την υγεία τους, όπως το ποσοστό λίπους καθώς και προειδοποίηση για προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό. Ο σχεδιασμός του θυμίζει κλασσικό ρολόι χειρός ενώ διαθέτει πολλές επιλογές για διαφορετικά καντράν. Θεωρείται από τους περισσότερους ως η καλύτερη επιλογή για τους χρήστες Samsung και android που επιθυμούν μια elegant επιλογή.

Apple Watch Series 7

Αν και η σειρά 7 είναι μόλις μια μικρή αναβάθμιση σε σχέση με το περυσινό Series 6 αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για τους χρήστες iPhone και πιστούς ακολούθους του «μήλου». Περιλαμβάνει όλες τις βελτιώσεις και τις νέες εφαρμογές από το 2020 όπως την ένδειξη υψομέτρου και του ελέγχου οξυγόνου στο αίμα. Φορτίζει επίσης κατά 33% γρηγορότερα από τις προηγούμενες εκδόσεις και η νέα οθόνη του είναι κατά 20% μεγαλύτερη ενώ είναι και 40% πιο λεπτή δίνοντας μια σύγχρονη εικόνα όπως συνηθίζει η Apple, ενώ είναι συμβατό με όλα τα λουριά της σειράς.

 

Επίσης το νέο λογισμικό watchOS 8 δίνει την δυνατότητα για καταγραφή δραστηριοτήτων όπως πιλάτες και βοηθητικές νέες εφαρμογές όπως προειδοποίηση πτώσης ενώ κάνετε ποδήλατο. Το Apple Watch SE είναι επίσης μια καλή εναλλακτική για όσους δεν απασχολούνται με πιο σύνθετες ρυθμίσεις και ψάχνουν μια πιο οικονομικά προσιτή επιλογή Apple.

Garmin Venu

Το όνομα της Garmin αποτελεί εδώ και χρόνια συνώνυμο των smartwatch που αποτελούν ψηφιακοί βοηθοί για καλύτερη υγεία. Όμως είναι αλήθεια επίσης πως οι τελευταίες εκδόσεις smartwatch από την Garmin δεν έχουν και πολλές «έξυπνες» εφαρμογές. Ωστόσο το Venu 2 έχει ένα λεπτό και στρογγυλό σχέδιο με φωτεινή οθόνη αφής Amoled που διατηρεί την υψηλή της ευκρίνεια ακόμα και σε μεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι συμβατό τόσο με Android όσο και με iOS και διαθέτει εξειδικευμένες εφαρμογές υγείας που περιλαμβάνουν ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς και καταγράφει την κόπωση του σώματος συμβουλεύοντας αν θα έπρεπε να γυμναστείτε περισσότερο ή να ξεκουραστείτε για την υπόλοιπη ημέρα, ενώ παρακολουθεί και τον κύκλο υγείας των γυναικών.

Μπορεί να μετρήσει επίσης τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ενώ μπορεί να δώσει και ασκήσεις με κινούμενα γραφικά για προπονήσεις ενδυνάμωσης, αερόβια, γιόγκα και πιλάτες. Η ευρεία γκάμα λειτουργιών παρακολούθησης υγείας, όπως παρακολούθηση αναπνοής, παρακολούθηση ενέργειας μέσω της εφαρμογής Body Battery, Pulse Ox και άλλες, μπορεί να δείξει μια πλήρη εικόνα της υγείας του χρήση με ζωντανές λεπτομέρειες. Έχει αυτονομία έως 5 μέρες και οι χρήστες Android μπορούν επίσης να απαντάνε σε μηνύματα και να πληρώνουν με ανέπαφες συναλλαγές μέσω του Garmin Pay.

Fitbit Versa

Αποτελεί ένα από τα καλύτερα smartwatch γυμναστικής καθώς διαθέτει περισσότερα από 15 προγράμματα γυμναστικής που μπορεί να ακολουθήσει ο χρήστης, ενώ παράλληλα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση της υγείας του και την πρόοδο του. Διαθέτει τις περισσότερες από κάθε άλλο smartwatch, εφαρμογές προειδοποίησης για την κατάσταση της υγείας του χρήστη και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες συσκευές παρακολούθησης σωματικής και ψυχικής  υγείας καθώς καταγράφει και τα επίπεδα στρες του οργανισμού.

Η τιμή του Fitbit Versa είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις όμως διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη και GPS που καταγράφει εκτός από την θέση και την απόσταση που έχει καλύψει ο χρήστης ακόμα και χωρίς να έχει το κινητό του κοντά. Η μπαταρία του έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και χρήσιμες εφαρμογές καταγραφής δεδομένων ακόμα και στον ύπνο. Γενικότερα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τους χρήστες Android σε οικονομική τιμή.

Huawei Watch GT 3

Ανανεωμένο σχεδιαστικά και αναβαθμισμένο τεχνικά, το νέο smartwatch της Huawei που κυκλοφόρησε πρόσφατα, διαθέτει αμέτρητες λειτουργίες για παρακολούθηση υγείας και φυσικής κατάστασης με διάρκεια της μπαταρίας έως και δύο εβδομάδες. Είναι ένα premium smartwatch που μπορεί να φοράει κανείς σε καθημερινή βάση με αθλητικά, casual ή πιο επίσημο ντύσιμο. Το σώμα του ρολογιού είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και η κάτω πλευρά (που ακουμπάει στο χέρι) είναι φτιαγμένη από πλαστικό.

Το smartwatch της Huawei λειτουργεί με Harmony OS 2.1, έχοντας λάβει δυο αναβαθμίσεις του αρχικού software και είναι σαφώς πιο «έξυπνο» σε σχέση με τα προηγούμενα GT της Huawei, ωστόσο δεν έχουν το hardware των Watch 3/3 Pro που σημαίνει λιγότερη μνήμη και αποθηκευτικός χώρος.

 

Το HUAWEI WATCH GT 3 υποστηρίζει τη νέα τεχνολογία παρακολούθησης καρδιακών παλμών TruSeen 5.0+ που επιτρέπει την παρακολούθηση των σφυγμών και του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα (SpO2) με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Προσφέρει επίσης παρακολούθηση SpO2 24 ώρες το 24ωρο και ανίχνευση θερμοκρασίας σώματος. Παράλληλα, παρακολουθεί συνεχώς τους καρδιακούς παλμούς, την αναπνοή, το επίπεδο του στρες και τον εμμηνορροϊκό κύκλο για να βοηθήσει τους χρήστες να κατανοήσουν και να βελτιώσουν την υγεία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η «χρυσή» χρονιά της Tesla και του Μασκ και οι «σκοτεινές» πλευρές

Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Tesla στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα μετά τη γιγαντιαία παραγγελία της Hertz. Συνεχείς έρευνες των ρυθμιστικών αρχών για τα οχήματα της εταιρείας, αγωγές από εργαζόμενους.