bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

«Παράθυρό» ευκαιρίας για την Ελλάδα να καταστεί κόμβος ευρωπαϊκών δεδομένων

H επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού αύξησε δραστικά την ζήτηση για ψηφιακό νέφος (cloud), και τις επενδύσεις σε data centers, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την γεωστρατηγική της θέση.

Σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα ανοίγονται από την μεγάλη κινητικότητα που καταγράφεται στην αγορά των data center, με την χώρα να μετατρέπεται παράλληλα σε κόμβο της κίνησης δεδομένων στην Ευρώπη.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα data centers αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια και πως  αποτελούν πλέον μια από τις κορυφαίες επιλογές για επενδυτές ακινήτων, ενώ η Αθήνα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές των πολλά υποσχόμενων πόλεων για την δημιουργία data center.

Όπως αναφέρει μελέτη της εταιρείας αναλύσεων Dell'Oro οι επενδύσεις σε data centers αναμένεται να αυξηθούν περίπου 60% μέσα στην επόμενη πενταετία καθώς υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 350 δισ. δολάρια το 2026 από 220 δις. δολάρια που ήταν το 2021. «Οι προοπτικές μας, όσον αφορά τις δαπάνες για υποδομές κέντρων δεδομένων, είναι αισιόδοξες, με προβλεπόμενη μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 10% τα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρει η μελέτη.

Η έκρηξη στη μεταφορά δεδομένων (data) λόγω της πανδημίας, η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νομικό πλαίσιο και τους γεωγραφικούς περιορισμούς αποθήκευσης των δεδομένων, αλλά και ο κορεσμός που καταγράφεται στους κύριους κόμβους όπως το Άμστερνταμ, οδηγούν τους μεγάλους ομίλους των data centers σε περιφερειακές αγορές, όπως η Ελλάδα. Όπως σημειώνει η μελέτη το edge computing πρόκειται να αποτελεί το 8% των συνολικών δαπανών για υποδομές σε data center έως το 2026.

Η μελέτη επισημαίνει πως οι πάροχοι υπηρεσιών cloud υπερκλίμακας θα αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο ποσοστό της συνολικής αγοράς των data centers, καθώς επενδύουν για να επεκτείνουν το δίκτυο των κέντρων δεδομένων τους, να αυξήσουν τη χωρητικότητα του cloud και να αναπτύξουν υποδομές τεχνητής νοημοσύνης για να ενεργοποιήσουν νέες εφαρμογές, όπως το metaverse.

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι κομβικό ρόλο στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα παίξει το edge computing. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, το edge computing προβλέπεται να αποτελεί το 8% των συνολικών δαπανών για υποδομές σε data center έως το 2026.

Η Gartner επίσης σε έρευνα της αναφέρει πως το 2021 οι επενδύσεις σε data center αυξήθηκαν κατά 9,7% φτάνοντας τα 197 δισ. δολάρια ενώ για το 2022 προβλέπεται ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί κατά 5,8%, καθώς οι επιχειρήσεις επενδύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Gartner «ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί πλέον να αγοραστεί εν μία νυκτί και οι παγκόσμιες προβλέψεις δαπανών πληροφορικής αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό το βάθος χρόνου, που απαιτούν αυτού του είδους οι τεχνολογικές δαπάνες».

Επίσης τα  δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω έκρηξη στη μετάδοση δεδομένων, με την Cisco να προβλέπει πως μέχρι το 2023 θα υπάρχουν παγκοσμίως 14,7 δισεκατομμύρια συνδέσεις μεταξύ μηχανών (Machine to Machine–M2M) από 6,1 δισ. συνδέσεις το 2018. Ο αριθμός των datacenters υψηλών επιδόσεων παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 2015 και του πρώτου εξαμήνου του 2020 προκειμένου να καλύψει αυτή τη μεγάλη ανάπτυξη της ζήτησης. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μόνο από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα απαιτηθεί αναδιάταξη των datacenters καθώς τα δεδομένα πρέπει να αποθηκεύονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Επιπλέον κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις στρέφονται προς λύσεις στο cloud, το υπολογιστικό σύννεφο που παρέχουν τρίτοι φορείς, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ένας από τους λόγους που προτιμούν να μην αναπτύξουν εσωτερικά την τεχνολογική υποδομή αλλά να την πάρουν μέσω του cloud είναι και η κυβερνοασφάλεια, ζήτημα που βρίσκεται συχνότερα στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα. 

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 14 data centers, σύμφωνα με την datacentermap.com, που βρίσκονται στην ΑθήναΘεσσαλονίκηΒόλο και Χανιά, ενώ ήδη βρίσκονται στα σκαριά τα data center που θα δημιουργηθούν για την Lamda Helix την Microsoft και την Amazon στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια, αποδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική πρωτεύουσα.

Yπενθυμίζεται ότι στην κατασκευή τριών γιγαντιαίων εγκαταστάσεων για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων θα προχωρήσει η Microsoft, με τις τοποθεσίες να έχουν ήδη βρεθεί στην Αττική, με την συνολική αξία της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα φθάσει στο επίπεδο του ενός δισ. ευρώ. Παράλληλα ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο  ότι θα εγκαινιάσει πάνω από 30 νέες τοπικές ζώνες σε διάφορες χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Η επένδυση της AWS ξεκινά από τα 200 εκατ. ευρώ. Οι τοπικές ζώνες της Amazon είναι ένας τύπος υποδομής o oποίος συγκεντρώνει διαδικτυακές υπηρεσίες της εταιρείας, αποθηκευτικούς χώρους και υπολογιστές κοντά σε μεγάλους πληθυσμούς και βιομηχανικά κέντρα. Οι υποδομές αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες της να χρησιμοποιούν εφαρμογές που απαιτούν αποκρίσεις ακόμα και κάτω από 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Σε μελέτη της εταιρείας παροχής συμβουλών real estate, Cushman & Wakefield, η Αθήνα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των πόλεων που θεωρούνται από τους ανερχόμενους προορισμούς για επενδύσεις σε data center, πίσω μόνο από το Κέιπ Τάουν και την Μόσχα.

Κάτω από την Αθήνα βρίσκεται το Άμπου Ντάμπι, η Βιέννη και η Κωνσταντινούπολη, το Χαϊντεραμπάντ, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας, η Μπανγκόκ, το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία και η Μομπάσα στην Κένυα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κόμβος δεδομένων θα γίνει η Ελλάδα με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με επενδύσεις σε data center για και να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που έχει αρχίσει. Στρατηγικά σημεία η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια για νέα data centers στην Ελλάδα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γνωστός γαλλικός όμιλος θα δώσουν το «παρών» στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, ενώ ήδη αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις.