ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρεις «μνηστήρες» για την κατασκευή των data center της Microsoft

Τον Φεβρουάριο η ανάδειξη του αναδόχου για το μεγάλο έργο. Προσφορές έχουν καταθέσει κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η Άκτωρ και η Mytilineos.

Προ των πυλών βρίσκεται η επένδυση μαμούθ της Microsoft, καθώς αίρονται και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν, με τις προσδοκίες να είναι πως οι εργασίες για την κατασκευή των τριών data center που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας στη διακίνηση δεδομένων, θα ξεκινήσουν σύντομα.

Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της επένδυσης στα Σπάτα και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη του αναδόχου που θα πραγματοποιήσει τις εργασίες, βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος που έχει προκύψει μετά από 4 περίπου χρόνια από όταν και ανακοινώθηκε η επένδυση.

Τον Φεβρουάριο θα υπάρξει η ανάδειξη του αναδόχου όπως εκτίμησε η General Manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, στο περιθώριο του 1ου MIT  EmTech Europe 2024, που χαρακτήρισε ως ορόσημο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 15 Ιανουαρίου.

Η κ. Ανδρονοπούλου, αν και δεν αποκάλυψε το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, σημείωσε ότι πλέον έχουν απομείνει κάποιες μικρές λεπτομέρειες που αφορούν κάποιες μελέτες για την ανάδειξη του ανάδοχου, ενώ υπογράμμισε πως η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η επένδυση ύψους 1 δις. της Microsoft που έχει ενταχθεί και στον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων, έλαβε και κίνητρα fast track με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξη Κ. Σκρέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για το έργο στο σχετικό διαγωνισμό έχουν καταθέσει: Κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η Άκτωρ και η Mytilineos.

Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft θα προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου, βάσει του επενδυτικού φακέλου που υποβλήθηκε, ανέρχεται σε 976,168 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κεφαλαιουχικές δαπάνες 746,549 εκατ. ευρώ για την αγορά των οικοπέδων, την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και λειτουργικές δαπάνες, 229,62 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα οκταετίας (δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης).

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αφορά  στη δημιουργία συγκροτήματος τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Data Centers) στο νομό Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών cloud (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 and Power Platform), και αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων ενώ είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη, καθώς αποτέλεσε το deal που σηματοδότησε την αλλαγή πίστας για την Ελλάδα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας και θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα. Το πρώτο data center θα κατασκευασθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ το δεύτερο και το τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του δήμου Κρωπίας. Το πρώτο data center, δυναμικότητας 19,2 MW, θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 στρ. από τη συνολική έκταση των 85 στρ. στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Microsoft μπήκε στο fast track για την επένδυση των 1 δισ. ευρώ

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε το σχέδιο για τρία κέντρα δεδομένων στα Σπάτα και το Κορωπί που θα δημιουργήσουν 300 θέσεις εργασίας. Παρέχονται κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με τον κολοσσό EXA Infrastructure

Η νέα συνεργασία της Lancom συνδέει τη χώρα με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, ενισχύοντας την παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κόμβος δεδομένων θα γίνει η Ελλάδα με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με επενδύσεις σε data center για και να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που έχει αρχίσει. Στρατηγικά σημεία η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.