ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Microsoft μπήκε στο fast track για την επένδυση των 1 δισ. ευρώ

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε το σχέδιο για τρία κέντρα δεδομένων στα Σπάτα και το Κορωπί που θα δημιουργήσουν 300 θέσεις εργασίας. Παρέχονται κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, που έχει ενταχθεί στον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και λαμβάνει τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης, δηλαδή τη διαδικασία fast track.

Η επένδυση ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο τεχνολογικός κολοσσός από το 2020 είχε βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς οι εξελίξεις προχωρούσαν εξαιρετικά αργά, ενώ μεσολάβησε η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η πληθωριστική έκρηξη.

Αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη, καθώς αποτέλεσε το deal που σηματοδότησε την αλλαγή πίστας για την Ελλάδα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, θα δοθούν κίνητρα στη Microsoft Operations 4733 Hellas, συνδεδεμένη εταιρεία με τη Microsoft, για την κατασκευή τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Data Centers) στην Αττική με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud) στην Ελλάδα.

Τα παρεχόμενα κίνητρα είναι κίνητρο ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης, ο συνολικός χρόνος υλοποίησης της επένδυσης δεν δύναται αν υπερβαίνει τα 15 έτη και η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει 100% με ίδια κεφάλαια.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, της ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ύψους 746.548.800 ευρώ. Όπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ύψους 229.620.000 ευρώ για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.α.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας και θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα της Microsoft:

  • Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα - Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων - Λούτσας, του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος.
  • Το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» στο Κορωπί.

Η επένδυση που άλλαξε πίστα τη χώρα

Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft θα προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα, λειτούργησε ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής, ανοίγοντας την «παρέλαση» ονομάτων που ακολούθησε, με Google και AWS να αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας που μετατρέπεται σε κεντρικό κόμβο της διακίνησης δεδομένων της Ευρώπης

Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, καθώς μαζί με Βουλγαρία και Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικούς προορισμούς για την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Ευρώπης. Οι 3 χώρες αυτές συνολικά, το 2023 εκτιμάται από την Telegeography ότι θα τρέξουν 123 TB χωρητικότητας διαδικτυακής κίνησης και αναμένεται η κίνηση να αυξάνεται με ρυθμούς 31,5% ετησίως.

Στην επόμενη πενταετία αναμένονται επενδύσεις που ενδέχεται να φτάσουν τα 1,2 δισ. δολάρια (1,1 δισ. ευρώ) από μεγάλα ονόματα όπως η Amazon και η Google που πρόσφατα διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την πολυαναμενόμενη επένδυσή της για τα τρία data center που έχει ανακοινώσει, το 2025.

Η Digital Realty και η ελληνική Lancom διευρύνουν επίσης το αποτύπωμά τους στην αγορά των ουδέτερων data center, ενώ κολοσσοί όπως η EXA Infrastructure βάζουν στον κεντρικό σχεδιασμό τους την Ελλάδα, εντείνοντας την παρουσία τους.

Η έκρηξη στη μεταφορά δεδομένων (data), η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νομικό πλαίσιο και τους γεωγραφικούς περιορισμούς αποθήκευσης των δεδομένων, αλλά και ο κορεσμός που καταγράφεται στους κύριους κόμβους όπως το Άμστερνταμ, οδηγούν τους μεγάλους ομίλους των data centers σε περιφερειακές αγορές, όπως η Ελλάδα, με τις μετοχές της χώρας να ανεβαίνουν δυναμικά.

Σύμφωνα με μελέτη της ResearchAndMarkets, η Ελλάδα αναμένει να πέσουν περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια (1,1 δισ. ευρώ) μέχρι το 2028 σε data center καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8,8%, καθώς οι επενδυτές μετακινούνται σε νέες αγορές, «όπου υπάρχει διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι τιμές στην αγορά του real estate παραμένουν σε λογικά επίπεδα».

Η ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα πρόκειται να είναι αλματώδης, καθώς τα data center θα φτάσουν στον αριθμό των 24 με την συνολική ισχύ τους να ανέρχεται σε 139 MW από 34MW που είναι σήμερα, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων συνδέοντας Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία με την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με τον κολοσσό EXA Infrastructure

Η νέα συνεργασία της Lancom συνδέει τη χώρα με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, ενισχύοντας την παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κόμβος δεδομένων θα γίνει η Ελλάδα με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με επενδύσεις σε data center για και να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που έχει αρχίσει. Στρατηγικά σημεία η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.