ΓΔ: 1482.67 0.34% Τζίρος: 35.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.

Αρχίζει  η υλοποίηση της επένδυσης της δημιουργίας των data center της Microsoft στα Σπάτα, με τον ανάδοχο της κατασκευής να ανακοινώνεται μέσα στην εβδομάδα και την επένδυση να ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι το 2028. 

Έχοντας περάσει ήδη 3,5 χρόνια από την ανακοίνωση της, η επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει ενταχθεί και στον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και έχει λάβει κίνητρα fast track, είχε μπει στην τελική ευθεία μετά την έκδοση  του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της επένδυσης στα Σπάτα και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, 

Όπως σημείωσε η General Manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η εταιρεία αναφορικά με τα Data Center και την επίδραση της επένδυσης στην περιοχή των Σπάτων, η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο και μετατρέπεται σε κόμβο δεδομένων. 

Έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν αρχίσει οι πρόδρομες εργασίες, καθώς υπάρχει και η σχετική άδεια, ενώ για το πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των data center, η κ. Ανδρονοπούλου σχολίασε ότι «δεν ανακοινώνουμε το χρονοδιάγραμμα για την πορεία της κατασκευής, γιατί η Ελλάδα είναι ένα άλλο πράγμα. Η εμπειρία έχει δείξει πως σε 3-4 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση». 

Ο τεχνολογικός κολοσσός μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει τον ανάδοχο που θα προχωρήσει στην κατασκευή των data center. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για το έργο στο σχετικό διαγωνισμό έχουν καταθέσει: Κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco, η Άκτωρ και η Mytilineos

Ήδη η Microsoft βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους ομίλους και οργανισμούς που έχουν δείξει ενδιαφέρον, για την είσοδο τους στα data center του τεχνολογικού κολοσσού, με την κα Ανδρονοπούλου να αναφέρει πως «αυτοί είναι κυρίως από τον τραπεζικό χώρο, την ενέργεια, και από εταιρείες καταναλωτικών ειδών».

Τι φέρνει η επένδυση στην οικονομία 

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα αφορά  στη δημιουργία συγκροτήματος τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Data Centers) στο νομό Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών cloud (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 and Power Platform), και αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταθεί στο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων ενώ είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη, καθώς αποτέλεσε το deal που σηματοδότησε την αλλαγή πίστας για την Ελλάδα στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις 

Το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft θα προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου, βάσει του επενδυτικού φακέλου που υποβλήθηκε, ανέρχεται σε 976,168 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει κεφαλαιουχικές δαπάνες 746,549 εκατ. ευρώ για την αγορά των οικοπέδων, την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και λειτουργικές δαπάνες, 229,62 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα οκταετίας (δαπάνες μισθοδοσίας, δαπάνες διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης). 

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας και θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα. Το πρώτο data center έκτασης 10.000 τμ θα κατασκευασθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, και θα είναι δυναμικότητας 19,2 MW και θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 στρ. από τη συνολική έκταση των 85 στρ. στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Το δεύτερο και το τρίτο data center θα ανεγερθούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του δήμου Κρωπίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Microsoft μπήκε στο fast track για την επένδυση των 1 δισ. ευρώ

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε το σχέδιο για τρία κέντρα δεδομένων στα Σπάτα και το Κορωπί που θα δημιουργήσουν 300 θέσεις εργασίας. Παρέχονται κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα κόμβος δεδομένων: Η Microsoft και ο χορός επενδύσεων

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο διακίνησης δεδομένων, με σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα για την ελληνική οικονομία. Η ψήφος εμπιστοσύνης της Microsoft και οι τεχνολογικοί κολοσσοί που ακολούθησαν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με τον κολοσσό EXA Infrastructure

Η νέα συνεργασία της Lancom συνδέει τη χώρα με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, ενισχύοντας την παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κόμβος δεδομένων θα γίνει η Ελλάδα με επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ

Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς «τρέχουν» να τοποθετηθούν στην Ελλάδα με επενδύσεις σε data center για και να πάρουν την pole position ενόψει της κούρσας που έχει αρχίσει. Στρατηγικά σημεία η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δρόμος υψηλής ταχύτητας η Ελλάδα για τη μεταφορά data στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές data center στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η γεωγραφική της θέση και το οικονομικό περιβάλλον προσελκύουν επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών.