ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Lancom

Στρατηγική συνεργασία της Lancom με τον κολοσσό EXA Infrastructure

Η νέα συνεργασία της Lancom συνδέει τη χώρα με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, ενισχύοντας την παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και την αξιοπιστία των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη ΝΑ Ευρώπη.

Κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα έχει η Ελλάδα που εξελίσσεται σε σημαντικό κόμβο διακίνησης δεδομένων, μετά τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής Lancom και του κολοσσού EXA Infrastructure.

Η συνεργασία αυτή πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο της Ελλάδας προς τους μεγαλύτερους κόμβους διακίνησης δεδομένων μέσω του διαδικτύου (internet exchanges) της Ευρώπης, προσφέροντας την ευκαιρία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε συνδυασμό με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα.

Ειδικότερα, έχοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα του Balkan Gate Thessaloniki, που αποτελεί το μεγαλύτερο «ουδέτερο» data center στη Β. Ελλάδα, η Lancom, που έχει καταφέρει ήδη να προσελκύσει σημαντικούς κολοσσούς του χώρου στη χώρα, θα φιλοξενήσει την ΕΧΑ Infrastructure. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απευθείας διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα internet exchanges της Ευρώπης, μέσω των συντομότερων φυσικών διαδρομών, με αποτέλεσμα τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς και επιχειρήσεις να έχουν άμεση και υψηλής ποιότητας πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιώργος Νώλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom σε συνάντηση με δημοσιογράφους, μέσω του Balkan Gate Thessaloniki, η Ελλάδα θα συνδέεται πλέον με όλα τα μεγάλα internet exchanges στην Ευρώπη, που είναι στη Φρανκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Σόφια με εξαιρετικά γρήγορους χρόνος ανταπόκρισης, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ταχύτητα του δικτύου. «Πλέον όταν θα θέλουμε να συνδεθούμε την Ευρώπη αυτό θα γίνεται κατά 70% γρηγορότερα και για την Ιταλία ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά με έργα όπως της Islalink και τον TAP» ανέφερε.

«Η συνεργασία της EXA Infrastructure και της Lancom συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της περιοχής, με την τεχνογνωσία της EXA να παίζει κρίσιμο ρόλο, προκειμένου να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Η συνεργασία δημιουργεί απευθείας συνδέσεις με τα πιο σημαντικά internet exchanges της Ευρώπης, κάτι που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην παροχή προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Ανυπομονούμε να δούμε τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η συνεργασία με την EXA Infrastructure», σημείωσε ο κ. Νώλης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lancom υπογράμμισε πως το όραμα της εταιρείας είναι η Ελλάδα να γίνει σταδιακά ένα τηλεπικοινωνιακό hub για όλη την Ευρώπη, καθώς η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση, μιας και αποτελεί το πρώτο σημείο όπου μπορούν να προσαιγιαλιωθούν τα καλώδια που έρχονται από τη Μ. Ανατολή και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως συνεργασίες όπως αυτή με την EXA βοηθούν στο να ενισχυθεί η θέση της χώρας ώστε να προσελκύσει μεγάλους παίκτες των internet exchanges που θα έφερναν μαζί τους ένα ολόκληρο οικοσύστημα από εταιρείες που θα πρόσφεραν μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών.

«Η στρατηγική συνεργασία μας με την Lancom αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του οράματος και των σχεδίων ανάπτυξης για την περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας περαιτέρω το επίπεδο διασυνδεσιμότητας και τις παρεχόμενες επιλογές από πλευράς υποδομών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η EXA Infrastructure παραμένει προσηλωμένη και δεσμεύεται να δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση για διεθνή χωρητικότητα. Ο συνδυασμός των δυνάμεών μας θα δημιουργήσει ένα σημαντικό κόμβο ψηφιακής συνδεσιμότητας, που θα επιτρέψει στους πελάτες μας να υλοποιήσουν τα πλάνα ανάπτυξης τους», ανέφερε ο Nicholas Collins, Chief Commercial Officer της EXA Infrastructure.

Σε συνεχή ανοδική πορεία η Lancom

Lancom από το ξεκίνημά της σημειώνει συνεχή άνοδο τζίρου και κερδοφορίας, ενώ την τριετία 2021-2023 και παρά τις αντίξοες οικονομικές και ενεργειακές συνθήκες, η ανάπτυξη της έφτασε έως 35,8% μεταξύ 2021-2022. Το 2022 ο τζίρος της εταιρείας είχε διαμορφωθεί στα 3,26 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να είναι στα 1,050 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 2,5 με 2,6 εκατ. ευρώ.

Για πιθανή είσοδο της Lancom στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, ο κ. Νώλης ανέφερε ότι είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. «Είναι μέσα κάτι το οποίο το εξετάζουμε. Δεν το έχουμε αποκλείσει, αλλά δεν έχουμε πει και ότι θα το κάνουμε».

Η Lancom διαθέτει σήμερα τρία data center, με το Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη που άνοιξε τα τηλεπικοινωνιακά σύνορα της χώρας προς τα Βαλκάνια και την Κ. Ευρώπη, να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» καταγράφοντας αναπάντεχη επιτυχία σύμφωνα με τον κ. Νώλη, καθώς έχει ξεπεράσει το 75% της κάλυψης πρώτης φάσης, με τον κ. Νώλη να σημειώνει ότι «έχουμε πουλήσει περισσότερο από όσο περιμέναμε» και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση του (Φάση 2) με το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της αγοράς να εντείνεται συνεχώς. «Είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα, και μπροστά στις οικονομικές μας προβλέψεις».

Το Balkan Gate Θεσσαλονίκης με έκταση 2.500 τμ,  βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση ανάπτυξης και θα είναι πιο high density, και με ισχυρότερες υποδομές και μηχανήματα, ενώ έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί στα 10.000 τμ, ενώ κολοσσοί όπως η Cogent Communications που είναι από τους λίγους παρόχους επιπέδου Ι, έχοντας παρουσία σε όλο τον πλανήτη έχουν ανακοινώσει από το καλοκαίρι τη συνεργασια τους με τη Lancom.

Το Balkan Gate Κρήτης που θα αποτελέσει τη νότια πύλη της χώρας προς τα Βαλκάνια αλλά και το σταυροδρόμι που θα προσφέρει την καλύτερη όδευση από Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων που έρχονται, είναι σε φάση κατασκευής, με τον προγραμματισμό να κάνει λόγο πως θα είναι έτοιμο το 2024«Περιμένουμε φυσικά να ολοκληρωθούν κάποια καλώδια υποβρύχια, για να έχουν νόημα να μπουν όλα αυτά σε λειτουργία, που σημαίνει ότι είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση που η κάθε κίνηση να έπεται μιας άλλης. Εμείς προχωράμε στο πρόγραμμα μας και περιμένουμε τις κινήσεις των άλλων παικτών για να γίνει η σωστή συνέργεια». Επισήμανε ωστόσο ότι ήδη έχουν κλειστεί οι πρώτες συμφωνίες και έχει γίνει η απαραίτητη προπαρασκευή υπενθυμίζοντας πως η Lancom έχει σημαντικούς πελάτες στην Κρήτη.

Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά CableLanding Stations (CLS) του νησιού.

«Έχουμε τη φιλοδοξία να πάμε ακόμα πιο ψηλά και θα συνεχίσουμε. Θα γίνουν κι άλλα data center», χωρίς να αποκαλύπτει σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Νώλης, πρέπει να αρχίσουν να διαδίδονται τα νέα ότι στην Ελλάδα έρχονται επενδύσεις και προσελκύονται δίκτυα από το εξωτερικό. «Έχουμε την κίνηση και την προοπτική. Η Ελλάδα θα γίνει σταδιακά ένα τηλεπικοινωνιακό hub για όλη την Ευρώπη και θεωρώ ότι για να γίνει αυτό το hub δεν αρκεί μόνο να δούμε το όραμα αλλά πρέπει και οι ίδιοι να το πιστέψουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο data center στην Κρήτη μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο των Βαλκανίων

Στόχος της στρατηγικής επένδυσης από την ελληνική εταιρεία Lancom είναι να αποτελέσει έναν ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Microsoft μπήκε στο fast track για την επένδυση των 1 δισ. ευρώ

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε το σχέδιο για τρία κέντρα δεδομένων στα Σπάτα και το Κορωπί που θα δημιουργήσουν 300 θέσεις εργασίας. Παρέχονται κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.