ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
startups-Ellada-oikonomia
Shutterstock

«Μαχαίρι» στις θέσεις εργασίας από startups καθώς μειώνεται η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στο β' τρίμηνο του έτους περισσότερες από 37.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν σε 467 νεοφυείς επιχειρήσεις. Πίεση δημιουργεί ο περιορισμός στις χρηματοδοτήσεις.

Στο τέλος της φαίνεται ότι φθάνει η εποχή της ευημερίας για τις startups, με πληθώρα χρηματοδοτήσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκές εργασιακές συνθήκες, τόσο σε επίπεδο αποδοχών όσο και σε επίπεδο περιβάλλοντος. 

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg οι εργαζόμενοι στην ηλεκτρονική χρηματιστηριακή εταιρεία Trade Republic Bank είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας τους ήταν ασφαλείς όταν η αύξηση των επιτοκίων άρχισε να επιβαρύνει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις την περασμένη άνοιξη. Καθώς οι ανταγωνιστές έκαναν περικοπές, η εταιρεία του Βερολίνου εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση και συνέχισε να προκηρύσσει νέες θέσεις εργασίας. 

Όμως, σε μια σύντομη παρουσίαση μέσω βίντεο στις 9 Ιουνίου, ο de facto επικεφαλής ανακοίνωσε ανακατατάξεις στο χώρο εργασίας - και στη συνέχεια είπε ότι οι 700 εργαζόμενοι θα πρέπει να ελέγξουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο για να μάθουν αν εξακολουθούν να έχουν δουλειά. Περίπου 100 είχαν απολυθεί, συμπεριλαμβανομένων των νεοπροσληφθέντων που δεν είχαν καν φτάσει στο γραφείο. Κάποιοι που έχασαν την παρουσίαση έμαθαν τα νέα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αποκλείστηκαν από τους εταιρικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Με τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να προχωρούν σε ομαλοποίηση και σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής, οι εταιρείες που μεγάλωσαν σε μια εποχή φτηνών πιστώσεων και εύκολης χρηματοδότησης ανακαλύπτουν με τον δύσκολο τρόπο ότι η συρρίκνωση μπορεί να είναι εξίσου περίπλοκη με την ανάπτυξη - ειδικά όταν πρόκειται για απολύσεις. Εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει παρόμοιες ιστορίες αμήχανων απολύσεων, καθώς οι διευθυντές προσπαθούν να μειώσουν το κόστος. 

«Έχουμε δει πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις να προσπαθούν να κάνουν απολύσεις εξαιρετικά γρήγορα», λέει η Anouk Agussol, διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας συμβούλων προσωπικού Unleashed και προσθέτει «το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που φεύγουν αισθάνονται σαν σκουπίδια και οι άνθρωποι που μένουν χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία που εργάζονται».

Οι περικοπές θέσεων εργασίας, με όχι και τόσο «ευγενικό» ή έστω κλασσικό τρόπο, αποτελούν σύμπτωμα των νεοφυών επιχειρήσεων που προωθούν τακτικά άτομα με σταθερές τεχνικές δεξιότητες, τα οποία δεν είναι απαραίτητα καλοί διαχειριστές, σημειώνει η Agussol. Ενώ στο παρελθόν η δουλειά της επικεντρωνόταν σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση των ομάδων και την ανάπτυξη του προσωπικού, τους τελευταίους μήνες δέχεται ολοένα και περισσότερα αιτήματα για βοήθεια σε θέματα συρρίκνωσης. 

Περισσότερες από 37.000 θέσεις καταργήθηκαν σε 467 νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως το δεύτερο τρίμηνο, έναντι μόλις 3.000 απολύσεων την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Layoffs.fyi, έναν ιστότοπο που συγκεντρώνει στοιχεία για τις περικοπές θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό τομέα.

«Αν και η συρρίκνωση είναι πάντα επώδυνη και δεν υπάρχει τέλειος τρόπος να την κάνετε, υπάρχουν τρόποι να την κάνετε λιγότερο τραυματική. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σαφή και δίκαια κριτήρια επιλογής για τις περικοπές θέσεων εργασίας», λέει ο Heath Buck, πρώην επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία φοιτητικών δανείων Future Finance. Σημειώνει ακόμη ότι «η διασφάλιση ότι οι άνθρωποι μπορούν να φύγουν με αξιοπρέπεια είναι υψίστης σημασίας και είναι έξυπνο να παρέχετε στους αποχωρούντες εργαζόμενους επαγγελματική καθοδήγηση και εκπαίδευση σε συνεντεύξεις για να τους βοηθήσετε να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες προσλαμβάνουν πάρα πολλούς ανθρώπους και στη συνέχεια καταργούν το προσωπικό σε πολλαπλούς γύρους». 

Παράλληλα τονίζει ότι ο τρόπος απόλυσης έχει και αυτός τη σημασία του, καθώς «οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο ή οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι οι καλύτερες και είναι σημαντικό να είστε ανθρώπινοι». 

Η σουηδική εταιρεία Klarna που δραστηριοποιείται στον τομέα του «buy now – pay later» τον Μάιο χρησιμοποίησε ένα προηχογραφημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο για να ανακοινώσει ότι θα μειώσει το 10% των 7.000 εργαζομένων της. Στο προσωπικό προβλήθηκε το βίντεο σε μια τηλεφωνική κλήση σε όλη την εταιρεία. Ακολούθως διαβάστηκε ένα νομικό σενάριο στους θιγόμενους σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, σύμφωνα με τρεις πρώην εργαζόμενους. Εκπρόσωπος της εταιρείας αναφέρει ότι οι ατομικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός 48 ωρών από την ευρύτερη ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει πώς ανακοινώθηκαν τα νέα στο προσωπικό.

Το θέμα δεν είναι μόνο πώς απολύεις, αλλά και ποιον απολύεις. Η νεοφυής εταιρεία παράδοσης τροφίμων Gorillas, η οποία έλαβε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα χρηματοδότηση τον περασμένο Οκτώβριο, βρισκόταν στη διαδικασία μετακόμισης σε μια τεράστια νέα έδρα σε ένα πρώην ζυθοποιείο στη μοντέρνα περιοχή Prenzlauer Berg του Βερολίνου. Στη συνέχεια, τον Μάιο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το μισό προσωπικό του γραφείου της -συμπεριλαμβανομένων πολλών από την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για τη μετεγκατάσταση. Έτσι, τα εναπομείναντα μέλη ζήτησαν από άλλους υπαλλήλους να βοηθήσουν στη μετακόμιση, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα. Η Gorillas λέει ότι οι απολύσεις σχεδιάστηκαν "μελετημένα και προσεκτικά" και ότι οποιαδήποτε βοήθεια στη μετακόμιση ήταν εθελοντική.

Ο συγχρονισμός είναι επίσης σημαντικός, και όχι μόνο όσον αφορά τις επιχειρηματικές εκτιμήσεις. Στη βρετανική νεοφυή εταιρεία εμβασμάτων Zepz, ο διευθύνων σύμβουλος έστειλε τον Φεβρουάριο στο προσωπικό με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέτρα ευρείας περικοπής κόστους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 απολύσεων. Το μήνυμα έφτασε την ίδια ημέρα με την κηδεία ενός 37χρονου υπαλλήλου του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με έναν πρώην υπάλληλο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ένας εργαζόμενος που δεν απολύθηκε παραιτήθηκε ούτως ή άλλως, αναφέροντας τη χρονική στιγμή της ανακοίνωσης ως παράδειγμα κακοδιαχείρισης στην επιστολή παραίτησης του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gynaikes-isotita-ergasia-ceo
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

WE LEAD: Ο οργανισμός για την ενδυνάμωση των γυναικών στην τεχνολογία

Oι διακρίσεις λόγω φύλου στην τεχνολογία είναι ένα συνεχές παγκόσμιο πρόβλημα που διαιωνίζει την ανισότητα και οδηγεί σε χαμένες ευκαιρίες για καινοτομία και πρόοδο, όπως επίσης και σε μη συμπεριληπτικά προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στρατηγικός στόχος η διεθνής καταξίωση για την τεχνολογική έκθεση Beyond

Η φετινή διοργάνωση, με τίτλο «Tech 4 People», θέτει στο επίκεντρο τη σχέση της τεχνολογίας με τον άνθρωπο, με την έκθεση να διεθνοποιείται υποδεχόμενη επισκέπτες από 30 χώρες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.