ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτιά στην Πάτρα
Μεγάλη φωτιά κατακαίει δασική έκταση κοντά στην Πάτρα, με έντονο καπνό και φλόγες.

Η Copernicus χαρτογραφεί τις πυρόπληκτες περιοχές της Π.Ε. Αχαΐας

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για χαρτογράφηση των πληγεισών από πυρκαγιά περιοχών της Αχαΐας, με σκοπό την παροχή δεδομένων στους αρμόδιους φορείς για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και συνεπειών του φαινομένου.

Η Υπηρεσία Copernicus τέθηκε σε λειτουργία για τη χαρτογράφηση των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας που επλήγησαν από την πυρκαγιά της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λειτουργώντας ως Εθνικό Σημείο Επαφής, προχώρησε στην ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR 910) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενεργοποίηση αποσκοπεί στην παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, με στόχο την υποστήριξη των αρμόδιων φορέων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών.

Το σχετικό αίτημα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που βασίζονται σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα και δωρεάν από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαχείριση του έργου τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ταγαράς στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΤΕΕ αποχαιρετά τον Νίκο Ταγαρά, σημαντικό μηχανικό και πολιτικό

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο τεχνικός κόσμος αποχαιρετούν με θλίψη τον Νίκο Ταγαρά, πολιτικό μηχανικό και υφυπουργό, που έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαΐου σε ηλικία 70 ετών. Μάχιμος μηχανικός και ουσιαστικός πολιτικός.
Πυρκαγιά σε ύπαιθρο Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυτική Αττική: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιών σε ισχύ

Συνεχίζονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Αττική λόγω πυρκαγιάς, με εκτροπή κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Κρύο Πηγάδι προς Πόρτο Γερμενό, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάσχεση διάσπαρτων εστιών φωτιάς στην Αιγιάλεια από πυροσβέστες

Στην Αιγιάλεια, οι δυνάμεις πυρόσβεσης μάχονται με διάσπαρτες εστίες φωτιάς, κυρίως σε δύσβατα σημεία. Προτεραιότητα αποτελεί η αποτροπή αναζωπυρώσεων, με εναέρια μέσα να επιχειρούν συνεχώς από το πρωί της Κυριακής.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεφαλονιά: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάστρα Κεφαλονιάς, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα να επιχειρούν. Ενισχύθηκαν τα μέτωπα με επιπλέον πυροσβέστες και οχήματα που έφθασαν ακτοπλοϊκώς από την Κυλλήνη.
Κύματα θάλασσας ακτή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το απόγευμα

Η φωτιά στη Νότια Βοιωτία και Αττική καίει για τρίτη μέρα με ισχυρούς ανέμους, αν και έχουν εξασθενήσει. Από Δευτέρα αναμένεται νέα ενίσχυση ανέμων, ενώ η υγρασία των δασικών καυσίμων θα μειωθεί λόγω υψηλότερης θερμοκρασίας.