ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Unesco: Ελάχιστη ηλικία τα 13 έτη για χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης

Τον περιορισμό της χρήστης της Τεχνητής Νοημοσύνης στα παιδιά προτείνει η Unesco τονίζοντας πως δεν μπορούν να ενσωματωθούν εργαλεία ΑΙ στην εκπαίδευση χωρίς ισχυρούς κανόνες και διασφαλίσεις.

Η UNESCO κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να «ρυθμίσουν γρήγορα» τη χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, στις σχολικές αίθουσες, μεταξύ άλλων περιορίζοντας τη χρήση τους στα μικρότερης ηλικίας παιδιά.

Σε συστάσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UNESCO τονίζει ότι οι δημόσιες αρχές δεν είναι έτοιμες να διαχειριστούν ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης σε σχολικές αίθουσες διδασκαλίας.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ προτείνει στις κυβερνήσεις να ορίσουν μια ελάχιστη ηλικία για τη χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 13 έτη. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, το ChatGPT έχει ήδη θέσει αυτό το ηλικιακό όριο για τους χρήστες του, αλλά «πολλοί σχολιαστές πιστεύουν ότι αυτό το όριο είναι πολύ χαμηλό και στηρίζουν την αύξησή του στα 16 έτη», υπογραμμίζει η έκθεση.

Μέσα στις σχολικές αίθουσες, η αντικατάσταση των δασκάλων από τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσε να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία των παιδιών και να τα καταστήσει ευάλωτα στη χειραγώγηση, προειδοποιεί η UNESCO.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, «η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη μπορεί να είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά μπορεί επίσης να είναι η πηγή ζημιάς και βλάβης».

«Δεν μπορεί (η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη) να ενσωματωθεί στην εκπαίδευση χωρίς τη δημόσια εμπλοκή και τους ισχυρούς κυβερνητικούς κανονισμούς και διασφαλίσεις», τόνισε η Αζουλέ.

Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό έχουν αναπτυχθεί από τα τέλη του 2022, όταν το ChatGPT, που δημιουργήθηκε από την OpenAI, αποδείχθηκε ικανό να δημιουργεί συνοπτικά κείμενα, ποιήματα και συνομιλίες από συνοπτικές ερωτήσεις.

Αυτή η έκρηξη αυτών των εργαλείων έχει επίσης εγείρει φόβους για νέες μορφές λογοκλοπής ή απάτης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, χωρίς ωστόσο να μειώνει την ελκυστικότητα μιας αγοράς εκπαίδευσης που θεωρείται δυνητικά πολύ προσοδοφόρα.

Η UNESCO υπογραμμίζει με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ότι εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για παράδειγμα, δημιουργώντας υπότιτλους, υπό την προϋπόθεση ότι οι δάσκαλοι, οι χρήστες και οι ερευνητές βοηθούν στο σχεδιασμό των εργαλείων αυτών και ότι οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν τη χρήση τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Ευρωπαίοι πέρασαν 175 ώρες χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη το 2023

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα εργαλεία αυτά περισσότερες ώρες από ό,τι οι Αμερικανοί (93 ώρες ή 11 ημέρες εργασίας), αλλά δεν ... πλησιάζουν καν τους Ινδούς που τα χρησιμοποιούν 241 ώρες κατά μέσο όρο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χτυπάει νέα χρηματοδότηση η Open AI πάει για αποτίμηση 100 δισ. δολαρίων

Εάν ο γύρος χρηματοδότησης γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, θα καταστήσει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης τη δεύτερη πιο πολύτιμη startup στις ΗΠΑ, πίσω μόνο από την Space Exploration Technologies του Έλον Μασκ.
Pagoulatos-Giorgos-OOSA
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παγουλάτος: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος τονίζει ότι «Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο εύρος εφαρμογών».
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πάνω από 10 δισ. τα κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη έως το 2030

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte το 50% της επίδρασης της ΤΝ θα προέλθει από Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Υπηρεσίες, Χονδρικό Εμπόριο, Μεταποίηση, Παροχή Υπηρεσιών και Ενημέρωση & Επικοινωνία.