ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων
Φώτο: Giorgos Arapekos / SOOC

Δύσκολη η κίνηση στη δυτική Μακεδονία, απαραίτητες οι αλυσίδες

Σε ισχύ αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας στη Δυτική Μακεδονία λόγω παγετού. Η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Γρεβενών–Σαμαρίνας και Γρεβενών–Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά.

Ενισχυμένα μέτρα για την οδική ασφάλεια εφαρμόζονται στη Δυτική Μακεδονία, λόγω παγετού που επικρατεί στην περιοχή. Η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση ειδικών ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας.

Τα μέτρα αφορούν τις παρακάτω οδικές αρτηρίες:

- Επαρχιακή οδός Γρεβενών – Σαμαρίνας (32ο έως 54ο χλμ.)

- Επαρχιακή οδός Γρεβενών – Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (32ο έως 45ο χλμ.)

- Επαρχιακή οδός Γρεβενών – Περιβολίου και Αβδέλλας (24ο έως 45ο χλμ. και προς την τοπική κοινότητα Σπηλαίου)

- Επαρχιακή οδός Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου (18ο έως 30ο χλμ.)

- Εθνική οδός Φλώρινας – Συνοριακός σταθμός Κρυσταλλοπηγής μέσω Βίγλας (6ο έως 52ο χλμ.)

- Επαρχιακή οδός Αετού – Νυμφαίου (1ο έως 9ο χλμ.)

- Ορεινό και επαρχιακό δημοτικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.

Επιπλέον, με απόφαση των διευθυντών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, καθίσταται υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντίστοιχα μέσα, εφόσον δεν διαθέτουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), σε όλο το οδικό δίκτυο των αντίστοιχων περιφερειακών ενοτήτων.

Ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται και στη Χαλκιδική. Από την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ανάλογα μέσα, εφόσον δεν είναι εξοπλισμένα με ειδικά ελαστικά.

Σημειώνεται ότι ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) αναγνωρίζονται εκείνα που φέρουν το «αλπικό» σύμβολο, σύμφωνα με το Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη, καθώς και τη σήμανση M+S.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση αυτοκινήτου δρόμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 50χρονος νεκρός σε σύγκρουση με ΙΧ και λεωφορείο

Ένας 50χρονος οδηγός έχασε τη ζωή του κοντά στο One Salonica όταν έχασε τις αισθήσεις του και το ΙΧ του συγκρούστηκε διαδοχικά με άλλο ΙΧ και αστικό λεωφορείο. Ελαφρά τραυματίστηκε ο 73χρονος οδηγός του δεύτερου ΙΧ.
Τροχαίο με σύγκρουση αυτοκινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχαίο με σχολικό λεωφορείο στη Νέα Ευκαρπία, ένας τραυματίας

Τροχαίο σημειώθηκε στις 7:10 στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, με σύγκρουση Ι.Χ. και σχολικού λεωφορείου. Ένας τραυματίας από το Ι.Χ., κανένας τραυματισμός στα παιδιά του λεωφορείου. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται.
ΕΚΑΒ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύτερη ποινή σε οδηγό για θανατηφόρο τροχαίο στην Ημαθία

Σε κάθειρξη 20 ετών και 7 μηνών καταδικάστηκε 32χρονος από το Εφετείο Θεσσαλονίκης για δυστύχημα το 2022 με θύμα 15χρονη. Η υπόθεση επέστρεψε για νέα ποινή, χωρίς ελαφρυντικό, μετά από παρέμβαση του Αρείου Πάγου.
Εγνατία Οδός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία για λύση στα οδικά ζητήματα της Εγνατίας σε Π. Μελά & Ωραιόκαστρο

Κοινή ομάδα εργασίας συγκροτούν Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο να αποσαφηνιστεί ποιος έχει την αρμοδιότητα συντήρησης του παράπλευρου οδικού δικτύου της Εγνατίας Οδού σε Παύλου Μελά και Ωραιόκαστρο.
Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιωματική εκπαίδευση μαθητών στη Θεσσαλονίκη για οδική ασφάλεια και πρόληψη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τριήμερη βιωματική δράση για την οδική ασφάλεια με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προσομοιώσεις, σε συνεργασία με ακτιβιστές και φορείς. Τον χώρο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Στ. Αγγελούδης.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 135 τροχαίες παραβάσεις σε δύο μέρες ελέγχων

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν σε 135 παραβάσεις ΚΟΚ, κυρίως για υπερβολική ταχύτητα, ενώ επτά οδηγοί βρέθηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ και τρεις συνελήφθησαν, με μία δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση.