ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σύγκρουση αυτοκινήτων δρόμου

Χαμηλές ταχύτητες δεν εγγυώνται λιγότερους σοβαρούς τραυματισμούς

Έρευνα της ADAC έδειξε ότι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού σε σύγκρουση με 35 χλμ./ώρα απ' ό,τι με 50, επειδή δεν ενεργοποιείται ο προεντατήρας της ζώνης ασφαλείας, μειώνοντας την προστασία τους.

Ένα παράδοξο εύρημα της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινήτου (ADAC) δείχνει ότι ένας οδηγός που εμπλέκεται σε ατύχημα με ταχύτητα 35 χλμ./ώρα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού σε σχέση με κάποιον που συγκρούεται στα 50 χλμ./ώρα. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ανέδειξαν ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας επιβάτες είναι πιο ευάλωτοι σε χαμηλότερες ταχύτητες, συγκριτικά με τους νεότερους.

Η εξήγηση βρίσκεται στη λειτουργία του προεντατήρα της ζώνης ασφαλείας. Σε πρόσκρουση με 50 χλμ./ώρα, το σύστημα ενεργοποιείται και περιορίζει την κίνηση του σώματος προς τα εμπρός, προσφέροντας καλύτερη προστασία. Αντίθετα, στα 35 χλμ./ώρα, ο προεντατήρας δεν ενεργοποιείται, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να πέφτουν μπροστά χωρίς η ζώνη να παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια.

Καθώς το ανθρώπινο σώμα γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στις εξωτερικές δυνάμεις με την ηλικία, ακόμη και μία πρόσκρουση σε αυτήν την ταχύτητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τους ηλικιωμένους. Η ADAC επέλεξε να εξετάσει αυτό το σενάριο πρόσκρουσης στα 35 χλμ./ώρα, καθώς από το 2026 εντάσσεται στην αξιολόγηση ασφάλειας του Euro NCAP, στην οποία θα υποβάλλονται όλα τα νέα αυτοκίνητα.

Για τις ανάγκες της δοκιμής επιλέχθηκε το κινεζικό μοντέλο MG3. Το όχημα είχε ήδη υποβληθεί σε δοκιμές πρόσκρουσης το 2025 με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, ωστόσο αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε η υβριδική του έκδοση. Επίσης, η νέα διαδικασία, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο NCAP, περιλάμβανε τρία ανδρείκελα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, έναντι δύο στην προηγούμενη δοκιμή.

Σε αντίθεση με το 2025, το MG3 αυτή τη φορά προσέκρουσε σε παραμορφώσιμο φράγμα, προσομοιώνοντας σύγκρουση με προστατευτικό κιγκλίδωμα ή άλλο όχημα. Αν και μέρος της ενέργειας απορροφάται, ο οδηγός βιώνει ισχυρότερη πρόσκρουση σε σχέση με τα 50 χλμ./ώρα. Μόνο το ανδρείκελο στη δεύτερη σειρά καθισμάτων φαίνεται να επωφελείται από τη χαμηλότερη ταχύτητα, ενώ στην πρώτη σειρά η συμπίεση του θώρακα είναι σημαντικά μεγαλύτερη στα 35 χλμ./ώρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών, ιδίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνας ατυχημάτων της ADAC.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση αυτοκινήτου δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οι άνδρες ευθύνονται για περισσότερα και σοβαρότερα τροχαία

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Γερμανίας, οι άνδρες εμπλέκονται περισσότερο και σε σοβαρότερα τροχαία από τις γυναίκες, ενώ είναι συχνά και οι κύριοι υπαίτιοι, με τα ποσοστά θυμάτων να είναι αισθητά υψηλότερα στους άνδρες.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Τροχαίο με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στη Θουριγγία: 34 τραυματίες

Στον αυτοκινητόδρομο Α9 της Θουριγγίας στη Γερμανία, 34 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν όταν τροχόσπιτο έπεσε σε ακινητοποιημένα οχήματα λόγω μποτιλιαρίσματος. Δεν κινδυνεύει σοβαρά κανένας τραυματίας.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Όσοι μουσουλμάνοι αρνούνται το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία

Ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε από μουσουλμάνους μετανάστες που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη της Γερμανίας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν, τονίζοντας ότι η ιστορική ευθύνη αφορά όλους, ακόμη και τους νεοφερμένους, λόγω πρόσφατων γεγονότων αντισημιτισμού.
Σύγκρουση αυτοκινήτου δρόμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 50χρονος νεκρός σε σύγκρουση με ΙΧ και λεωφορείο

Ένας 50χρονος οδηγός έχασε τη ζωή του κοντά στο One Salonica όταν έχασε τις αισθήσεις του και το ΙΧ του συγκρούστηκε διαδοχικά με άλλο ΙΧ και αστικό λεωφορείο. Ελαφρά τραυματίστηκε ο 73χρονος οδηγός του δεύτερου ΙΧ.
Πολεμικό αεροσκάφος Α7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εβδομάδα Ασφάλειας Πτήσεων και Οδικής Ασφάλειας στη ΓΕΑ το 2026

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και σε μονάδες της ΠΑ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Ασφάλειας Πτήσεων, Εδάφους και Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και ενίσχυση της ασφάλειας του προσωπικού.
Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή μικρού αεροσκάφους στη Γερμανία με δύο νεκρούς

Ιδιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο Μαγδεμβούργο, προκαλώντας τον θάνατο των δύο επιβαινόντων. Το συμβάν έγινε σε αυτοκινητόδρομο Α2 και στο σημείο έσπευσαν άμεσα πυροσβεστική, αστυνομία και ασθενοφόρα.