ΓΔ: 895.71 0.06% Τζίρος: 41.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
plirwmes, xrimata, money, epistreptea
Φώτο: Shutterstock

Πώς θα πληρωθεί σε δόσεις το δώρο Χριστουγέννων

Σε δυο δόσεις θα το λάβουν από εργοδότες και κράτος όσοι βρέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο και σε τρεις δόσεις οι εργαζόμενοι που έμειναν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί από το δημόσιο η ειδική αποζημίωση και το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης. Οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή εργασίας τον Δεκέμβριο θα πάρουν το δώρο Χριστουγέννων σε δυο δόσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν εντός του μήνα και οι αποζημιώσεις στους εργαζομένους, με τους εργοδότες να έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις αιτήσεις μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που παραμένουν σε αναστολή εργασίας και τον Δεκέμβριο έχει καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 21η Δεκεμβρίου με μικρή δόση από πλευράς δημοσίου να καταβάλλεται έως την 15η Ιανουαρίου. Στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι το ποσό που δικαιούνται από τον εργοδότη τους για τον χρόνο που δούλεψαν από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας αναμένεται να λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου, από το κράτος την αναλογία για το χρονικό διάστημα της αναστολής, από 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβουν το 87,5%, της αναλογίας του δώρου επί των αναστολών κι αυτό εφόσον έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου. Αν δεν έχουν αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος.

Όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν το ένα όγδοο του δώρου εντός Ιανουαρίου που θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο. Ειδικά για τις κλειστές με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. 

Οι άνεργοι θα πληρωθούν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ενώ πλήρες δώρο Χριστουγέννων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πάρουν όσοι δεν είχαν μπει σε αναστολή το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τα παραδείγματα της Καθημερινής για το δώρο Χριστουγέννων

Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων και τις αναστολές;

Ειδικά για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν έχουν αναστολή το Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι το Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. 

Όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του δώρο εντός του Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για το μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το 1/8 της υποχρέωσης του κράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς μέχρι την πληρωμή του δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου γιατί πληττομενες επιχειρησεις.

Εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο, Νοέμβριο και μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, πότε θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων;

Στο πρακτικό αυτό παράδειγμα, ο εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις φάσεις:

α) 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 690 ευρώ από τον εργοδότη για το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου, καθώς και για το διάστημα μεταξύ 21 και 31 Δεκεμβρίου.

β) Επίσης στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 169 ευρώ από το κράτος για τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο που βρισκόταν σε αναστολή. Συνολικά δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 859 ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου θα λάβει επιπλέον 45 ευρώ που αντιστοιχούν στις ημέρες του Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες η σύμβαση του ήταν σε αναστολή, δηλαδή το διάστημα 1-20 Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό του δώρου θα είναι 904 ευρώ καθώς οι πληρωμές του δημοσίου γίνονται με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος, κάθε φορά, της ειδικής αποζημίωσης.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές αναστολών του Νοεμβρίου;

Οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πάντως όχι πέραν της 21/12 (πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου) με βάση τα 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα. Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει το Δεκέμβριο με κρατική εντολή έχουν ολοκληρωθεί.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αναστολών του Δεκεμβρίου;

Το μέτρο της αναστολής για το μήνα Δεκέμβριο φαίνεται ότι θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους κλειστών -με απόφαση κρατικής αρχής- επιχειρήσεων. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, ενώ τέλος η κρατική αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ ανά ημέρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς μπορείτε να υπολογίσετε, με online εφαρμογή, την καλοκαιρινή άδεια

Η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αναστολών εργασίας σε Σάμο, Ικαρία και Χίο

Επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να υποβάλουν το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» ως αρχική δήλωση για όσους δεν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Έως 5 Ιανουαρίου οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου

Η παράταση αφορά επιχειρήσεις οι οποίες εντός του μήνα Δεκεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενες και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστές από δημόσια αρχή.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΓΣΕΕ: Οδηγός για το δώρο Χριστουγέννων, πως γίνεται ο υπολογισμός του

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών. Έως 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του.