ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς ρυθμίζονται σε 120 δόσεις όλα τα χρέη προς τους δήμους

Από τον Μάρτιο μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές σε δήμους από οποιαδήποτε αιτία έως και σε 120 δόσεις, ενώ οι οφειλές από τα αδήλωτα τετραγωνικά θα εξοφληθούν έως και σε 24 δόσεις.

Έως και σε 10 χρόνια μπορούν να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3,1 δισ. ευρώ από δημοτικά τέλη και φόρους, ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης, κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία και κάθε είδους οφειλές προς τους δήμους που έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με βάση τη νέα ρύθμιση  των 120 δόσεων.

Στο διακανονισμό  μπορούν να  εναχθούν και όσοι έχασαν παλαιότερη ρύθμιση, ενώ αυτόματα ξεμπλοκάρει η έκδοση φορολογικής ενημερότητας για όσους πληρώσουν το 5% - 20% της ρυθμισμένης οφειλής. Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, σε 24 δόσεις μπορούν να εξοφληθούν οι επιπλέον χρεώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων με βάση τις σχετικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Με τις δύο νέες ρυθμίσεις, που αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή και να τεθούν σε ισχύ το επόμενο διάστημα:

 1. Εξοφλούνται σε έως 120 μηνιαίες δόσεις οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, προς τους Ο.Τ.Α. και όλα τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν γεννηθεί έως τις 31.12.2020 και έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν μέχρι τις 28.2.2021.
 2. Προσαυξήσεις, τόκοι εκπρόθεσμης καταβολή και πρόστιμα «κουρεύονται» από 60% έως και 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης ως εξής: 100% σε εφάπαξ εξόφληση, 90% για εξόφληση, σε 2 - 12 δόσεις, 80% για εξόφληση σε 13 - 48 δόσεις, 70% για εξόφληση  49 - 72 δόσεις, 60% αν εξοφληθούν σε 73 -120 δόσεις.
 3. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές που τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου, έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή  καταβληθέντων ποσών, δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί, για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιοδήποτε λόγο.
 4. Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται  μόνο ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 6 μήνες.
 5. Η οφειλή εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως.
 6. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 20  ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για επιχειρήσεις.
 7. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 2%  επί του ποσού της δόσης.
 8. Εφόσον ο οφειλέτης, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται σε αυτόν πλήρης απαλλαγή από το εναπομείναν ποσό των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.
 9. Η καταβολή των δόσεων πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά προς το δήμο.
 10. Αίρεται η δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής εφόσον ο οφειλέτες έχει καταβάλει: α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ, β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από 5.000 έως 10.000 ευρώ, γ) το 20 % της οφειλής του, για οφειλή πάνω από 10.000 ευρώ. Καθυστέρησης καταβολής έσω και μιας από τις δόσεις μπλοκάρει ξανά τη φορολογική ενημερότητα.
 11. Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.
 12. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες. Είναι δυνατή ύστερα από αίτηση του οφειλέτη η άρση της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, εφόσον εξοφληθεί το 25% της οφειλής που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση.
 13.  Αν ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.
 14. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οι συνοφειλέτες.
 15. Η ρύθμιση χάνεται έαν ο οφειλέτης: δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, δεν υποβάλλει στον δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις δηλώσεις Φ.Π.Α. και το εκκαθαριστικό Φ.Π.Α., έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Τα αδήλωτα τετραγωνικά

Στο μεταξύ, σε 24 μηνιαίες δόσεις μπορεί να εξοφληθεί ο λογαριασμός για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στους δήμους έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων των «αδήλωτων» τετραγωνικών θα γίνει από τους δήμους έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των επιπλέον ποσών θα στέλνονται μετά τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων. Οι έξτρα χρεώσεις δημοτικών τελών και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας είναι 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα ενώ μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο των ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου παραμένουν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 12 κλειδιά για τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας σε έως 72 δόσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Ποιοι οφειλέτες και ποια χρέη εντάσσονται στη ρύθμιση. Ποιο είναι το επιτόκιο που επιβάλλεται και ποια ευεργετήματα παρέχονται στον οφειλέτη.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Όλα τα μυστικά της νέας ρύθμισης 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας

Ελάχιστη μηνιαία δόση μόνο 30 - 50 ευρώ, απαλλαγή από τόκους έως και για 36 δόσεις και επιτόκιο 2,5% για περισσότερες. Εντάσσονται όλοι οι πληγέντες, ακόμη και όσοι έμειναν άνεργοι για μικρή περίοδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες και μικρότερες οι δόσεις για εξόφληση χρεών της πανδημίας

Έγκριση από τους Θεσμούς περιμένει η κυβέρνηση για να αυξηθούν οι δόσεις σε 60 - 72, ενώ θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 100 - 120 δόσεων που χάθηκαν. Αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Akinita, Real Estate
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Βρείτε σε νέα ψηφιακή εφαρμογή όλες τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Μέσω της νέας εφαρμογής των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο πολίτης μπορεί να βρίσκει τις παλαιές και νέες τιμές ζώνης του ακινήτου, ενώ αυτή θα ενημερώνεται σταδιακά. Ποιες είναι οι οδηγίες της εφαρμογής.