ΓΔ: 795.58 2.10% Τζίρος: 51.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:55:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

«Ανεβαίνουν» τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει σε σχέση με πέρυσι

Στα φετινά σημειώματα θα αναγράφεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Πώς θα αναζητήσετε το εκκαθαριστικό στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ.

Θέμα ωρών είναι η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς λογαριασμούς του Taxisnet για συνολικά πάνω από 7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που κατέχουν ακίνητα.

Στα φετινά σημειώματα υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα αναγράφεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ο κύριος φόρος, η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης θα αναγράφονται ακόμη οι προθεσμίες για τις δόσεις και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής δεν αλλάζει. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023. Λόγω των καθυστερήσεων στην έκδοση του λογαριασμού, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσής του φόρου θα πληρωθεί έως το τέλος του μήνα, καθώς με βάση το νόμο η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του φόρο και παρά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες, 8 στους 10 θα καταβάλλουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο ποσό του φόρου ενώ 350.000 φορολογούμενοι θα έχουν επιβαρύνσεις από αυτούς οι 180.000 θα είναι οι πλέον χαμένοι.

Πώς θα δείτε το εκκαθαριστικό

Για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει αφού μπουν στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα:

1. Να κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

2. Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

3. Να κάνουν κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και αφού ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 να επιλέξουν το έτος 2022 έτσι ώστε να εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή η τους κινητού τους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός του φόρου

Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τη νέα κλίμακα, το πρόσθετο φόρο και τις προσαυξήσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και τις εκπτώσεις η την πλήρη απαλλαγή ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, το ύψος του εισοδήματος και την αξία της ακίνητης περιουσίας  

Ειδικότερα:

  • Η νέα κλίμακα. Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν  για ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και παράλληλα έχουν ενοποιηθεί τα κλιμάκια για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης. Οι συντελεστές βασικού φόρου  παραμένουν αμετάβλητοι για ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ ενώ αντίθετα αυξάνονται σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης. Δραστική μείωση έως και 80% καταγράφεται στους συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων.
  • Πρόσθετος φόρος. Με τη  μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου επιβάλλεται επιπλέον φόρος, ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ο φορολογούμενος είναι άνω των 300.000 ευρώ.
  • Προσαύξηση. Για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται με συντελεστές που ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και 20%.
  • Εκπτώσεις. Οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου αυξάνονται για τους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
  • Απαλλαγές φόρου. Διατηρείται η μείωση κατά 50% και η πλήρης για πολύτεκνους και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που το 2021 δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα και η αξία του ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς διορθώνονται χωρίς πρόστιμα τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα ενεργοποιείται η ειδική πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 του 2022, που μπορούν να γίνουν χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ. Ποια είναι τα δέκα βήματα για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Δύο επιλογές για να... ξεφουσκώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τροποποιητικές δηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, ενώ ως τις 10 Ιουνίου μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή όσοι αμφισβητούν το ποσό του φόρου που έχει καταλογισθεί.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τροπολογία διόρθωσης του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν έως 5% σε οικόπεδα

Όσοι έχουν δικαίωμα επί οικοπέδου με ή χωρίς κτίσμα που το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του εν λόγω οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5% απαλλάσσονται από την επιβολή φόρου με συντελεστές 0,20% - 1%.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ: Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Πώς ο νέος ΕΝΦΙΑ οδηγεί σε μικρότερες επιβαρύνσεις ακόμη και όταν υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις αντικειμενικών τιμών. Σε ποιες περιπτώσεις αυξάνεται ο φόρος. Αναλυτικά παραδείγματα.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν στοιχεία ακινήτων

Βήμα προς βήμα η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Όσοι απέκτησαν ακίνητα εντός του 2021 θα πρέπει έως το τέλος Μαΐου να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές στο έντυπο Ε9.