ΓΔ: 1224.66 0.31% Τζίρος: 35.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πώς διορθώνονται χωρίς πρόστιμα τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα ενεργοποιείται η ειδική πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 του 2022, που μπορούν να γίνουν χωρίς το πρόστιμο των 100 ευρώ. Ποια είναι τα δέκα βήματα για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.

Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2022 δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους με λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους που «φουσκώνουν» το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ να προχωρήσουν σε διορθώσεις χωρίς να επιβαρυνθούν με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ αλλά σε περίπτωση που η μείωση του φόρου ξεπερνά τα 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα να προσκομίσει τα δικαιολογητικά στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με βάση το νέο εκκαθαριστικό που θα προκύψει από τις τροποποιητικές δηλώσεις θα καθοριστεί το ύψος των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν από το τέλος Ιουνίου και τους επόμενους μήνες.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπίσουν λάθη σε μία η και περισσότερες δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010-2022 μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο», να επιλέξουν το έτος για το οποίο θέλουν να υποβάλουν διορθωτική δήλωση και να μεταφέρουν τις όποιες αλλαγές στα Ε9 των επόμενων ετών.

Ειδικότερα, για την τροποποίηση των στοιχείων των ακινήτων τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και τη δημιουργία δήλωσης Ε9
2. Μπορείτε να εισάγετε, να μεταβάλλετε και να διαγράψετε ακίνητο που περιλαμβάνεται στους πίνακες 1 δηλαδή κτίσματα και οικόπεδα και στο πίνακα 2 που αναγράφονται τα γήπεδα.
3.  Σε περίπτωση που εισάγετε νέο ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα πεδία που αφορούν στα περιγραφικά του στοιχεία όπως τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.α. ). Επίσης προχωρήστε σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου μέσω επιλογής του νομού, του δημοτικού διαμερίσματος και των δρόμων του οικοδομικού τετραγώνου η εναλλακτικά μέσω του ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
4. Εάν μεταβάλλετε τα στοιχεία ακινήτου, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά
5.  Από το έτος 2013 ζητείται να αναγράψετε υποχρεωτικά τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
6. Από το έτος 2014 και μετά θα πρέπει να συμπληρώσετε τα πεδία που ζητούνται  και αφορούν μεταξύ άλλων στοιχεία συμβολαίων όπως αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου κ.α.  
7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 ενδέχεται να σας ζητηθεί  η μεταβολή ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
8. Οι ενέργειες που κάνετε αποθηκεύονται προσωρινά στο σύστημα
9. Ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί η ακίνητη περιουσία σας μετά τις μεταβολές που κάνατε μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
10. Προχωρήστε στην οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμείτε μεταφέρετε τη νέα δήλωση στο επόμενο έτος.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κρίσιμοι κωδικοί στο Ε9 που καθορίζουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ και στους οποίους εντοπίζονται τα πιο συχνά λάθη και παραλείψεις έχουν να κάνουν με την επιφάνεια, την ηλικία, τον όροφο και τους βοηθητικούς χώρους του ακινήτου, τα εμπράγματα δικαιώματα, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, τα ημιτελή κενά κτίσματα, τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και την  απόσταση τους από τη θάλασσα καθώς και τα αγροτεμάχια που περιλαμβάνουν κτίσμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορούν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν στοιχεία ακινήτων

Βήμα προς βήμα η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Όσοι απέκτησαν ακίνητα εντός του 2021 θα πρέπει έως το τέλος Μαΐου να δηλώσουν τις μεταβολές αυτές στο έντυπο Ε9.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρώει» επιστροφές φόρου εισοδήματος ο συμψηφισμός με οφειλές ΕΝΦΙΑ

Η έκδοση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ περιορίζει τον αριθμό των φορολογούμενων με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι λαμβάνουν χρήματα. Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά των επιστροφών μηδενίζονται μετά τους συμψηφισμούς.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα λάθη στα εκκαθαριστικά της εφορίας

Το προσυμπληρωμένο εκκαθαριστικό για τον φόρο εισοδήματος ενδέχεται να κρύβει σφάλματα και οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις. Τι γίνεται με τις χωριστές δηλώσεις από συζύγους.
Akinita, Real Estate, Athens, Athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία ως τις 30 Ιουνίου για εκπτώσεις και απαλλαγές ΕΝΦΙΑ

Τροποποιητικές δηλώσεις θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος Ιουνίου, ενώ από σήμερα αρχίζει η αποστολή εκκαθαριστικών σε περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες.