ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Πώς θα μειώσετε τους λογαριασμούς

Ποιες κινήσεις μπορεί να κάνει κάθε νοικοκυριό για να σταματήσει την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Ήδη καταγράφηκε 22% μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο και 13% της κατανάλωσης ρεύματος.

Τέλος τα «ξεχασμένα» ανοιχτά φώτα φέτος και οι άλλες μικρές οι μεγάλες συνήθειες που φούσκωναν τον λογαριασμό του ρεύματος τα προηγούμενα χρόνια. Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν ήδη «γονατίσει» πολλούς και τα σενάρια να δείχνουν πως πάμε για νέου τύπου επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος του κάθε νοικοκυριού που θα συνδέονται και θα πριμοδοτούν τη μείωση της κατανάλωσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι από τις πλέον δημοφιλείς λέξεις φέτος θα είναι η «εξοικονόμηση».

Αλλαγή συνηθειών δηλαδή και αλλαγή νοοτροπίας. Το μήνυμα το έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των μέτρων μείωσης της κατανάλωσης στο Δημόσιο. «Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς. Δηλαδή, όταν ξοδεύουμε ενέργεια, να δείχνουμε μια αυξημένη επιμέλεια, την οποία όταν η ενέργεια ήταν φτηνή, δεν τη δείχναμε. Ούτε στο νοικοκυριό μας τη δείχναμε πολλές φορές. Δεν θέλω να αδικώ κανέναν. Είχαμε πολλά ανοιχτά φώτα, δεν σκεφτόμασταν ότι κοστίζει πολύ, λέγαμε: «Είναι μια πολυτέλεια που μπορώ να την έχω». Άμα, όμως, κοστίζει 10-12 φορές πάνω, δεν την έχουμε αυτή την πολυτέλεια». 

Όπως δείχνουν οι μειώσεις της κατανάλωσης μέσα στο καλοκαίρι, όπου καταγράφηκε  22% μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με το 2021 και 13% της ηλεκτρικής ενέργειας, το μήνυμα φαίνεται πως έχει ήδη περάσει στην κοινωνία.

Μικρές συνήθειες χωρίς κόστος ή επεμβάσεις στο σπίτι, όπως το να μη μένει διαρκώς ο φορτιστής του κινητού στην πρίζα, μπορεί φέτος να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει σε μικρότερες καταναλώσεις σε πολλά νοικοκυριά.

Παραδείγματα μείωσης της κατανάλωσης χωρίς κόστος

Θέρμανση

 • Διατηρήστε ελεύθερη τη ροή της θερμότητας στον χώρο μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με ρούχα και τοποθετήστε σε απόσταση 15-20 εκατ. άλλα αντικείμενα και έπιπλα
 • Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας ή απλώς το αλουμινόχαρτο που έχετε σπίτι ανάμεσα στην επιφάνεια ανάμεσα σε καλοριφέρ και τοίχο προκειμένου η παραγόμενη θερμότητα να επιστρέφει στον χώρο.
 • Κρατήστε πηγές ψύξης /θερμότητας μακριά από τον θερμοστάτη προκειμένου να μην καταλήγει να λειτουργεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται
 • Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Φωτισμός

Με δεδομένο ότι το 20% της ετήσιας κατανάλωσης ενός νοικοκυριού προέρχεται από τον φωτισμό, η πλέον κοινή συμβουλή φέτος είναι να μην μένουν φώτα ανοιχτά σε χώρους όπου δε χρειάζεται. Επιπλέον, συνίσταται η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: για 8 ώρες χρήσης μία λάμπα πυρακτώσεως καταναλώσει 480 Wh αντίστοιχα μία λάμπα LED στον ίδιο χρόνο καταναλώνει έως 64Wh οδηγώντας σε εξοικονόμηση σχεδόν 90%.

Μαγείρεμα

 • Κάντε έξυπνες επιλογές: Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, όταν χρειάζεται να ζεστάνετε νερό – μόνο όσο χρειάζεστε και όχι παραπανίσιο - προτιμήστε τον βραστήρα από το μάτι της κουζίνας, και αντίστοιχα τον φούρνο μικροκυμάτων αντί του φούρνου όταν θέλετε να ζεστάνετε μία μερίδα φαγητού. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι πιο γρήγορο καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Στην ίδια λογική, προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας που παίρνει το μισό χρόνο συγκριτικά με την παραδοσιακή κατσαρόλα και οδηγεί σε εξοικονόμηση έως και 60%.
 • Η ηλεκτρική κουζίνα καταναλώνει το 15% της συνολικής ενέργειας ενός σπιτιού, γι’αυτό χρειάζεται και προσοχή κατά τη χρήση της. Σβήστε την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας ή τον φούρνο αρκετά λεπτά νωρίτερα από την ολοκλήρωση του φαγητού. Αν σβήσετε τη συσκευή, το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται να με τη θερμότητα που υπάρχει ήδη για ακόμα 15 λεπτά. Μάλιστα, πρόσφατα ο Ιταλός νομπελίστας θεωρητικός της Κβαντικής Φυσικής, Τζιόρτζιο Παρίσι πρότεινε ακριβώς αυτό στους συμπατριώτες του για να φτιάχνουν τα αγαπημένα τους ζυμαρικά: Να βάζουν τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και δύο λεπτά αφότου έρθουν σε σημείο βρασμού να σβήνουν το μάτι προκειμένου να εξοικονομήσουν τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης ενέργειας.
 • Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα το ψυγείο ή τον φούρνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η απώλεια της θερμοκρασίας είναι σημαντική αναγκάζοντας τη συσκευή να δουλέψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Χρησιμοποιείστε τα σωστά μαγειρικά σκεύη. Δηλαδή, επιλέξτε κατσαρόλες και τηγάνια που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες. Είναι ενδεικτικό ότι μια κατσαρόλα που μπορεί να είναι λίγα εκατοστά μικρότερη από την εστία αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%.
 • Ρυθμίστε το ψυγείο στους 1-4 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18 προκειμένου να πετύχετε εξοικονόμηση της ενέργειας κατά 15%. Γενικότερα, ακόμα και η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό, οδηγεί στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 5%.
 • Επίσης, εφόσον το ψυγείο δεν έχει την τεχνολογία no frost, μην αμελείτε την απόψυξη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πρόκειται για μία κρίσιμη διαδικασία καθώς η κατανάλωση της συσκευής σας μπορεί να αυξηθεί κατά 30% ακόμα και με μόλις 5 χιλιοστά πάγου.
 • Επιπλέον, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θέλει προσοχή είναι η διατήρηση καθαρού του πίσω μέρους του ψυγείου σας. Και αυτό γιατί τα σκονισμένα καλώδια οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης έως και 30%.
 • Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
 • Όταν λείπετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάστε το και αφήστε την πόρτα του ανοιχτή.
 • Τέλος, τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, φούρνο, πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.

Πλύσιμο

 • Κρίσιμο σημείο είναι η επιλογή της θερμοκρασίας πλύσης στο πλυντήριο ρούχων στο οποίο αντιστοιχεί περί του 12% της συνολικής κατανάλωσης ενός σπιτιού. Έτσι με την επιλογή της πλύσης στους 40ºC μπορεί να εξοικονομηθεί έως και 15% του κόστους θέρμανσης του νερού.
 • Χρησιμοποιήστε τα πλυντήρια σας, ρούχων και πιάτων μόνο όταν έχουν γεμίσει, χωρίς να τα έχετε ωστόσο παραφορτώσει που μπορεί να φθείρει τη συσκευή και να μην αφήσει να γίνει σωστή πλύση. Επιλέξτε, αντί του κανονικού το σύντομο ή οικονομικό πρόγραμμα πλύσης και αποφύγετε την πρόπλυση που μπορεί από μόνη της να σας αυξήσει την κατανάλωση κατά 15%.
 • Συγκεντρώστε τα ρούχα που θέλουν σιδέρωμα και μην τα κάνετε ένα – ένα καθώς το σίδερο θα καταναλώσει μεγαλύτερη ενέργεια αν το ανάψετε πολλές φορές.

Λοιπές συσκευές

 • Μη ξεχνάτε ανοιχτό το θερμοσίφωνα. Μόνο αυτή η συσκευή είναι υπεύθυνη για το 20% της κατανάλωσης του σπιτιού σας, οπότε κάθε λεπτό που μένει αναμένει χωρίς λόγο, μετράει.  Μειώστε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα στους 55 °C για εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση του νερού. 
 • Μην αφήνετε συσκευές, όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής ή το στερεοφωνικό σε κατάσταση αναμονής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αφήνοντας τις συσκευές σε αναμονή αυξάνουμε έως και 15% την κατανάλωση του νοικοκυριού μας. Μπορεί να μην δίνουμε σημασία αλλά μόνο η παραμονή, για παράδειγμα, της τηλεόρασης σε κατάσταση αναμονής μπορεί να φθάσει να κοστίσει έως και 30 ευρώ μέσα στο χρόνο.

Extra tips

Ελέγξτε και μονώστε το σπίτι σας για να αποφύγετε διαρροές αέρα που μπορεί να οδηγούν σε απώλειες θέρμανσης / ψύξης προκειμένου να εξοικονομήσετε έως και 20% ενέργεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Ρεύμα: Crash test στα σταθερά τιμολόγια: Ιδιωτικές εταιρείες εναντίον ΔΕΗ

Πώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό στα τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής μετά τη μεγάλη αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ που ήταν το χαμηλότερο της αγοράς ως τα τέλη Νοεμβρίου. Τι δείχνει η σύγκριση με το εργαλείο της ΡΑΕ.
Revma, Reuma, Timologia
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι θα ισχύει για το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, η υπουργική απόφαση

Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης. Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Γρίφοι και κίνδυνοι ηλεκτροσόκ από τα... τετράχρωμα τιμολόγια στο ρεύμα

Τρία χρώματα τιμολογίων από τη Ρυθμιστική Αρχή και ένα ακόμη από το υπ. Ενέργειας. Επιστρέφει σε τρεις δυσνόητες παραλλαγές η ρήτρα αναπροσαρμογής. Σε ειδική κατηγορία οι καταναλωτές που δεν είναι... επιμελείς.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.