ΓΔ: 1191.77 -1.45% Τζίρος: 51.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αγώνας δρόμου των φορολογούμενων για έξι προθεσμίες που λήγουν άμεσα

Ως το τέλος του μήνα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υποβληθούν δηλώσεις εισοδήματος από όσους θέλουν την έκπτωση 3%, αιτήσεις για ρυθμίσεις σε 72 - 120 δόσεις και διορθωτικές δηλώσεις για το Ε9.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη πολλών προθεσμιών εξυπηρέτησης φορολογικών υποχρεώσεων έχει αρχίσει και οι φορολογούμενοι που θέλουν να είναι συνεπείς και να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις καλούνται να επιταχύνουν τις κινήσεις τους.

Η λίστα με τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν τα επόμενα 24ωρα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει καταβολή δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ΦΠΑ, τροποποιητικών Ε9, μισθωτηρίων συμβολαίων και αιτήσεων για την υπαγωγή στα προγράμματα ρυθμίσεων για επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι έξι υποχρεώσεις έως το τέλος Ιουλίου είναι οι ακόλουθες:

  1. Υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που θέλουν να προλάβουν την έκπτωση του 3% καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό του οφειλόμενου φόρου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποβολή. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις και τα νομικά πρόσωπα. Η παράταση δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως την καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση του Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας και την τρέχουσα του Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο.
  2. Αιτήσεις από τους φορολογούμενους για την ένταξη στα προγράμματα διακανονισμού των οφειλών σε 72 και 120 δόσεις. Τα προγράμματα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, με το ενδιαφέρον των φορολογούμενων να εξακολουθεί να είναι υποτονικό, αφού μόλις 40.500 έχουν υποβάλλει αίτηση, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι ξεπερνούν τους 200.000. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει παράταση.
  3.  Πληρωμή της τρίτης από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2023 συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.
  4.  Διορθώσεις στοιχείων ακινήτων στο Ε9 με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες που έχουν εντοπίσει λάθη ή είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία το 2022 και θέλουν να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ και ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.
  5. Αλλαγές στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια μαζί με αυτά που έχουν λήξει και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων προκειμένου να αποφευχθούν άδικες επιβαρύνσεις και πρόστιμα. Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητά παράταση έως την 31 Δεκεμβρίου για την υποβολή της δήλωσης μισθώσεων ακινήτων, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που συνεπάγεται η άγνοια της σχετικής υποχρέωσης από τους φορολογούμενους.
  6. Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με διπλογραφικά και απλογραφικά βιβλία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το 2022 στους φόρους και την φορολογία

Νέες αντικειμενικές αξίες, «λιφτινγκ» του ΕΝΦΙΑ, μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές για «πράσινες» δαπάνες κ.α. Από Μάρτιο η πληρωμή του φόρου.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις, τι γίνεται με την έκπτωση του 3%

Στις 10 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής, ωστόσο, για την εξασφάλιση της έκπτωσης του 3% που προβλέπεται για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 27/08 οι δηλώσεις.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πώς κερδίζετε έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ με την αναβάθμιση κτηρίων

Όλα όσα θέλουν να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες κτηρίων, οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση φόρου για το 40% των δαπανών που έκαναν για αναβάθμιση κτηρίων. Ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται και πόση μείωση φόρου παρέχεται.