ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Σταθερή η υπεραπόδοση για το ΧΑ, ισχυρά κέρδη για αρκετά blue chips

Σταθεροί πρωταγωνιστές τράπεζες, Aegean Airlines αλλά και ΔΕΗ, με την αγορά να ακολουθεί πορεία πολύ καλύτερη από αυτές της Ευρώπης, αν και ο τζίρος παραμένει σε σχετικά μαζεμένα επίπεδα.

Με ελάχιστες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο και σταθερούς προωθητές τις τραπεζικές μετοχές το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει και στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ότι οι διαθέσεις έχουν αλλάξει άρδην σε σύγκριση με τον δύσκολο Οκτώβριο, ενώ συνεχίζει να ακολουθεί πορεία πολύ καλύτερη των ευρωπαϊκών αγορών. 

Το κλίμα στην Ευρώπη είναι σταθεροποιητικό, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,09% ενώ απώλειες 0,20% εμφανίζει ο DAX, ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,18%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ορμή τη συνεδρίαση φθάνοντας έως το υψηλό των 1.234,67 μονάδων (+1,22%), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.226,85 μονάδες (+0,58%) και πλέον στις 13:42 έχει κέρδη 0,97% στις 1.231,61 μονάδες. Σε μέτρια επίπεδα η αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 27,9 εκατ. ευρώ, ενώ 86 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 32 που εμφανίζουν πτώση. Ενίσχυση 1,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,88% υψηλότερα. 

Σταθερά στην αιχμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να έχει άνοδο 1,75%. Κέρδη 2,32% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,92%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 2,33% υψηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να έχει άνοδο 1,58%. 

Η νέα άνοδος για τις τραπεζικές μετοχές καταφθάνει μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου μεγέθη γ' τριμήνου και 9μηνου για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και εν αναμονή των αντίστοιχων ανακοινώσεων, αύριο Τρίτη 7/11, από Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Παράλληλα οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για το 9% της Alpha Bank που βρίσκεται στην κατοχή του ΤΧΣη οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ υπάρχει πάντα η πρόταση της UniCredit. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το πακέτο της Alpha η σκυτάλη θα περάσει αμέσως στην Εθνική Τράπεζα με το ΤΧΣ να προχωρά σε placement για το 20% με 25% των μετοχών της τράπεζας από το περίπου 40% που κατέχει.

Η απόφαση του Δημοσίου να προχωρήσει σε άσκηση των warrants της Aegean Airlines που έχει στην κατοχή του -αν και με ζημία 35 εκατ. ευρώ- και η ανακοίνωση εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά τους έναντι 85,4 εκατ. συνεχίζει να ωθεί σε υψηλότερα επίπεδα τη μετοχή, η οποία ενισχύεται 2,22%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να έχει κέρδη που ξεπέρασαν σημαντικά το +3%. Συνεχίζει την πολύ καλή πορεία της η ΔΕΗ, στον απόηχο τόσο της εξαγοράς της Κωτσόβολος όσο και της ανακοίνωσης των μεγεθών γ' τριμήνου στις 9/11, με κέρδη 2,58%. Στο +0,36% ο ΟΤΕ, με την Coca-Cola HBC να έχει άνοδο 0,41%, ενώ οριακά χαμηλότερα στο -0,19% κινείται ο ΟΠΑΠ. Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Quest και Jumbo, ενώ άνω του +1% κινούνται οι τίτλοι των Τιτάν, Viohalco και ElvalHalcor.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
TRADER, MARKETS, XRIMATISTIRIA, XRIMATISTIS
MARKET MAKER

Τι φοβίζει τους επενδυτές, τα νούμερα των τραπεζών και το μυστικό της Lavipharm

Κάτω από τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, «φτιάχνουν» ρευστότητα οι επενδυτές, τα αποτελέσματα των τραπεζών, η κίνηση ΜΑΤ της Aktor, το μυστικό της Lavipharm και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της HelleniQ Energy
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.