ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Στους ρυθμούς ξένων αγορών και πληθωρισμού

Αναδιάρθρωση MSCI αλλά και πληθωρισμός σε ευρωζώνη και Ελλάδα τα δύο βασικά στοιχεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, με το Χ.Α. να κλείνει με θετικό πρόσημο τον Νοέμβριο.

Η εκτίμηση της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη που ανακοινώνεται σήμερα και η επακόλουθη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών σε αυτήν αναμένεται ότι θα επηρεάσει και το εγχώριο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή και της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI σήμερα το βράδυ αλλά και της αυριανής ανακοίνωσης του οίκου Fitch για την Ελλάδα, με προεξόφληση ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της οικονομίας. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση της στάθμισης της ΕΤΕ στους δείκτες της MSCI, χάρη στη μεγάλη αύξηση του free float μετά το placement, οπότε θα υπάρξουν εισροές, ενώ και στις άλλες μετοχές του MSCI Standard Greece ίσως υπάρξει κινητικότητα.

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει θετικό, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να εμφανίζουν ανοδική πορεία και τον DAX να ενισχύεται κατά 0,14%, αν και ορισμένα αρνητικά δεδομένα από την Κίνα πιθανώς να επηρεάσουν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα futures της Wall Street με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,14%. 

Με οριακές μεταβολές ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,04% στις 34.430,42 μονάδες, με τον S&P 500 να έχει πτώση 0,09% στις 4.550,58 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,16% χαμηλότερα στις 14.258,49 μονάδες. 

Η εγχώρια αγορά φαίνεται ότι έχει... βάλει πλώρη για την κατάκτηση του επιπέδου των 1.300 μονάδων, με τον Νοέμβριο να αλλάζει εντελώς το κλίμα των προηγούμενων μηνών. Ο Νοέμβριος ήταν ο πρώτος κερδοφόρος μήνας μετά από τρεις διορθωτικούς (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), ενώ επανάφερε τους κεντρικούς δείκτες σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών, υποσκελίζοντας τη διορθωτική πορεία του προηγούμενου διμήνου.

Η εικόνα της αγοράς συνεχίζει να είναι θετική, χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές, ενώ μετά το placement της Εθνικής έχει αναβαθμιστεί και η αξία συναλλαγών, καθώς εδώ και εννέα συνεδριάσεις μετά την πώληση του 22% της τράπεζας, δεν έχει πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συνάμα, οι μέσες συναλλαγές του έτους έχουν ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, ήτοι στο υψηλότερο σημείο όλου του προηγούμενου 11μήνου.

«Σήμερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν θετικό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές να είναι περισσότερο πεπεισμένοι ότι έχει έρθει το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων», αναφέρει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ