ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δυναμικό come back για το Χρηματιστήριο με υψηλά κέρδη μέσα στον Νοέμβριο

Μήνας που επανέφερε την αγορά σε υψηλά τριών μηνών και όχι μακριά από τα ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου είναι ο Νοέμβριος. Οι παράγοντες που έφεραν την ανάκαμψη και οι μετοχές με διψήφια ποσοστά ανόδου.

O καλύτερος μήνας από τον περασμένο Μάιο και αυτός που ξαναέβαλε το χρηματιστήριο σε τροχιά κερδών και σε ρότα επιστροφής προς τα υψηλά των 1.300 μονάδων είναι ο Νοέμβριος, που φεύγει με αξιοσημείωτα κέρδη για ένα σημαντικό τμήμα μετοχών όλων των αποχρώσεων, ενώ καταγράφηκε αύξηση τζίρου και έντονη επιχειρηματική κινητικότητα.

Ο Νοέμβριος ήταν ο πρώτος κερδοφόρος μήνας μετά από τρεις διορθωτικούς (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), ενώ επανάφερε τους κεντρικούς δείκτες σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών, υποσκελίζοντας τη διορθωτική πορεία του προηγούμενου διμήνου.

Η εικόνα της αγοράς συνεχίζει να είναι θετική, χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές, ενώ μετά το placement της Εθνικής έχει αναβαθμιστεί και η αξία συναλλαγών, καθώς εδώ και εννέα συνεδριάσεις μετά την πώληση του 22% της τράπεζας, δεν έχει πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συνάμα, οι μέσες συναλλαγές του έτους έχουν ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, ήτοι στο υψηλότερο σημείο όλου του προηγούμενου 11μήνου.

Το θετικό είναι ότι η εικόνα της αγοράς δεν είναι μονοδιάστατα ανοδική, ούτε υπάρχουν υπερβολές και εξαλλοσύνες, αλλά προσεκτικές κινήσεις με rotation, τόσο στον FTSE 25 όσο και στις χαμηλότερες αποτιμήσεις. Ο Νοέμβριος, ενώ υπολείπεται και η σημερινή συνεδρίαση για τη λήξη του, βγαίνει με σημαντικά κέρδη καθώς ο Γ.Δ. κερδίζει 6,55%, o FTSE 25 κοντά στο 5,80%, ο Mid Cap είναι στο +9%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 11,51%, «χτίζοντας» στην αντίδραση του Οκτωβρίου όπου παρά τη διόρθωση της υπόλοιπης αγοράς, είχε σημειώσει άνοδο 4,88%.

Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο ο Γ.Δ. είχε γράψει απώλειες 1,34%, το Σεπτέμβριο είχε χάσει 7,86% και τον Αύγουστο -1,72%, με την αγορά να φεύγει από τα υψηλά 9ετίας και την περιοχή των 1.350 μονάδων στα τέλη Ιουλίου και να υποχωρεί έως τις 1.105,15 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου (ενδοσυνεδριακά), σημειώνοντας μια διόρθωση κοντά στο 18% που έφερε ισχυρούς τριγμούς στο momentum της αγοράς.

Από τις 10 Οκτωβρίου και μετά η εικόνα της αγοράς βελτιώθηκε, συνδυαστικά και με την αλλαγή προς το καλύτερο του διεθνούς κλίματος, ενώ η συνέχιση της ανόδου τον Νοέμβριο ήρθε να αποκαταστήσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το momentum, επαναφέροντας αποτιμήσεις, όγκους, τζίρους και ψυχολογία.

Με διψήφια ποσοστά ανόδου πολλές μετοχές 

Πάνω από δέκα μετοχές του FTSE 25 έχουν διψήφια ποσοστά κερδών μέσα στον μήνα, κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις Ελλάκτωρ (+19,50%), ElvalHalcor, Viohalco, ΔΕΗ, Motor Oil, Helleniq Energy και Τιτάν, ενώ και στο μεσαίο χώρο αρκετοί τίτλοι έχουν σημαντικές αποδόσεις. Οι δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη ξεχωρίζουν με έμφαση στο μεσαίο χώρο, με την Intracom Holdings να καταγράφει ράλι +33,27% και την Intralot (που από τις 18 Δεκεμβρίου εισάγεται στον Mid Cap) να είναι στο +32,64%.

Σημαντικά κέρδη επίσης καταγράφουν μετοχές όπως Κρι Κρι, Profile Software, Intrakat, ΕΧΑΕ, Ολυμπιακή Τεχνική, ΟΛΠ κ.α. Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις διψήφια ποσοστά κερδών καταγράφουν τίτλοι όπως ΕΚΤΕΡ, Moda Bango (+42,34%), Interlife, Έλαστρον, Intertech, Μαθιός, Παΐρης, Έλτον, ΓΕΒΚΑ κ.α.

Σε εγχώριο επίπεδο, η ειδησεογραφία είναι υποστηρικτική, υπάρχει κινητικότητα και σε κυβερνητικό επίπεδο από πλευράς μεταρρυθμίσεων και «τρεξίματος» διαφόρων εκκρεμοτήτων. Για την κυβέρνηση, η εικόνα που σχηματίζει η αγορά – εν αντιθέσει με τους «νεκρούς» μήνες μετά τις εκλογές και έως τα τέλη Σεπτέμβρη - είναι πως υπάρχει ανασκούμπωμα, ενώ προς αυτή την αίσθηση συμβάλουν οι πρωτοβουλίες για το χτύπημα της ακρίβειας, αλλά κυρίως η αποφασιστικότητα στο να περάσει το φορολογικό με τις αντιδημοφιλείς, αλλά απαραίτητες αλλαγές για τους αυτοαπασχολούμενους.

Από εκεί και πέρα, υποστηρικτική είναι και η επιχειρηματική ειδησεογραφία, καθώς υπάρχουν έντονες διεργασίες σε πολλούς κλάδους και τα αποτελέσματα των εταιρειών είναι άριστα. Υπάρχει κινητικότητα σε πολλά μέτωπα, έγιναν τα επιτυχημένα placements στις Alpha Bank και Εθνική με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενώ η αγορά απέκτησε περαιτέρω βάθος και καλύτερη ποιότητα ξένων θεσμικών επενδυτών.

Το road show στο Λονδίνο πήγε καλά, ανεξάρτητα από την εμπλοκή σε διπλωματικό επίπεδο μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό από τον ομόλογό του της Μ. Βρετανίας. Στο συνέδριο του Λονδίνου έδωσε το «παρών» η αφρόκρεμα των διεθνών επενδυτικών ομίλων, που διαχειρίζονται πολλά τρισεκατομμύρια, ενώ μια ελάχιστη κίνηση αυτών, μπορεί να κάνει τη διαφορά για μια αγορά του εκτοπίσματος της ελληνικής.

Την ίδια ώρα, δε λείπουν οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων, όπως χθες της Wood που εκφράστηκε πολύ θετικά για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι το 2024 θα συγκλίνουν με τις αποδόσεις των γαλλικών. Παράλληλα, προβλέπει πως φέτος η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και το 2024 θα φτάσει στο 2,8%. Τέλος, και το διεθνές κλίμα είναι άκρως υποστηρικτικό καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα η κίνηση των ξένων αγορών ήταν γενικά καλή, με όλους τους δείκτες σε υψηλά τελευταίων μηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εντυπωσιακό «σκούπισμα» μετοχών στο ΧΑ, κόντρα στο κακό διεθνές κλίμα

Μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες δείκτες και μετοχές, καθώς έγιναν σημαντικές αγορές με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας που έφεραν τον υψηλότερο τζίρο για το 2024.
ΑΓΟΡΕΣ

Οδηγούν την κούρσα στο ΧΑ οι τράπεζες εν μέσω καταιγίδας... αναβαθμίσεων

Άνοδο της τάξεως του 50% για τις τραπεζικές μετοχές «βλέπουν» οι αναλυτές για το 2024. Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης των υψηλών του καλοκαιριού και της προσέγγισης της περιοχής των 1.350 μονάδων βρίσκεται η αγορά.
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ισχυρές δεσμεύσεις Μητσοτάκη και η στρατηγική εισόδου των ξένων στο ΧΑ

Ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διασκεδάσει οποιαδήποτε αμφιβολία για την προώθηση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων με την ομιλία του στο Λονδίνο. Τα ξένα κεφάλαια εισέρχονται με προσοχή στην αγορά για να μην προκαλέσουν... εκτόξευση.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ανοικτός δρόμος προς τις 1.300 μονάδες και η «παρακαταθήκη» των 8,4 δισ.

Τα 8,4 δισ. που προσφέρθηκαν στο placement της Εθνικής αποτελούν επιβεβαίωση του διεθνούς ενδιαφέροντος για τα ελληνικά assets και δείχνουν τον δρόμο της επιστροφής του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.300 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κρίσιμα τεστ στο ΧΑ με Alpha, Εθνική ενώ επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις Alpha Bank και Εθνική περιμένει η αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Νέα απειλή αύξησης επιτοκίων φέρνει πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.