ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι αλλαγές στον «μικρό» MSCI, η δύναμη της ΕΤΕ, η διόρθωση της Τιτάν και ο ΟΤΕ

Optima και Αεροδρόμιο εισέρχονται στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι με άνοδο, η Τιτάν διορθώνει μετά το ράλι και γιατί τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν έδωσαν ώθηση στη μετοχή.

Δεύτερη ημέρα ήπιας διόρθωσης, όμως για ακόμη μια φορά έγινε σαφές ότι διάθεση να «σηκωθούν» σοβαρά κεφάλαια από την αγορά δεν υπάρχει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συναλλαγές περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο, πέφτοντας στα 107 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν τα πακέτα, τότε ο «καθαρός» τζίρος από το ταμπλό ήταν κάτω από τα 90 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν πάνω από 201 εκατ. ευρώ (υπήρξε και το placement της Jumbo), ενώ συνολικά στο 2024 ο μέσος τζίρος είναι στα 146 εκατ. ευρώ. Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν ότι, παρά την πτώση όλων των κύριων δεικτών, στο σύνολο της αγοράς 60 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν. Αυτό σημαίνει ότι στα... χαμηλότερα στρώματα της αγοράς υπήρξε αρκετή κινητικότητα.

-- MSCI: Μπορεί στον δείκτη Standard Greece της υψηλής κεφαλαιοποίησης να μην υπήρξε κάποια αλλαγή, αλλά στον Small Cap Index (μικρής κεφαλαιοποίησης) της MSCI εισήλθαν οι μετοχές της Optima Bank και του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, οπότε την Παρασκευή 31 Μαΐου αναμένεται το όποιο rebalancing αντιστοιχεί σε αυτές τις αλλαγές. Θυμίζουμε πως στον MSCI Small Cap είχαν εισαχθεί φέτος το Φεβρουάριο και οι μετοχές των Intrakat και Intralot.

-- Τράπεζες: Η Εθνική έκλεισε χθες με νέα άνοδο 1,12% στα 8,16 ευρώ, που είναι νέα υψηλά οκτώμισι και πλέον ετών, ενώ η Eurobank δέχτηκε πιέσεις σε ποσοστό 2,50% με κλείσιμο στα 2,0240 ευρώ. Η Πειραιώς έκλεισε στο +0,47%, ενώ η Alpha Bank έμεινε αμετάβλητη στα 1,6120 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, 30 Οκτωβρίου 2023 -14 Μαΐου 2024

-- ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή: Ρευστοποιήσεις στις δυο μετοχές υπό την πίεση της φημολογίας για καθυστέρηση του deal. Οι συντηρητικοί μειώνουν για παν ενδεχόμενο, οι αισιόδοξοι όμως εκμεταλλεύονται το γύρισμα. Στα χαμηλά υπήρξε ισχυρή αγοραστική αντίδραση και στις δυο μετοχές οι οποίες κάλυψαν σημαντικό τμήμα του χαμένου εδάφους. Συμπεριφορά που κάτι δείχνει.

Η πορεία της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή, 30 Οκτωβρίου 2023 -14 Μαΐου 2024

-- Intralot: Σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών, πέριξ του 1,14 ευρώ, κινείται τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις η μετοχή και είναι χαρακτηριστικό ότι το διάγραμμα θυμίζει ευθεία. Η συσσώρευση δημιουργεί προσδοκίες για επαναπροσέγγιση των υψηλών.

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 30 Οκτωβρίου 2023 -14 Μαΐου 2024

-- Mezz: Κρατάνε τα κέρδη των προηγούμενων ημερών και «βλέπουν» υψηλότερα με ώθηση από την αύξηση – έκπληξη της αποτίμησης των mezzanine ομολόγων του Cairo Mezz.

Η πορεία της μετοχής της Cairo Mezz, 30 Οκτωβρίου 2023 -14 Μαΐου 2024

-- ΟΤΕ: Ούτε κρύο ούτε ζέστη για τα μεγέθη του ομίλου από την αγορά, που οδήγησε τη μετοχή σε πτώση 0,57% στα 14,01 ευρώ. Η αύξηση των εσόδων ήταν καλή (κοντά στο 10%), όμως η κερδοφορία έμεινε ουσιαστικά στάσιμη. Ο Μιχάλης Τσαμάζ αποχαιρέτησε αναλυτές και επενδυτές τονίζοντας ότι «οι ανταγωνιστές μας έλαβαν το μάθημά τους», θέλοντας να καταδείξει ότι ήταν ορθή η επιλογή του ΟΤΕ να μην παρασυρθεί σε ένα πόλεμο τιμών, αφού δεν μετράνε μόνο τα τιμολόγια για τον καταναλωτή, αλλά κυρίως η ποιότητα των υπηρεσιών. Σημαντικά όλα αυτά, όμως δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα των επενδυτών: από που θα προέλθει η αύξηση της κερδοφορίας του ΟΤΕ;

-- Autohellas: Θα επαναλάβουμε ότι πρόκειται για εξαιρετική επιχειρηματική περίπτωση, όμως η πορεία της μετοχής είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Μιλάμε για επιχειρηματικό όμιλο που δεν έχει ζημιογόνα χρήση από την ίδρυσή του πάνω από 50 χρόνια πίσω, έχει απλωθεί σε οκτώ χώρες στις οποίες είναι κερδοφόρος, παρέμεινε κερδοφόρος και μέσα στην πανδημία χωρίς τουρισμό και με lockdown. Την τελευταία 5ετία έχει σχεδόν τριπλασιάσει το εκτόπισμά του, το 2023 ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τζίρο για πρώτη φορά στην ιστορία του, παρουσιάζοντας καθαρή κερδοφορία 85 εκατ. ευρώ. Θα δώσει μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει δώσει πολύ μεγάλες χρηματικές διανομές. Όμως, φέτος, σε ανοδική αγορά είναι μόλις στο +0,16%, ενώ πέρυσι, με το Γ.Δ. στο +39%, ενισχύθηκε 23,36%.

-- Quest Συμμετοχών: Ξαφνικό +5,24% προχθές, ενώ χθες διόρθωσε κατά 1,33%, χάνοντας εκ νέου τα 6 ευρώ. Πλέον έφτασε στην αποτίμηση των 638 εκατ. ευρώ, ανεβαίνοντας στην 23η θέση στον Large Cap αφήνοντας πίσω τις ΕΥΔΑΠ και Autohellas με 634 και 622 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Κατά τη γνώμη μας, ένας όμιλος που κάνει κύκλο εργασιών 1,2 δισ. ευρώ με καθαρά κέρδη 45,4 εκατ. ευρώ το 2023 και διαρκή, μόνιμη και παγιωμένη αναπτυξιακή πορεία εδώ και πολλά χρόνια, θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτύπωμα στο ταμπλό. Ίσως, η αγορά δεν αποτιμά ξεκάθαρα τα ξεχωριστά assets του ομίλου, σε ταχυμεταφορές, όπου είναι leader μέσω της ACS, πληροφορική, όπου διαθέτει την εξαιρετικά εξειδικευμένη Unisystems, είδη τεχνολογίας και πληροφορικής, ενέργεια και λευκές συσκευές. Μόλις στο +7,30% φέτος, μόλις +19,32% πέρυσι.

Η πορεία της μετοχής της Quest, 30 Οκτωβρίου 2023 -14 Μαΐου 2024

-- Τιτάν: Ρευστοποιήσεις κερδών οδήγησαν χθες στο -3,84% και τον τίτλο στα 30,05 ευρώ, ενώ και τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει κατά 0,95%. Η μετοχή είχε κάνει πολύ μεγάλο ράλι, ενώ παρά τη διόρθωση του τελευταίου διημέρου, κρατάει κέρδη άνω του 40% φέτος.

-- Profile Software: Νέα ιστορικά υψηλά τα 5,29 ευρώ μετά και τη χθεσινή άνοδο 2,92%. Στις 15 συνεδριάσεις από 17 Απριλίου, έχει μόλις μία πτωτική με συνολική άνοδο 33,59%.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euro, stocks, markets, xrimatistirio
MARKET MAKER

Τα ρεκόρ στις αγορές, η προειδοποίηση JPMorgan, οι τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Οι δείκτες στα ύψη, η JPMorgan φοβάται «διόρθωση από το πουθενά», πώς κινήθηκαν οι τράπεζες τον Μάρτιο, η Coca Cola πλησιάζει τα 11 δισ., οι «αδιόρθωτες» δαπάνες της ΕΧΑΕ, ο στόχος 20 ευρώ για ΟΠΑΠ και η Παπουτσάνης.
MARKET MAKER

Το πακέτο στην Aegean, η 5η σερί ανοδική ημέρα για ΕΤΕ και οι γκρίνιες για ΠΕΙΡ

Οικογενειακή υπόθεση το μεγάλο πακέτο στην Aegean, η επίδειξη ισχύος από Εθνική σε δύσκολη συνεδρίαση, η πτωτική κίνηση της Πειραιώς μετά το placement, η πίεση στην Jumbo και η «ζωντάνια» της Optima.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το τραπεζικό ράλι, η Eurobank πάνω από 7 δισ., η Σαράντης και η Attica Συμμετοχών

Τα κέρδη 8,75% του τραπεζικού δείκτη σε πέντε συνεδριάσεις, η υπεροχή της Eurobank, το υψηλό 52 εβδομάδων της Alpha, η Σαράντης πάνω από τα 9 ευρώ, η αφύπνιση της Attica Συμμετοχών και η Dimand σε ιστορικό χαμηλό.
MARKET MAKER

Κόντρα Eurobank - ΕΤΕ, προσδοκίες για ΔΕΗ και τα καρδιοχτυπήματα για ΤΕΝΕΡΓ

Η άτυπη μάχη ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο της διάρκειας στην αντίδραση της Alpha, ο ΜΥΤΙΛ βλέπει τα 40, η ζαλισμένη Πειραιώς, τα ρεκόρ CENER - ΠΕΡΦ και η ευχάριστη έκπληξη της ΕΥΔΑΠ.