ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Τα ρεκόρ στις αγορές, η προειδοποίηση JPMorgan, οι τράπεζες και η ΕΧΑΕ

Οι δείκτες στα ύψη, η JPMorgan φοβάται «διόρθωση από το πουθενά», πώς κινήθηκαν οι τράπεζες τον Μάρτιο, η Coca Cola πλησιάζει τα 11 δισ., οι «αδιόρθωτες» δαπάνες της ΕΧΑΕ, ο στόχος 20 ευρώ για ΟΠΑΠ και η Παπουτσάνης.

Τρίτη σερί πτωτική συνεδρίαση. Έστω και αν οι απώλειες είναι μικρές και ανεπαίσθητες, σε μια εβδομάδα νέων ιστορικών ρεκόρ διεθνώς δεν… χτυπούν ωραία. Μάλιστα, παρ’ ότι έρχεται το Πάσχα των Καθολικών, οι διεθνείς αγορές δεν επηρεάστηκαν, αντιθέτως επηρεάστηκε το Χ.Α. Πλέον και ενώ απομένει και η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του μήνα, ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 0,50%, o FTSE 25 χάνει 1,21%, ο Mid Cap είναι στο -1,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει τη μεγαλύτερη πτώση με -3,83%.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 4 Μαΐου 2023 - 27 Μαρτίου 2024

Νέα άνοδος χθες για τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου άλλες έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά, άλλες είναι σε τροχιά να τα προσεγγίσουν ξανά. Ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,50% στις 18.477,09 επίπεδα που είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Ο Stoxx 600 επίσης έκλεισε σε ιστορικά υψηλά, πιάνοντας τις 511,75 μονάδες με άνοδο 0,13%. Νέο ρεκόρ και για τον S&P 500, με άνοδο 0,86% και κλείσιμο στις 5,248.49 μονάδες.

Η JPMorgan, πάντως, προειδοποιεί τους πελάτες της για διόρθωση που μπορεί να έρθει... από το πουθενά. Σημειώνει ότι μπορεί να «κολλήσουν στη λάθος πλευρά» όταν το πεντάμηνο ράλι τελικά αρχίσει να παραπαίει και τους ενθαρρύνει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους (μετάφραση: να πουλήσουν μετοχές). Ο υπερβολικός συνωστισμός στις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις (σ.σ.: όπως οι τεχνολογικές) αυξάνει τον κίνδυνο διόρθωσης, προειδοποιεί η κορυφαία τράπεζα και τονίζει ότι η διόρθωση «μπορεί να έρθει μια μέρα από το πουθενά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με τα flash crashes». Δηλαδή, ένα μεγάλο fund να αρχίσει τις ρευστοποιήσεις, ένα δεύτερο να σπεύσει να ακολουθήσει κ.ο.κ., ώστε στο τέλος να προκληθεί ένα ντόμινο που θα φέρει απότομη πτώση.

-- Τράπεζες: Μεικτή ήταν η εικόνα του κλάδου τον μήνα Μάρτιο, καθώς η Εθνική ξεχώρισε με έμφαση, ενώ σοβαρές ήταν οι απώλειες των υπολοίπων τριών συστημικών. Πρώτη σε απώλειες η Eurobank, που χάνει 6,44%, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 5,85%, ενώ η Alpha Bank έχασε 5,12%. Η τελευταία, αλλοίωσε την εικόνα της το τελευταίο τριήμερο όπου χάνει 6,26%.

-- EXAE: Δεν ήταν έκπληξη, ασφαλώς, ότι σε μια πολύ καλή χρονιά για το χρηματιστήριο, η εταιρεία αύξησε σχεδόν κατά 25% τα έσοδά της και περίπου κατά 60% τα καθαρά κέρδη και το μέρισμα -θα διανείμει 0,24 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχούν σε μερισματική απόδοση 4,5% με βάση την τιμή κλεισίματος στο τέλος του 2023. Από την άλλη, δυσάρεστη εντύπωση αφήνει η μόνιμη αδυναμία να ελεγχθούν τα έξοδα για να μεγιστοποιηθεί και το αποτέλεσμα για τους μετόχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο του κόστους αυξήθηκε κατά 9,2%, παρά τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των αμοιβών συμβούλων, επειδή αυξήθηκαν κατά 23,4% (ή κατά 2,9 εκατ.) οι αμοιβές του προσωπικού, όπου περιλαμβάνονται και μπόνους. Την ώρα που άλλα χρηματιστήρια κάνουν ευαγγέλιο τη συμπίεση του κόστους για να αυξήσουν την απόδοση για τους μετόχους, στην ΕΧΑΕ εξακολουθεί να επικρατεί ατμόσφαιρα παλιάς, καλής (;) ΔΕΚΟ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, βέβαια, ότι πέρυσι τον Ιούλιο η μετοχή έφυγε λίγο πάνω από τα 6 ευρώ, αλλά τώρα βρίσκεται στα 5,45 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 10% χαμηλότερα.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 4 Μαΐου 2023 - 27 Μαρτίου 2024

-- Coca Cola HBC: Πλησιάζει πλέον τα 11 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μετά από καιρό, καθώς με άνοδο 0,96% έκλεισε στα 29,37 ευρώ, που είναι υψηλά περίπου δέκα μηνών -σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το Μάιο του ‘23. Η αποτίμηση έφτασε στα 10,95 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι αποτελεί πάνω από το 1/10 της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, η οποία «ζυγίζεται» στα 98 δισ. ευρώ. Έχει υψηλό 52 εβδομάδων στα 29,91 ευρώ από τις 22/5/23 και χαμηλό στα 23,83 ευρώ από τις 14 του περασμένου Νοέμβρη. Είναι εντυπωσιακό ότι, μολονότι ο Γ.Δ. έχει ήδη ξεπεράσει τα υψηλά αρκετών ετών, μόλις τώρα πάει να φτάσει στα προ πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα, ενώ υπολείπεται σημαντικά από τα προ Covid-19 επίπεδα. Θυμίζουμε πως τον Φεβρουάριο του 2020 είχε δει ακόμη και τα 34,25 ευρώ.

-- Παπουτσάνης: Η Eurobank Equitues άρχισε κάλυψη της εταιρείας με τιμή στόχο τα 3 ευρώ, δίνοντας έμφαση στην εξαγωγική δραστηριότητα (55% των πωλήσεων) και στην καθετοποίηση του ομίλου, καθώς στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εκτός από την παραγωγή γίνεται συσκευασία και αποθήκευση προϊόντων. Στο +3,93% η μετοχή από την αρχή του έτους, στο +14,42% το τελευταίο 6μηνο και στο +3,03% η απόδοση 52 εβδομάδων.

Η πορεία της μετοχής της Παπουτσάνης 1 Νοεμβρίου 2022 – 17 Μαρτίου 2024

-- ΓΕΚ Τέρνα: Μετά τη Σαράντης που κερδίζει 26,50% τον μήνα που φεύγει, η συγκεκριμένη έκανε την έκπληξη το Μάρτιο με άνοδο 18%, έχοντας μάλιστα μόλις δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Η θυγατρική της, Τέρνα Ενεργειακή είναι στο +6,93% τον μήνα. Αν ολοκληρωθεί το deal πώλησης της ΤΕΝΕΡΓ, όπως όλα δείχνουν, ο μεγάλος ωφελημένος θα είναι η ΓΕΚ Τερνα κάτι που θα αποτυπωθεί δυναμικά στο ταμπλό και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα. 

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 4 Μαΐου 2023 - 27 Μαρτίου 2024

-- ΟΠΑΠ: Χθες έκλεισε στα 16,26 ευρώ με οριακή άνοδο 0,06%, ενώ τον Μάρτιο υποχωρεί 3,62%. Χθες η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ σε έκθεσή της ανέβασε την τιμή στόχο στα 20 ευρώ, σημειώνοντας πως το 2024 είναι μια ακόμη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, με καταλύτες την εισαγωγή του Euro Jackpot, τη διεξαγωγή του ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου στη Γερμανία και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. H AXE τονίζει πως πρόκειται για μια εταιρεία που παρουσιάζει κέρδη με μεγάλη ορατότητα, που διανέμει στους μετόχους της το σύνολο των κερδών της και που αμύνεται σθεναρά προκειμένου να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς της απέναντι σε νέους εισερχόμενους ανταγωνιστές στο ηλεκτρονικό στοίχημα. Η Χρυσοχοΐδης περιμένει για το 2024 καθαρά κέρδη 448 εκατ. ευρώ και για το 2025 αναμένει 468 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ, 4 Μαΐου 2023 - 27 Μαρτίου 2024

-- Intralot: Το -10% προσεγγίζουν οι απώλειες της μετοχής από τα υψηλά του Φεβρουαρίου και το ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει η διόρθωση. Όσοι αγόρασαν τις τελευταίες ημέρες διαπίστωσαν ότι χαρτιά υπάρχουν και οι πωλητές δεν κρύβονται. Σημειώνεται ότι χθες έπεσαν και οι υπογραφές για το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ. 

Η πορεία της μετοχής της Intralot, 25 Σεπτεμβρίου 2023 - 27 Μαρτίου 2024

-- Mytilineos: Το πράσινο φως για την ανανέωση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών έδωσε χθες η έκτακτη ΓΣ της Mytilineos, όπως αναμενόταν. Η εταιρεία μπορεί να αποκτήσει έως το 10% των ίδιων μετοχών με μέγιστη τιμή αγοράς τα 50 ευρώ.

-- Πλαστικά Θράκης: Η Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή αναλαμβάνει από σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου την ειδική διαπραγμάτευση της μετοχής, με στόχο να ενισχύσει την εμπορευσιμότητά της.

-- Mediterra: Η μικρή εταιρεία της Εναλλακτικής έκανε χθες ένα απότομο άλμα +10% και με αρκετό όγκο, για τα δεδομένα της. Δεν έχει πολύ νόημα η ερμηνεία της κίνησης, αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι η μετοχή φαίνεται φθηνή. Έχει κεφαλαιοποίηση 10,4 εκατ., όσο περίπου ήταν και ο τζίρος στις τελευταίες, δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (2022).

-- Wealthyhood Europe ΑΕΠΕΥ: Οι καιροί πάνε να αλλάξουν – έστω και λίγο – και στους επαγγελματίες του χρηματιστηριακού κλάδου. Παλαιότερα, οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιορίζονταν στην αφαίρεση άδειας λειτουργίας για ΑΕΛΔΕ, ΑΕΕΔ, ΕΠΕΥ κ.λπ. Τώρα, κάτι αλλάζει. Μετά την έγκριση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στην Vigor Finance ΑΕΠΕΥ στις 14 Φεβρουαρίου, ώστε να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες (λήψης και διαβίβασης εντολών, εκτέλεσης εντολών για λογαριασμό πελατών, διενέργειας συναλλαγών κ.λπ.), χθες η Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση άδειας λειτουργίας στην υπό σύσταση εταιρεία με την επωνυμία Wealthyhood Europe ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να παρέχει τις επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες της λήψης και διαβίβασης εντολών σχετικών με ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα και της εκτέλεσης εντολών για λογαριασμό πελατών.

-- Ραντεβού την Τρίτη: Λόγω του Πάσχα των Καθολικών και της μη λειτουργίας των αγορών αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα 1η Απριλίου η στήλη θα επανέλθει την Τρίτη 2 Απριλίου.  

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αλλαγές στον «μικρό» MSCI, η δύναμη της ΕΤΕ, η διόρθωση της Τιτάν και ο ΟΤΕ

Optima και Αεροδρόμιο εισέρχονται στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι με άνοδο, η Τιτάν διορθώνει μετά το ράλι και γιατί τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν έδωσαν ώθηση στη μετοχή.
MARKET MAKER

Το πακέτο στην Aegean, η 5η σερί ανοδική ημέρα για ΕΤΕ και οι γκρίνιες για ΠΕΙΡ

Οικογενειακή υπόθεση το μεγάλο πακέτο στην Aegean, η επίδειξη ισχύος από Εθνική σε δύσκολη συνεδρίαση, η πτωτική κίνηση της Πειραιώς μετά το placement, η πίεση στην Jumbo και η «ζωντάνια» της Optima.
MARKET MAKER

Κόντρα Eurobank - ΕΤΕ, προσδοκίες για ΔΕΗ και τα καρδιοχτυπήματα για ΤΕΝΕΡΓ

Η άτυπη μάχη ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο της διάρκειας στην αντίδραση της Alpha, ο ΜΥΤΙΛ βλέπει τα 40, η ζαλισμένη Πειραιώς, τα ρεκόρ CENER - ΠΕΡΦ και η ευχάριστη έκπληξη της ΕΥΔΑΠ.
MARKET MAKER

Η αποθέρμανση της αγοράς, τα κέρδη Alpha και Eurobank, ο ΟΤΕ και η Foodlink

Η πτώση μετά το ράλι 9,34% του Γενικού Δείκτη, οι προσδοκίες για τα κέρδη Alpha και Eurobank, οι πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, το «ξύπνημα» της Foodlink με πακέτα, οι απώλειες της Σαράντης και η αντεπίθεση της AVAX.