ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Σταθεροποιητικές διαθέσεις στο Χ.Α. με το βλέμμα στο rebalancing

Αυξημένη αξία συναλλαγών, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, αναμένουν οι αναλυτές με τις περισσότερες μετοχές να ακολουθούν αρκετά προσεκτική πορεία.

Με την προσοχή στραμμένη στο rebalancing των δεικτών MSCI που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ βρίσκονται οι επενδυτές στην εγχώρια αγορά, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο, οπότε μένει να δούμε αν θα υπάρξουν ισχυρές κινήσεις προς το τέλος της συνεδρίασης. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση της στάθμισης της ΕΤΕ στους δείκτες της MSCI, χάρη στη μεγάλη αύξηση του free float μετά το placement, οπότε θα υπάρξουν εισροές, ενώ και στις άλλες μετοχές του MSCI Standard Greece ίσως υπάρξει κινητικότητα.

Θετικές οι διαθέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους traders να θεωρούν, πλέον, βέβαιο ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα καταφθάσει τον Απρίλιο του 2024 από την ΕΚΤ και θα είναι 0,25%. Κέρδη 0,24% για τον DAX, ενώ ήπια ανοδική κίνηση ακολουθούν και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,14%. 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε αρκετά στενό εύρος διακύμανσης και στις 11:28 εμφανίζει κέρδη 0,13% στις 1.272,84 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 12,2 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι θα είναι σήμερα ιδιαίτερα αυξημένη λόγω του rebalancing των δεικτών MSCI, με 51 μετοχές να ενισχύονται και 32 να κινούνται με απώλειες. Άνοδος 0,05% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει κέρδη 0,23%. 

Στο -0,14% ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Alpha Bank να κινείται σταθεροποιητικά, τη Eurobank να υποχωρεί 0,30%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,16% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0,01% υψηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ElvalHalcor με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά στο -0,04% κινείται η Coca-Cola HBC, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και να υποχωρεί 0,09%, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 0,20%. 

Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος είναι ο πρώτος κερδοφόρος μήνας μετά από τρεις διορθωτικούς (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), ενώ επανάφερε τους κεντρικούς δείκτες σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών, υποσκελίζοντας τη διορθωτική πορεία του προηγούμενου διμήνου.

Η εικόνα της αγοράς συνεχίζει να είναι θετική, χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές, ενώ μετά το placement της Εθνικής έχει αναβαθμιστεί και η αξία συναλλαγών, καθώς εδώ και εννέα συνεδριάσεις μετά την πώληση του 22% της τράπεζας, δεν έχει πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συνάμα, οι μέσες συναλλαγές του έτους έχουν ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, ήτοι στο υψηλότερο σημείο όλου του προηγούμενου 11μήνου.

Όπως, δε, σημειώνει ο κ. Π. Στεργιώτης η αγορά εισέρχεται στον Δεκέμβριο με διαθέσεις... ταύρου, ενώ ο Γενικός Δείκτης καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ