ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Στάση αναμονής και στενό εύρος διακύμανσης για το Χρηματιστήριο

Δεν ξεπερνά τις 5 μονάδες το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να περιμένουν τόσο το rebalancing των δεικτών MSCI όσο και την αυριανή αξιολόγηση από τον οίκο Fitch.

Με θετικό πρόσημο αλλά χωρίς εξάρσεις κινείται η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση εν αναμονή του σημερινού rebalancing για τους δείκτες MSCI αλλά και της αυριανής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, με προεξόφληση ότι θα δώσει και αυτός με τη σειρά του την επενδυτική βαθμίδα. 

Θετική η υποδοχή από τους επενδυτές των ευρωπαϊκών αγορών είχε η υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 2,4% τον Νοέμβριο, βάσει της εκτίμησης της Eurostat, με τους traders να εμφανίζονται πλέον βέβαιη ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα καταφθάσει τον Απρίλιο του 2024. Κέρδη 0,38% εμφανίζει ο DAX, ενώ ανοδικές διαθέσεις καταγράφονται και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,19%. 

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη το στενό εύρος διαπραγμάτευσης, καθώς έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.269,68 μονάδων (-0,12%) και του υψηλού των 1.274,26 μονάδων (+0,24%), ενώ στις 14:10 βρίσκεται στο +0,09% και τις 1.272,38 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 38,5 εκατ. ευρώ, ενώ 57 μετοχές ενισχύονται έναντι 51 που εμφανίζουν απώλειες. Κέρδη 0,04% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 0,44%. 

Στο +0,01% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 0,19%, τη Eurobank να ενισχύεται 0,09%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,03%, ενώ 0,25% υψηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς. Σε νέα της έκθεση η JPMorgan διατηρεί τη σύσταση «overweight» για την εγχώρια αγορά, ενώ κατατάσσει τη μετοχή της Alpha Bank στις 10 κορυφαίες επιλογές της για την περιοχή CEEMEA (Κεντρική και Ανατολή Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Προσεκτικός βηματισμός για τις περισσότερες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχωρίζουν με κέρδη που ξεπερνούν το 1% οι τίτλο των Mytilineos, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κέρδη 0,91% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,34% την Coca-Cola HBC να αποδυναμώνεται 0,39%, ενώ έσβησε τις αρχικές οριακές της απώλειες η ΔΕΗ και πλέον ενισχύεται 0,28%. 

Θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας, με την ανεργία να επιστρέφει, μετά από 14 χρόνια, σε μονοψήφιο ποσοστό, καθώς υποχώρησε στο 9,6% τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, πάντα βάσει των εκτιμήσεων της Eurostat, υποχώρησε και στην Ελλάδα τον Νοέμβριο στο 3% από 3,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι ο Νοέμβριος είναι ο πρώτος κερδοφόρος μήνας μετά από τρεις διορθωτικούς (Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο), ενώ επανάφερε τους κεντρικούς δείκτες σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών, υποσκελίζοντας τη διορθωτική πορεία του προηγούμενου διμήνου.

Η εικόνα της αγοράς συνεχίζει να είναι θετική, χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές, ενώ μετά το placement της Εθνικής έχει αναβαθμιστεί και η αξία συναλλαγών, καθώς εδώ και εννέα συνεδριάσεις μετά την πώληση του 22% της τράπεζας, δεν έχει πέσει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Συνάμα, οι μέσες συναλλαγές του έτους έχουν ανέλθει στα 110 εκατ. ευρώ, ήτοι στο υψηλότερο σημείο όλου του προηγούμενου 11μήνου.

Όπως, δε, σημειώνει ο κ. Π. Στεργιώτης η αγορά εισέρχεται στον Δεκέμβριο με διαθέσεις... ταύρου, ενώ ο Γενικός Δείκτης καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ