ΓΔ: 1445.66 -0.02% Τζίρος: 42.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:46:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Schroders: Ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η Ελλάδα

Θετικό είναι το πρόσημο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μιας και οι πληθωριστικοί δείκτες εντός του 2023 έχουν σημειώσει μικρή πτώση τους τελευταίους μήνες παρά τις ανοδικές τάσεις του Οκτωβρίου.

Τους λόγους που καθιστούν την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη πρωταγωνίστρια μεταξύ των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) εντός του 2023, επισημαίνουν ο Rollo Roscow, Emerging Markets Fund Manager και ο Andrew Rhymer, Senior Strategist, Strategic Research Unit της Schroders. Από επενδυτική σκοπιά η «αναδυόμενη» Ευρώπη αποτελεί κομβικής σημασίας αγορά, καθώς περιλαμβάνει πληθώρα ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές της Ελλάδας, Ουγγαρίας, Πολωνίας. Ως ειδική περίπτωση εξετάζεται και η Τουρκία. 

Ελλάδα

Θετικό είναι το πρόσημο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μιας και οι πληθωριστικοί δείκτες εντός του 2023 έχουν σημειώσει μικρή πτώση τους τελευταίους μήνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, παρά τις ανοδικές τάσεις που εμφανίστηκαν τον Οκτώβρη. Ειδικότερα, στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από 1,6% τον Σεπτέμβριο. Αναφορικά με την νομισματική πολιτική της Ελλάδας, η οποία καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), τα νέα είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με τελευταίες αναλύσεις αναμένεται από την ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερή επιτοκιακή πολιτική μέχρι τα μέσα του 2024, όπου και αναμένονται μειώσεις των επιτοκίων.

Πολωνία

Στην Πολωνία, η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης είναι θετική, υποστηριζόμενη τόσο από την αύξηση της ροής κεφαλαίων από την ΕΕ, όσο και από την μαζική ανάπτυξη υποδομών εντός του εθνικού δικτύου. Επίσης, τα πληθωριστικά μεγέθη κινούνται εδώ και καιρό σε σταθερή τροχιά, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω λήψη ελαφρυντικών μέτρων κατά την άσκηση νομισματικής πολιτικής. Στο πολιτικό πεδίο, η εκλογή του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού, αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη για τις αγορές, καθώς θα οδηγήσει σταδιακά σε εξομάλυνση των σχέσεων με την ΕΕ και στην απελευθέρωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

Ουγγαρία

Ενώ oι σχέσεις Πολωνίας-ΕΕ αναμένεται να βελτιωθούν, στην περίπτωση της Ουγγαρίας η γεφύρωση του χάσματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ουγγρική οικονομία καθώς πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια θα παραμείνουν «κλειδωμένα» για το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα ισχνά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα που κινείται ο πληθωρισμός πρόκειται να εντείνουν το αρνητικό κλίμα της ουγγρικής οικονομίας. Δεδομένων αυτών των δυσχερειών, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας έχει αρχίσει να εφαρμόζει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, μειώνοντας σταδιακά τα επιτόκια.

Τουρκία

Στην περίπτωση της Τουρκίας, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η ανορθόδοξη στροφή που πήρε μέσα στο 2023 η οικονομική πολιτική της χώρας για να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής της αναπλήρωσης των λογαριασμών σε τούρκικες λίρες, δημιούργησαν ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για χιλιάδες νοικοκυριά. Αντιλαμβανόμενη τον αρνητικό αντίκτυπο των αποφάσεων αυτών, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην εφαρμογή πιο ορθόδοξων πολιτικών αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες για να ρίξει τον πληθωρισμό. Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να επισημανθεί πως ο κίνδυνος επιστροφής σε στρεβλές οικονομικές πρακτικές παραμένει υψηλός λόγω των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες επενδύσεις στη Β. Ελλάδα από Τουρκικούς ομίλους

«Υπάρχει προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με δύο ομίλους στην Τουρκία, για ισάριθμες επενδύσεις, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ έκαστη, στον ενεργειακό τομέα» επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης.
ΑΓΟΡΕΣ

Κάλεσμα Χατζηδάκη σε Ιάπωνες επενδυτές για τοποθετήσεις σε Ελλάδα

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέντευξή του στο πρακτορείο KYODO, αναφέρθηκε στους κλάδους της ναυτιλίας, των logistics και του τουρισμού, στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Economy, Oikonomia, Ellada
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα γενιά επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι το πιο απτό γεγονός στα ελληνικά ομόλογα, ενώ για τις ελληνικές μετοχές αναμένεται να συμβεί όσο πλησιάζουμε στο πέρασμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΑΓΟΡΕΣ

«Ψηφίζουν» Ελλάδα και το νέο έτος οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι στους τελευταίους μήνες του 2023, ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets και τα τοποθετούν υψηλά στις επενδυτικές τους επιλογές και για το 2024.