ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Χαμηλές προσδοκίες λόγω των Χριστουγέννων

Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθούν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ εκτιμάται ότι είναι πιθανή η διάθεση κατοχύρωσης κερδών.

Τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ απομένουν τρεις ακόμη συνεδριάσεις πριν από την ολοκλήρωση του 2023, το οποίο σίγουρα αποτελεί ένα έτος - σταθμό για την εγχώρια αγορά, η οποία προσφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις σε όσους την εμπιστεύτηκαν στην αρχή του έτους. 

Όπως είναι φυσικό, λόγω της χρονικής συγκυρίας, το κλίμα αναμένεται ότι θα είναι αρκετά υποτονικό, χωρίς πάντως να αποκλείονται και εκπλήξεις, με σταθερό στόχο την υπέρβαση του επιπέδου των 1.300 μονάδων.

Ήπια πτωτική κίνηση ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με πιθανές πιέσεις σε τεχνολογικές εταιρείες, λόγω και των νέων μέτρων για περιορισμό του online gaming στην Κίνα με τον DAX να υποχωρεί μόλις 0,14%. Ανάλογο είναι το κλίμα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,17%. 

Η αμερικανική αγορά κινήθηκε χθες με θετικό βηματισμό, μετά τις πιέσεις της Τετάρτης, καθώς ο Dow Jones είχε κέρδη 0,87%, στις 37.404,35 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει άνοδο 1%, στις 4,748,16 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 1,26%, στις 14.963,87 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές αναμένεται ότι θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο, μετά το κλείσιμο της «πολύκροτης» έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου 41,7 εκατ. ευρώ σε πέντε τραπεζικούς ομίλους και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Πρόκειται για ποσό που δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τις τράπεζες, ενώ με λίγα λόγια το τέλος της περιβόητης έρευνας στις τράπεζας που πραγματοποιήθηκε το 2019 ήταν κατά πολύ φτωχότερο της χολιγουντιανής εκκίνησης με τη θεαματική έφοδο των ελεγκτών της ΕΑ στα κεντρικά κτίρια των τραπεζών, το «κλείδωμα» των διοικήσεων στα γραφεία και τις πανηγυρικές δηλώσεις υπουργών. 

«Σήμερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια της ΕΕ δείχνουν αρνητικό άνοιγμα εν μέσω κατοχύρωσης κερδών ενόψει των αργιών λόγω των Χριστουγέννων», αναφέρει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ