ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank_building
Πηγή: Shutterstock

Έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Επιβλήθηκε αποκλεισμός στα γραφεία διοικήσεων όλων των τραπεζών και οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού συλλέγουν στοιχεία, πιθανότατα για ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές στην τιμολόγηση προμηθειών.

Ελεγκτική έφοδος στα κεντρικά γραφεία όλων των τραπεζών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessDaily.gr. Οι ελεγκτές της Επιτροπής έχουν επιβάλει, όπως ορίζει το πρωτόκολλο αυτών των ελέγχων, αποκλεισμό στα κτίρια γραφείων των συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Eurobank και Alpha), καθώς και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) απαγορεύοντας την είσοδο και έξοδο στους πάντες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχωρούν στη συλλογή στοιχείων από έγγραφα που τηρούν οι τράπεζες, αλλά και από ηλεκτρονικά μέσα, προχωρώντας σε αντιγραφή σκληρών δίσκων υπολογιστών.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία ελέγχου των τραπεζών, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, που γίνεται με εξαιρετικά αυστηρό τρόπο. Στο παρελθόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ερευνήσει κατ' επανάληψη θέματα ανταγωνισμού που άπτονται του τραπεζικού κλάδου και έχει εκδώσει απόφαση με την οποία υποχρέωσε τις τράπεζες να αναλάβουν δεσμεύσεις για την αποφυγή παράνομων πρακτικών, όμως είναι η πρώτη φορά που διενεργείται επιτόπιος έλεγχος στα γραφεία των τραπεζικών διοικήσεων και εκτιμάται ότι αφορά θέματα πιθανού συντονισμού στην πολιτική προμηθειών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έφοδος ελεγκτών βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όπου έχει επίσης επιβληθεί αποκλεισμός στο κτίριο και συλλέγονται στοιχεία.

Προειδοποίηση Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στις τράπεζες για τις πρακτικές που ακολουθούν στην τιμολόγηση των προμηθειών τους.

«Η κυβέρνηση είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει», είχε τονίσει ο κ. Γεωργιάδης, ενώ προειδοποίησε ότι θα εξεταστούν πολύ προσεκτικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές και θα επιβληθούν στις τράπεζες πρόστιμα.

Ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεσμεύτηκε ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν πρόστιμα.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές, ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό οι τραπεζίτες, ο υπουργός Ανάπτυξης είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις των τραπεζών και, σε περίπτωση που δεν είναι λογικές, όπως είπε, τότε η κυβέρνηση είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει. «Όχι, δεν θα κάνουν οι τράπεζες ό,τι θέλουν στην Ελλάδα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμβιβασμός τραπεζών και Επ. Ανταγωνισμού με πρόστιμα άνω των 40 εκατ.

Πώς κλείνει η μεγάλη έρευνα του 2019 για τις τραπεζικές προμήθειες: Οι τράπεζες θα αποδεχθούν ενοχή για συνεννοήσεις σε μία κατηγορία συναλλαγών και θα πληρώσουν πρόστιμα. Δεν βρέθηκαν άλλες παραβάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξανά στις τράπεζες ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στα κεντρικά γραφεία των μεγάλων τραπεζών βρίσκονται αυτή την ώρα κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Αναταγωνισμού για νέους ελέγχους, αυτή τη φορά μετά από καταγγελία της Viva Wallet. Αιτιάσεις για τους χειρισμούς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έφοδος» Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες με στοιχεία... θεάματος

Τι λένε οι τράπεζες για την χθεσινή πρωτοφανή έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής. Υποψίες για επικοινωνιακό χειρισμό και ερωτηματικά για την τακτική της Επιτροπής. Καμία εμπλοκή στην υπόθεση, δηλώνει η κυβέρνηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η στρατηγική της Eurobank στην Κύπρο και η διεθνής ώθηση στην κερδοφορία

Αντίστροφη μέτρηση για τη Δημόσια Πρόταση. Ενισχύεται σημαντικά το αποτύπωμα του ομίλου στο εξωτερικό. Η επένδυση για την απόκτηση της Ελληνικής μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Η νέα εταιρική ταυτότητα και το στοίχημα της οργανικής ανάπτυξης

Τί είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου για τις προτεραιότητες της διοίκησης, τις προοπτικές της τραπεζικής αγοράς και της οικονομίας και την πορεία υλοποίησης του business plan.
karonis, viva
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντείνονται οι τριγμοί στη Viva: Αμυντικοί ελιγμοί Καρώνη με τριπλή συγχώνευση

Κρίσιμη εβδομάδα για την εταιρεία. Σήμερα το δικαστήριο Καρώνη – JPMorgan στο Λονδίνο. Την Παρασκευή η ΓΣ για τη συγχώνευση Viva Payments, Viva Bank και Viva Wallet. Αντίθετοι οι Αμερικανοί.