ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Έλλειψη διακύμανσης, στο κατώφλι των μειώσεων στις ΗΠΑ το Μάρτιο

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ομιλίες στελεχών τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σημαντική αναφορά και ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξιοσημείωτο την περασμένη εβδομάδα ήταν το πόσο λίγο κινήθηκαν τα κύρια νομίσματα. Σχεδόν όλα τα κύρια νομίσματα έκλεισαν την εβδομάδα με μια απόκλιση 0,5% από το σημείο που είχαν ξεκινήσει, κάτι που συνιστά μια ασυνήθιστη ηρεμία. Η πιο σημαντική είδηση, όπως αναφέρει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury, ήταν η έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αρχικά είχε κάποια επίδραση και βοήθησε το δολάριο να σημειώσει μια μέτρια άνοδο, αλλά στο τέλος της εβδομάδας οι αγορές επανήλθαν στην τιμολόγηση με πιθανότητα 80% για μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ήταν χαμηλότερες και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου υψηλότερα, ενώ το δολάριο παρέμεινε σταθερό.

Η εβδομάδα που αρχίζει είναι σχετικά ήσυχη όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα ή τις ανακοινώσεις για θέματα πολιτικής, αν και θα υπάρξει ένας ασυνήθιστος αριθμός ομιλιών από στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η βιομηχανική παραγωγή του Νοεμβρίου στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τις κύριες οικονομικές αναφορές. Οι ομιλίες των στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να σχηματίσουμε μια εικόνα για το εάν η Τράπεζα συνεχίσει να αντιστέκεται στις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο και συνολικά για επιτόκια 175 μονάδων βάσης για ολόκληρο το 2024, κάτι που εξακολουθεί να μας φαίνεται υπερβολικά επιθετικό.

Στερλίνα

Το ΑΕΠ Νοεμβρίου ήταν αναπάντεχα ανοδικό, αλλά η αντίδραση της στερλίνας ήταν συγκρατημένη. Εκτός από τη βασική έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου, θα λάβουμε στοιχεία για τους μισθούς του Νοεμβρίου και στοιχεία για την απασχόληση του Δεκεμβρίου. Ενώ τα δεδομένα που αφορούν τόσο τους μισθούς, όσο και τον πληθωρισμό αναμένεται να παρουσιάσουν πτωτική τάση, είναι και τα δύο υψηλότερα από ό,τι στην Ευρωζώνη ή στις ΗΠΑ. Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 5% και οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 7%, και θα πρέπει να φανούν ουσιαστικές μειώσεις και στα δύο προτού η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής νιώσει άνετα για να προχωρήσει σε μειώσεις.

Ευρώ

Τα οικονομικά δεδομένα από την Ευρωζώνη δεν βελτιώνονται και συνεχίζουν να αφηγούνται την ιστορία μιας οικονομίας σε στασιμότητα, αν και αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε απολύσεις και η απασχόληση συνεχίζει να διατηρείται σε καλό επίπεδο. Η επιθετική ρητορική που είδαμε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο μειώνεται σιγά σιγά από τα επικοινωνιακά μηνύματα που προέρχονται από διάφορα μέλη του Συμβουλίου. Τα  στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Νοεμβρίου που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα αναμένονται απαισιόδοξα. Πάντως, περισσότερη σαφήνεια ως προς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προκύψει μετά τις προγραμματισμένες ομιλίες των αξιωματούχων της.

Δολάριο ΗΠΑ

Η ανοδική τάση στην έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου δεν παρακίνησε τις αγορές να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η βασική μηνιαία αύξηση των τιμών του δομικού πληθωρισμού φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο λίγο κάτω από το 4%, το οποίο είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το στόχο και φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι το «τελευταίο μίλι» της μάχης κατά του πληθωρισμού θα είναι πιο σκληρό από ό,τι αναμένουν οι αγορές. Οι δείκτες της αγοράς εργασίας συνεχίζουν να υποδηλώνουν μικρή ή καθόλου χαλάρωση, και οι πιο αξιόπιστοι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμό άνω του 5% εν μέσω σταθερής ανάπτυξης και πολύ σφιχτής αγοράς εργασίας.

Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο θα διαψευστούν και, ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα το δολάριο θα παραμείνει καλά υποστηριζόμενο έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα των βασικών εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ και η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι τα δύο γεγονότα που θα προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα, αν και δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι όσον αφορά τα επιτόκια τουλάχιστον.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα μεγαλύτερα νομίσματα βρίσκονται σε στάση αναμονής

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της εβδομάδας είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, της Fed για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Το ράλι του δολαρίου ενισχύεται, εν αναμονή μειώσεων επιτοκίων από τη Fed

Το ράλι του δολαρίου του 2024 ενισχύθηκε, σημειώνοντας άνοδο έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως, οπότε και οι προβλέψεις για μειώσεις το Μάρτιο υποχώρησαν στο 40%, αναφέρει η Ebury.