ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιθανές οι κινήσεις για κατοχύρωση κερδών

«Μαζεύει» η αισιοδοξία των αγορών για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ διατήρηση της διάθεσης για profit taking αναμένεται ότι θα επικρατήσει, σήμερα, στο ΧΑ.

Άντεξε τις έστω και προσεκτικές πιέσεις εκ μέρους των επενδυτών που ήθελαν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους στη χθεσινή συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, κατορθώνοντας να διαχωρίσει τη θέση της από το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σε διεθνές επίπεδο. 

Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης το ΧΑ να παραμένει στα υψηλά 10ετίας και να ετοιμάζεται να «υποδεχθεί» δύο νέα σημαντικά deals που μπορούν να προσδώσουν πρόσθετο ενδιαφέρον και να προσελκύσουν κυρίως ξένους ισχυρούς επενδυτές. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αλλά και το placement του ΤΧΣ για το 27% της Τρ. Πειραιώς, δύο κινήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του α' τριμήνου, εκτιμάται ότι θα δώσουν άλλον... αέρα στην αγορά. 

Αρνητικό άνοιγμα υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να υποχωρεί 0,60%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 0,37%, ενώ 0,50% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα futures της Wall Street, μετά τη χθεσινή αργία, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,42%. 

Η προσοχή των αγορών παραμένει σταθερά στραμμένη στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τους αναλυτές, πάντως, να τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων πριν από τον Ιούνιο, ενώ σε δημοσκόπηση του Bloomberg κορυφαίοι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει εντός του 2024 σε τέσσερις μειώσεις, έκαστη κατά 0,25%. 

Από τη σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης, η Merit σημειώνει ότι ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 1.231 μονάδες. Τα σημεία στήριξης τα εντοπίζουν στις 1.286 και 1.308 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1.370 και 1.381 μονάδες.

Παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο «θα βγει στις αγορές» για την επανέκδοση ομολόγου, η διάρκεια του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ την επόμενη εβδομάδα (24/1) θα προχωρήσει σε έκδοση Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων.

«Οι αγορές φαίνονται έτοιμες να ανοίξουν χαμηλότερα σήμερα, καθώς οι επενδυτές μετριάζουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων λόγω των επιθετικών σχολίων στελεχών της ΕΚΤ», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
TRADER, MARKETS, XRIMATISTIRIA, XRIMATISTIS
MARKET MAKER

Τι φοβίζει τους επενδυτές, τα νούμερα των τραπεζών και το μυστικό της Lavipharm

Κάτω από τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, «φτιάχνουν» ρευστότητα οι επενδυτές, τα αποτελέσματα των τραπεζών, η κίνηση ΜΑΤ της Aktor, το μυστικό της Lavipharm και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της HelleniQ Energy
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.