ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

Στα 35 δισ. οι προσφορές για το 10ετές, στο 3,4% υποχώρησε το επιτόκιο

Στην άντληση του ποσού των 4 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, με την πρώτη έξοδο στις αγορές να χαρακτηρίζεται ως απόλυτα επιτυχημένη. Κ. Χατζηδάκης: Επιτυχία κυβέρνησης και πολιτών.

Η εντυπωσιακή ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι προσφορές έφθασαν στο επίπεδο των 35 δισ. ευρώ, οδήγησε σε υποχώρηση του επιτοκίου λίγο υψηλότερα από το επίπεδο του 3,4%, ενώ η αρχική τιμολόγηση το τοποθετούσε στο 3,5%. 

Όπως όλα δείχνουν το Δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 4 δισ. ευρώ, με την πρώτη έξοδο στις αγορές με τίτλο μακροχρόνιας διάρκειας να κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη. 

Σημειώνεται ότι την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου έχουν αναλάβει οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe General.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αποδοθεί στη «βιασύνη» των επενδυτών να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά μιλά και για μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η υγιής ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή επέτρεψαν στην Ελλάδα να μειώσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της σχεδόν κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση –με μεγάλη διαφορά- σε όλο τον κόσμο, τονίζει το Bloomberg.

«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά assets» λέει ο Κάσπερ Χένσε, διαχειριστής της RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, οι διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Η Ελλάδα είναι μια καλή περίπτωση ομολόγων ακόμα και στο επίπεδο του BBB-». Παράλληλα αναμένειπεριθώρια για περαιτέρω μείωση των spreads και εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν κάτω από εκείνες των ισπανικών, που σήμερα κινούνται στο 3,1%.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγραμματισμού του ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει φέτος σε εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ. Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 18,9 δισ. ευρώ. Τα 5,4 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις, τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 6,9 δισ. ευρώ.

Τα 8,9 δισ. ευρώ (έπειτα από τα 10 δισ. ευρώ περίπου που θα αντληθούν από τις αγορές) θα καλυφθούν από εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλες εισροές κεφαλαίων της Ε.Ε οι οποίες τοποθετούνται στα 4,195 δισ. ευρώ, εισπράξεις ύψους 1,16 δισ. ευρώ από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές, και από τη χρήση 3,6 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,268 δισ. ευρώ.

Κ. Χατζηδάκης: Επιτυχία κυβέρνησης και πολιτών

Την ικανοποίησή του για την πορεία της έκδοσης εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης. Όπως υπογράμμισε σε δήλωσή του: 

«Σήμερα βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε 4 δισ. ευρώ και οι επενδυτές μάς πρόσφεραν 35 δισ.! Πετύχαμε, λοιπόν, ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%.

Όλα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί, εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ