ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η νέα σελίδα για τις εισηγμένες και οι προσδοκίες για ξένα κεφάλαια

Ανθεκτικότητα της αγοράς σε υψηλά 13 ετών, με στήριξη από την εξαιρετική πορεία των εισηγμένων εταιρειών και την προσδοκία ότι το placement της Τρ. Πειραιώς θα γίνει καταλύτης για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στα υψηλά 13 ετών επιδεικνύει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τα πολύ μεγάλα κέρδη του 2023 αλλά και των πρώτων πενήντα ημερών του 2024, η αγορά κρατάει όλα τα κεκτημένα παρά τις επιμέρους μικρο-διορθώσεις σε δείκτες και μετοχές, εν μέσω εναλλαγών στους πρωταγωνιστές που συντηρούν το ενδιαφέρον.

Μετά τις θετικές εξελίξεις του 2023 σε μακροοικονομικό επίπεδο, με κορυφαία την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην παρούσα φάση καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος διαδραματίζουν οι εξελίξεις στις εισηγμένες εταιρείες, που έχουν βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις τους και αναπτύσσουν κινητικότητα σε πολλά επίπεδα.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται διαρκείς αναβαθμίσεις τίτλων τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap με τιμές – στόχους μάλιστα πολύ υψηλότερες από τα τωρινά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον συντηρείται τόσο από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ή τις πρόωρες ενημερώσεις, όπως έκανε η Τιτάν, ενώ οι φημολογίες για νέες επιχειρηματικές εξελίξεις και deals συνεχίζονται.

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες εισηγμένες στο Χ.Α. κοιτάζουν προς την εξωστρέφεια και βγαίνουν – κάποιες μετά από χρόνια – από επικοινωνιακό λήθαργο και εσωστρέφεια, στοιχείο που δείχνει ότι στην αγορά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα κεφαλαίων και καταγράφεται προοπτική που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση κερδοφορίας και πωλήσεων.

Παράλληλα, δύο εταιρείες εισηγμένες, μετά από περίπου δέκα χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης και τεράστιων δυσκολιών, πλέον έχουν γυρίσει σελίδα και με εκδηλώσεις εξωστρέφειας βγαίνουν στο προσκήνιο, διεκδικώντας το επενδυτικό μερίδιο που τους αναλογεί. Ο λόγος για τις Intralot και Lavipharm που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου την προηγούμενη δεκαετία, όμως μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου του 2023 επέστρεψαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., μπαίνουν σε δείκτες και έχουν βελτιωμένο χρηματιστηριακό αλλά και επιχειρηματικό προφίλ.

Η Intralot, την περασμένη Τρίτη διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο της Αθήνας ενημερώνοντας τόσο για το πενταετές ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ που «τρέχει» από χθες και ολοκληρώνεται αύριο, όσο και για τις επιχειρηματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και κυρίως στην Αμερική. Σήμερα, η Lavipharm παρουσιάζει την έναρξη της κυκλοφορίας του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης, το οποίο έγινε σε συνεργασία με την Tikun Olam, που διατηρεί την υπερσύγχρονη μονάδα στην Κόρινθο.

Αποτελέσματα, εξωστρέφεια και αναβαθμίσεις

Η εγχώρια επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και εξωστρέφειας τα τελευταία χρόνια χρόνια και αυτό πλέον έχει αντανάκλαση, τόσο στα αποτελέσματα των εταιρειών, όπως έδειξε το παγκόσμιο άπλωμα του Τιτάνα που το 2023 πέτυχε τα καλύτερα μεγέθη της πλέον των 122 ετών ιστορίας του, όσο και στη χρηματιστηριακή πορεία των μετοχών τους.

Αρκετές μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται σε πολυετή υψηλά ή και σε ιστορικά υψηλά, έχοντας παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια διαρκώς ανοδική πορεία κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις. Η Coca Cola HBC την περασμένη εβδομάδα εξέπληξε θετικά με τα μεγέθη του 2023, με τη μετοχή να έχει συμπληρώσει 8ήμερο ανοδικό ράλι περίπου 12%, ενώ πλησίον των υψηλών πολλών ετών ή και των ιστορικών τους, βρίσκονται μετοχές όπως Τιτάν, Mytilineos (ασχέτως με τη θεμιτή διόρθωση των τελευταίων ημερών), Jumbo, Motor Oil, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas κ.α.

Μέσω του ανακυκλούμενου ενδιαφέροντος για μετοχές αυτών των εταιρειών, όπως και άλλων του μεσαίου χώρου, το χρηματιστήριο κρατάει όλα τα κεκτημένα του, βρίσκοντας διαρκώς νέους πρωταγωνιστές, την ώρα που κάνει τις εσωτερικές «αναίμακτες» διορθώσεις, που επαναφορτίζουν το κλίμα. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, μόλις έξι blue chips έκλεισαν ανοδικά με κυρίαρχη την Coca Cola HBC που με άνοδο 11,41% κράτησε το Γ.Δ., την ώρα που 18 τίτλοι του Large Cap διόρθωσαν από 0,50% έως 5,64%.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές έχουν αρχίσει ένα νέο κύκλο αναβαθμίσεων, πιάνοντας τελευταία τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με τιμές – στόχους πολύ υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που πιθανότατα δείχνει την πίστη τους για το πόσο ανθεκτικό είναι το momentum της αγοράς και πόσο δρόμο έχει ακόμη.

Θυμίζουμε ότι η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ πρόσφατα ανέβασε τον στόχο για την Aegean στα 20 ευρώ, ενώ η μετοχή βρίσκεται στα 12,40 ευρώ, η Axia ανέβασε το στόχο για τη ΔΕΗ στα 22,6 ευρώ ενώ ο τίτλος είναι στα 11,90 ευρώ και η Optima Bank στέλνει τη νέα τιμή – στόχο για τον Τιτάνα στα 33,90 ευρώ, ενώ τώρα βρίσκεται στα 25,70 ευρώ. Προ λίγων ημερών η Euroxx ανέβασε το στόχο για τον Τιτάνα στα 36 ευρώ και για τη ΓΕΚ Τέρνα στα 20,2 ευρώ, ενώ η μετοχή βρίσκεται στα 14,68 ευρώ, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να ανεβάζει το στόχο για τη Mytilineos στα 50 ευρώ, ενώ ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 36,72 ευρώ.

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι αναβαθμίσεις για μετοχές του μεσαίου χώρου, όπως χθες που αίσθηση έκανε η έναρξη κάλυψης της Κρι Κρι από τη Eurobank Equities, η οποία ανέβασε την τιμή – στόχο στα 13,60 ευρώ, δίνοντας περιθώριο ανόδου 38,6%.

Αυτό που εξάγεται λοιπόν παρατηρώντας την πορεία της αγοράς είναι ότι – ενώ κρατάει όλα τα κεκτημένα με σταθερή παρουσία αγοραστών - περιμένει το επόμενο μεγάλο κύμα κεφαλαιακών εισροών, με αφορμή το placement της Πειραιώς Financial. Όπως έκανε και το placement της Εθνικής τον περασμένο Νοέμβριο που άλλαξε επίπεδο όλη την αγορά, εκτοξεύοντας όγκους και τζίρους, έτσι και τώρα, οι προσδοκίες για την πώληση του 27% της Πειραιώς είναι μεγάλες.

Άμυνες και χθες

Χθες η αγορά, μολονότι μετά από αρκετό καιρό διαπραγματεύτηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, εντούτοις οι ρευστοποιήσεις ήταν εντός πλαισίου, με δείκτες και μετοχές να κλείνουν μακριά από τα χαμηλά ημέρας, κρατώντας με σχετική ευκολία τα κρίσιμα τεχνικά τους «σκαλιά».

Ο Γενικός Δείκτης κράτησε στο φινάλε το όριο των 1.420 μονάδων, o FTSE 25 κράτησε το όριο των 3.450 μονάδων, παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά έπεσε έως τις 3.435,64 μονάδες, o Mid Cap κράτησε τις 2.400 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αν και έπεσε έως το χαμηλό των 1.222,61 μονάδων (-1,54%), εντούτοις έκλεισε πάνω από τις 1.234 μονάδες. Για άλλη μια φορά θα πούμε πως η αγορά εξακολουθεί να έχει μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, η οποία μπορεί να έλθει αιφνιδίως και σε timing που κανείς δεν θα αναμένει.

Η άνοδος τις πρώτες πενήντα ημέρες του 2024 είναι σημαντική. Μόνο το Φεβρουάριο και ενώ απομένουν έξι συνεδριάσεις για τη λήξη του, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 3,87%, ο FTSE 25 κερδίζει 3,73%, ο Mid Cap είναι στο +4,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +4,39%. Έτσι, από την αρχή του έτους, ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 9,83%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 10,48%, o Mid Cap +6,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο +16,24%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν τον Απρίλιο και το τετράμηνο: Αποδόσεις έως 42%

Διττή ήταν η εικόνα του Απριλίου στο Χ.Α., καθώς έως τα μέσα του μήνα έφτασε να υποχωρεί έως και 4,57%, όμως η αναβάθμιση από τον οίκο S&P έλυσε τις αναστολές των αγοραστών που έφεραν το Γ.Δ. σε νέα υψηλά 13 ετών.
stocks, xrimatistiria, agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστάρει τη νέα υπέρβαση το χρηματιστήριο, «έσπασαν» οι 1.410 μονάδες

Η χθεσινή υπέρβαση της δύσκολης περιοχής των 1.410 – 1.415 μονάδων ήρθε σε ημέρα που υπήρξε «κενό» λόγω της αργίας της Wall Street, οπότε μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί σήμερα και προσεχώς η αγορά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Χωνεύει» τα ρεκόρ 13 ετών το ΧΑ και ψάχνει νέα δυναμική ανόδου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα εβδομάδα χρηματιστήριο, το οποίο κρατάει όλα τα κέρδη του, κάνοντας μόνο μικρές, κυρίως ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Επόμενο ορόσημο το placement της Τράπεζας Πειραιώς στις 4 Μαρτίου.