ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σταθερό «κλειδί» των τάσεων στο ΧΑ παραμένει ο τραπεζικός τομέας

Διατηρείται η bull διάθεση στην εγχώρια αγορά, ενώ η προσοχή έχει στραφεί στο placement της Τρ. Πειραιώς. Τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παρακολουθούν, σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές. Γράφει ο Π. Στεριώτης*

Ενόψει και του placement της Τράπεζας Πειραιώς, ο ΓΔ διατηρεί τα υψηλά 13 ετών, όντας σε bull τάση σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανάλυσης.

«Κλειδί» και με θετικές προοπτικές  για τη συνέχεια ο τραπεζικός κλάδος λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και του χαμηλού κόστους των καταθέσεων.

Ως γνωστόν, γερμανικός DAX και γαλλικός CAC «χτύπησαν» νέα ιστορικά υψηλά αυτές τις μέρες. Με θλίψη βλέπουμε τον ελληνικό Δείκτη να κινείται 5.000 μονάδες περίπου κάτω από το ρεκόρ που σημείωσε το 1999, όντας σε δικό του «παράλληλο σύμπαν», καθώς «πληρώνει» και τη «χαμένη» δεύτερη χρηματιστηριακή δεκαετία του αιώνα που ζούμε. Φανταστείτε να κινούνταν τώρα το ΧΑ σε επίπεδα αντίστοιχα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης... Εκτιμούμε, βέβαια, το τρέχον bull market της Λεωφόρου Αθηνών, που σπεύδει να καλύψει μέρος από το «χαμένο έδαφος», «εκμεταλλευόμενη» και το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Καθώς «η παλίρροια σηκώνει όλες τις βάρκες», όλο και περισσότεροι διαχειριστές επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει παγκόσμιο ράλι. Σε αυτά τα πλαίσια, οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Wall Street αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς επιδιώκουν να «καλύψουν το χαμένο έδαφος» σε σχέση με τις "Υπέροχες 7" (Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta και Tesla).

Σήμερα οι επενδυτές αναλύουν τα στοιχεία προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, του «αγαπημένου» δηλαδή δείκτη οικονομικής ανάλυσης της Fed. Πλέον, πιθανότερος μήνας έναρξης του «κύκλου» μείωσης των επιτοκίων της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας θεωρείται ο Ιούνιος.

Η κρίσιμη μηνιαία ανακοίνωση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή, ενώ τις επόμενες εβδομάδες «τα φώτα θα πέσουν» στις Κεντρικές Τράπεζες Ευρωζώνης και ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής τους.

*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.