ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Axia: Ισχυρά περιθώρια ανόδου για ΧΑ, ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές

Τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς και αυτές των ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilneos και Jumbo επιλέγει η χρηματιστηριακή. Οι τιμές - στόχοι και οι προοπτικές.

Περαιτέρω περιθώρια ανόδου διαθέτει το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Axia Research, με δεδομένη την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι του μέσου  όρου της ευρωζώνης. 

Η χρηματιστηριακή στις κορυφαίες επιλογές της είναι οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos και Jumbo. Παράλληλα τοποθετεί στη «λίστα παρακολούθησης» τους τίτλους των HelleniQ Energy, Lamda Development, Sarantis και Intrakat.

Όπως σημειώνει παρά την εντυπωσιακή πορεία του το 2023 το Ρ/Ε διαπραγμάτευσης για τον FTSE 25 είναι στο 8,1x, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το 11,3x του MSCI Emerging και το 12,3x του Stoxx Europe. 

Είναι σημαντικό ότι τα καθαρά έσοδα των εισηγμένων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ισχυρούς ρυθμούς λόγω της αυξανόμενης λειτουργικής μόχλευσης και του αντίκτυπου από τις αυξανόμενες επενδύσεις. Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών για τα εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία είναι ο χρόνος επιστροφής ΧΑ στο επίπεδο της ώριμης αγοράς, με τη χρηματιστηριακή να εκτιμά ότι αυτό μπορεί να συμβεί έως και το α’ εξάμηνο του 2025. 

 

Οι κορυφαίες επιλογές

Η Axia σταθερά επιλέγει τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων και σύσταση «αγορά». 

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Για την Alpha Bank η τιμή – στόχος είναι στα 2,30 ευρώ (από 2 ευρώ πριν). 
  • Για τη Eurobank η τιμή – στόχος είναι στα 2,50 ευρώ (από 2,30 ευρώ πριν).
  • Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή – στόχος είναι στα 8,80 ευρώ (από 7,40 ευρώ πριν). 
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή – στόχος διατηρείται αμετάβλητη στα 5 ευρώ. 

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι περιζήτητες λόγω της αύξησης των εσόδων και της κερδοφορίας λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των διαρθρωτικών θετικών στοιχείων (πολιτική σταθερότητα, ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας και αύξηση του ΑΕΠ που συνεχίζει να ξεπερνά τις αντίστοιχες επιδόσεις). 

Πέραν των τραπεζών η χρηματιστηριακή επιλέγει:

  • Τη ΔΕΗ, με τιμή – στόχο στα 22,60.
  • Τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τιμή – στόχο στα 24,80 ευρώ (από 21,20 ευρώ πριν). 
  • Τη Mytilineos με τιμή – στόχο στα 43 ευρώ (από 34,90 ευρώ πριν). 
  • Την Jumbo με τιμή – στόχο στα 31,40 ευρώ και 
  • Την ΕΧΑΕ με τιμή – στόχο στα 6,40 ευρώ

Στη «λίστα παρακολούθησης» ξεχωρίζει τη Lamda, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης του μεγαλεπήβολου έργου του Ελληνικού, την HELLENiQ ENERGY, την οποία χαρακτηρίζει ως μια εταιρεία με ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών και ελκυστική διανομή μερίσματος που υποστηρίζεται από τη σταδιακή μετατόπιση των περιθωρίων διύλισης σε ένα νέο (υψηλότερο) πρότυπο και τα οφέλη από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα και την κλιμάκωση προς την πράσινη ενέργεια) και τη Sarantis, καθώς είναι περιφερειακός ηγέτης στην αγορά οικιακής και προσωπικής φροντίδαςπου αναμένεται να επωφεληθεί περαιτέρω καθώς ενοποιεί τις πρόσφατες εξαγορές και επεκτείνεται σε τμήματα της αγοράς.

Τέλος, η Intrakat, εισέρχεται στο ραντάρ, ως «νέος παίκτης» στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα μετά την εξαγορά της Άκτωρ και με τη φιλοδοξία να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στις παραχωρήσεις, ενώ παράλληλα θα διευρύνει το διεθνές της ανεκτέλεστο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ενεργοποίηση τραπεζών για την υπέρβαση (και) των 1.500 μονάδων στο Χ.Α.

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις τραπεζικές μετοχές και φέρνουν τον Γενικό Δείκτη μια «ανάσα» από τις 1.500 μονάδες, ενώ το διεθνές κλίμα είναι έντονα υποστηρικτικό, μετά και την ανακοίνωση της μείωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.