ΓΔ: 1455.38 -1.10% Τζίρος: 40.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Ebury: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ

Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε το δολάριο, μετά τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. «Σήμα» της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων το πιθανότερο τον Ιούνιο.

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού φέρνει τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων, όπως τονίζει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, χωρίς όμως να αποκλείει εντελώς μια κίνηση τον Απρίλιο, ενώ και η Fed υιοθέτησε ένα παρόμοιο χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μειώσεις των επιτοκίων θα καθυστερήσουν λόγω της στασιμότητας του πληθωρισμού. Την περασμένη εβδομάδα, το δολάριο υποχώρησε έναντι όλων των σημαντικών νομισμάτων και η στερλίνα έναντι του ευρώ, ενώ σε μεγάλο νικητή αναδείχθηκε το ιαπωνικό γεν που σημείωσε απότομη άνοδο, ύστερα από ενδείξεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αρχίσει επιτέλους ν’ αυξάνει τα επιτόκια ήδη από αυτό το μήνα. 

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναμένεται η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη, όπου το στοιχείο κλειδί θα είναι ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τον πληθωρισμό στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Στην Ευρωζώνη δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις, εν αντιθέσει με το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η αυριανή ανακοίνωση για το ΑΕΠ του Ιανουαρίου αναμένεται να προκαλέσει μια διακύμανση στη στερλίνα. 

Στερλίνα

Τα σημαντικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι τα στοιχεία για την εργασία και ο μηνιαίος ρυθμός ΑΕΠ. Η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να εμφανίζει πλήρη απασχόληση με μισθολογικές αυξήσεις άνω του 6%, ενώ η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο, δεδομένα που θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα. Πως έχουν τα πράγματα οι αγορές δεν προεξοφλούν με βεβαιότητα μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Αύγουστο, γεγονός που [προσφέρει σταθερή υποστήριξη για τη στερλίνα. 

Ευρώ

Η πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ δημιούργησε την εντύπωση ότι επίκειται μείωση επιτοκίων, όχι στην επόμενη συνεδρίαση του Απριλίου, αλλά σ’ εκείνη του Ιουνίου. Οικονομικά δεδομένα, όπως οι δείκτες PMI συνηγορούν σε αυτό. Λόγω των μεγάλων εισπράξεων από τον τουρισμό, ειδικά από επισκέπτες από τις ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία αντισταθμίζουν την πολύ αδύναμη γερμανική μεταποίηση, ωστόσο το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις με τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλο και πιστεύουμε οτι το ράλι του ευρώ μπορεί να είναι βραχύβιο. 

Δολάριο ΗΠΑ

Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν κάπως ήπια. Ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή, η ανεργία εκτινάχθηκε (αν και ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα) και οι μηνιαίες αυξήσεις των μισθών ήταν ελάχιστες, ανεβάζοντας το μέσο όρο των τριών μηνών σε σχεδόν 4% σε ετήσια βάση. Αυτό επιβεβαιώνει το αφήγημα της Fed ότι η τάση μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζει να υπάρχει, η οικονομία δεν αναθερμαίνεται και ενδεχομένως χρειαστεί χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ίσως ακόμη από τον Ιούνιο. Ενώ το δολάριο υποχώρησε, οι κινήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, καθώς οι επιτοκιακές διαφορές με τις υπόλοιπες χώρες με σημαντικά νομίσματα δεν άλλαξαν πολύ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα μεγαλύτερα νομίσματα βρίσκονται σε στάση αναμονής

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της εβδομάδας είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού των Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, της Fed για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και η έκθεση για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποχωρεί το δολάριο, ενισχύονται τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου

Οι αγορές συναλλάγματος αναμένεται να κινηθούν στον απόηχο της συγκρατημένης στάσης της Fed την περασμένη εβδομάδα και από τα ενδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ. Κερδίζει έδαφος το ευρώ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η επιθετική παύση επιτοκίων της Fed οδηγεί την κούρσα του δολαρίου

Οι κεντρικές τράπεζες ελπίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων είναι επαρκή για να θέσουν τον πληθωρισμό σε μια σταθερή πτωτική τροχιά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται να είναι πλέον πιο σημαντικά από ποτέ.
Dollario, Dollar, Synalagma, Forex
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Υποαποδίδει, λόγω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, το δολάριο

Πιθανότατα το επίκεντρο της προσοχής θα αποτελέσει η ανακοίνωση των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και θα αφορούν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης