ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή της αντίδρασης στον απόηχο της Moody's

Στο επίκεντρο παραμένουν σταθερά οι τραπεζικές μετοχές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Η απόφαση του οίκου Moody's να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή είτε στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είτε στις προοπτικές της, δεν αποτέλεσε τον απόλυτο κεραυνό εν αιθρία για τους αναλυτές, με τον οίκο να έχει θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης, αλλά να βλέπει και αρκετά αγκάθια, όπως για παράδειγμα το δικαστικό σύστημα, για το οποίο υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, με έναν από τους στόχους να είναι η αύξηση της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης. 

Την ίδια ώρα βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Moody's είναι εν γένει  πιο αυστηρούς από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, ιδιαίτερα για τη χώρας μας, στον απόηχο τόσο της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και της ελληνικής κρίσης χρέους καθώς δεν «έπιασε» νωρίς τα αρνητικά μηνύματα και άργησε αρκετά να τα αναδείξει. Ως εκ τούτου σε κάθε αξιολόγησή του είναι πολύ πιο προσεκτικός από τους υπόλοιπους. 

Πάντως η αργία της Δευτέρας ενδεχομένως έδωσε στους επενδυτές την ευκαιρία να ξεκουραστούν αλλά και να μελετήσουν με μεγαλύτερη ηρεμία τα δεδομένα που επικρατούν στην εγχώρια αγορά, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εισηγμένων να κρίνονται κάτι παραπάνω από θετικά, τον τραπεζικό κλάδο να έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα και πλέον να έχουν επιστροφή και της καταβολής μερισμάτων, για πρώτη φορά μετά τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης. 

Σταθεροποιητικό άνοιγμα υποδεικνύουν τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, μετά την απόφαση - σταθμό της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 17 χρόνια και εν αναμονή της 2ήμερης συνεδρίασης της Fed που ολοκληρώνεται αύριο 20 Μαρτίου., Κέρδη 0,01% για τον DAX, με τον FTSE 100 να έχει πτώση 0,06% και τον CAC 40 να κινείται 0,20% χαμηλότερα. 

Σε ανάλογη πορεία κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,09%. Με θετικό βηματισμό κινήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς Dow Jones κέρδισε 0,20% στις 38.790,43 μονάδες, ενώ ο είχε άνοδο 0,63% και έκλεισε στις 5.149,42 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 0,82% στις 16.103,45 μονάδες.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει με άνοδο υψηλότερη του 2%. Ράλι και άνοδος άνω του 5% για Ελλάκτωρ. Βελτίωση της αξίας συναλλαγών.