ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος βλέπει η Fed, ευφορία στο χρηματιστήριο

Για το 2025, ωστόσο, η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της Fed είναι λιγότερο αισιόδοξη, προβλέποντας άλλες τρεις μειώσεις – αντί για τέσσερις που προέβλεπε μέχρι πρότινος.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών, ενώ προβλέπει τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Για το 2025, ωστόσο, η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της Fed είναι λιγότερο αισιόδοξη, προβλέποντας άλλες τρεις μειώσεις – αντί για τέσσερις που προέβλεπε μέχρι πρότινος – ώστε τα επιτόκια να υποχωρήσουν στο επίπεδο του 3,9%.

Παράλληλα, αναθεώρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος της αμερικανικής οικονομίας στο 2,1% έναντι 1,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Δεκέμβριο.

Η απόφαση της Fed να μην αλλάξει την κατεύθυνσή της προς τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 διέψευσε τους φόβους που είχαν δημιουργηθεί ότι τα στοιχεία που έδειξαν επίμονο πληθωρισμό θα υποχρέωναν την κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει πιο αυστηρή πολιτική με λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος. Αυτό το γεγονός οδήγησε σε σημαντική άνοδο των τιμών στη wall street, όπου ο s&p 500 ξεπέρασε και το επίπεδο των 5.200 μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέα αύξηση επιτοκίου 0,25% από τη Fed, τι λέει για τις τράπεζες

H Fed στην ανακοίνωσή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μελλοντικά και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά την κατάρρευση της SVB

Η κατάρρευση της SVB αναμένεται να οδηγήσει την Fed σε μια πολύ λιγότερο δυναμική προσέγγιση στις επόμενες συνεδριάσεις με την αγορά να εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί στις 25 μονάδες βάσης.