ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Αναζητούν ευκαιρίες και νέα… stories οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, στο ταμπλό επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι επενδυτές ψάχνουν στόχους για ποντάρισμα. Ο κλάδος Πληροφορικής δημιουργεί προσδοκίες και συγκεντρώνει «πονταρίσματα».

Συνεχίζονται οι… υβριδικές διορθώσεις και οι συνεδριάσεις μεικτών προσήμων και πολλαπλών διεργασιών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μολονότι σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η αγορά κρατιέται πλησίον των υψηλών 13 ετών, απέχοντας ουσιαστικά ελάχιστα από το πρόσφατο ρεκόρ του, στο ευρύτερο ταμπλό υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα με εναλλαγές πρωταγωνιστών, τόσο στα υψηλά κλιμάκια, όσο και στην περιφέρεια.

Ασχέτως προσήμου Γενικού Δείκτη, σε καθημερινή βάση η εικόνα του ταμπλό είναι διττή, καθώς ολοένα και περισσότερες μετοχές βγαίνουν από τον λήθαργο και ανεβάζουν στροφές, ενώ διορθώνουν τίτλοι που είχαν «τρέξει» το 2023 και τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024.

Ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Μαρτίου, καθώς την Παρασκευή δεν υπάρχει συνεδρίαση λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ο Γενικός Δείκτης διορθώνει μόλις 0,16% τον μήνα, όμως ο FTSE 25 χάνει 1,21%, o Mid Cap είναι στο -1,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει σε ποσοστό 2,62%.

Επίσης, βλέπουμε ακόμη και μετοχές του ίδιου κλάδου να έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα στο ταμπλό, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονοδιάστατες συμπεριφορές, όπως έγινε χθες με τις τράπεζες, όπου η Alpha Bank πιέστηκε σε ποσοστό 2,93%, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,66%. Το ίδιο ισχύει και για blue chips της πραγματικής οικονομίας, των οποίων η συμπεριφορά ποικίλει ανάλογα με το εκάστοτε story, την τρέχουσα ειδησεογραφία ή τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, η εικόνα των δεικτών μαρτυρά ότι την ώρα που στα υψηλά στρώματα αποτιμήσεων λαμβάνει χώρα ελεγχόμενης μορφής διόρθωση, στο ευρύτερο ταμπλό, στις μικρομεσαίες μετοχές έως και την περιφέρεια, υπάρχει αναζήτηση ευκαιριών, εξού και η στήριξη του Γενικού Δείκτη από τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Η Πληροφορική στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αγοράς τις τελευταίες ημέρες που έγινε πιο έντονο χθες είναι το ραγδαία κλιμακούμενο ενδιαφέρον για τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μολονότι στο Χ.Α. ο κλάδος της τεχνολογίας υποεκπροσωπείται και δεν μπορεί να συγκριθεί στο ελάχιστο με διεθνείς αγορές που ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο απόλυτος leader όλου του momentum με παγκόσμιους ηγέτες επιχειρήσεις – κολοσσούς, εντούτοις, καταγράφεται κινητικότητα.

Ο κλάδος της πληροφορικής έχει δώσει πάνω από 40 μικρά και μεγαλύτερα deals τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, έχει δύο μετοχές που προήχθησαν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά (Entersoft, Epsilon Net), δύο ακόμη να ετοιμάζονται να κάνουν την ίδια διαδρομή (Real Consulting, Performance Technologies), ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για νέες εισαγωγές από το συγκεκριμένο τομέα.

Δεδομένου ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026, δηλαδή σε κάτι περισσότερο από δυόμισι χρόνια, τα εταιρικά σχήματα πρέπει να ισχυροποιηθούν και να κάνουν συνεργασίες ώστε να αντεπεξέλθουν στην τεράστια επιχειρησιακή πρόκληση.

Χθες είχαμε το όχι και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο δύο μετοχές να καταγράφουν ράλι άνω του 27%, αμφότερες από τον κλάδο της πληροφορικής. Ο λόγος για την Quality & Reliability που ενισχύθηκε κατά 29,63% με πολύ μεγάλο όγκο και τζίρο για τα δεδομένα της και την CPI που είχε άνοδο 27,91% διακινώντας όγκο 786.697 τεμαχίων, που αντιπροσωπεύει το 7,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στην πρώτη συνεχίζει να «χτίζει» θέσεις εφοπλιστικό σχήμα που ήδη έχει αγοράσει καλό ποσοστό προσβλέποντας σε υπεραξίες από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η Quality & Reliability θεωρείται από τις πλέον εξειδικευμένες σε κάποιους τομείς, ενώ στην CPI φαίνεται πως πωλητής είναι η οικογένεια που ελέγχει μετοχικά την εισηγμένη. Πέρα από αυτές τις δύο, κι άλλες μετοχές πέριξ του χώρου, ή κοντά σε αυτόν, έκαναν καλή κίνηση όπως η Ίλυδα που ενισχύθηκε κατά 14,16%, η Real Consulting που κέρδισε 7,23% με νέα ιστορικά υψηλά, η Intertech έκλεισε στο +6,06%, η Logismos +3,91% και η Space Hellas +2,52%.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου αφομοιώνει κεκτημένα από πλευράς δεικτών, όμως στο ευρύτερο ταμπλό υπάρχουν σημαντικές κινήσεις ξεσκαρταρίσματος και ποιοτικών διαφοροποιήσεων, κάτι που συνεχίστηκε και χθες, διατηρώντας ψηλά το ενδιαφέρον. Η τρέχουσα χρονιά συνεχίσει να επιβεβαιώνει ότι θα είναι χρονιά μετοχών και όχι δεικτών, κάτι που φάνηκε και χθες, όπου μολονότι και οι τέσσερις κύριοι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, εντούτοις το ευρύτερο ταμπλό έδειξε σχετική ισορροπία με 61 ανοδικές και 70 πτωτικές μετοχές.

Αυτό σημαίνει ότι άλλαξαν πρόσημο 131 μετοχές από τις 155 εισηγμένες, κάτι που δείχνει ότι έχει αφυπνιστεί ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, καθώς ακόμη και ξεχασμένες μετοχές της ακραίας περιφέρειας, μπαίνουν στο παιχνίδι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.