ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stock Market, metoxes, xrhmatisthrio, Athens Stock Exchange
Φωτο: Shutterstock

Στενό εύρος διακύμανσης αλλά και επιφυλακτικές κινήσεις για το ΧΑ

«Μαζεμένη» η αξία των συναλλαγών με το ΧΑ να προσπαθεί να ξεπεράσει τη χθεσινή «ψυχρολουσία» και την απώλεια του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.

Προσπάθεια να ανακτήσει την ηρεμία του μετά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση καταβάλει σήμερα η εγχώρια αγορά, εν τω μέσω αρνητικού κλίματος, με Wall Street και ασιατικές αγορές να υποχωρούν, καθώς έχουν «μαζευτεί» οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων, κυρίως από τη Fed. 

Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν σταθεροποιητικές διαθέσεις με τον DAX να έχει κέρδη 0,2%, ενώ ήπια πτωτική κίνηση ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,17%. 

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα τόσο τον Μάρτιο όσο και συνολικά στο α' τρίμηνο για τις διεθνείς αγορές μοιάζει να υποχωρεί, κυρίως, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed την περασμένη Παρασκευή και εν τω μέσω θετικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, γεγονός που δίνει περιθώρια στην τράπεζα να μη βιαστεί να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, αφαιρώντας, έτσι, έναν από τους βασικούς παράγοντες που στήριξαν την επενδυτική αισιοδοξία το προηγούμενο διάστημα. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ήπια θετική πορεία τη συνεδρίαση και στις 12:00 βρίσκεται στο -0,10% και τις 1,392,96 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ 51 μετοχές ενισχύονται, έναντι 35 που υποχωρούν. Οριακή πτώση 0,06 % για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,65%. 

Στο -0,38% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει οριακή πτώση 0,03%, τη Eurobank να έχει απώλειες 0,62%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,12%, ενώ κέρδη 0,24% εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς

Περισσότερες οι ανοδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με κέρδη 0,5% για την Coca-Cola HBC, τον ΟΠΑΠ να έχει άνοδο 0,49%, ενώ η ΔΕΗ ενισχύεται 0,53%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,29% έχει ο ΟΤΕ. Κέρδη άνω του 2% για τη Σαράντης, ενώ υψηλότερα του 1% ενισχύονται Aegean και ElvalHalcor. Πτώση 0,87% για τη Motor Oil και κέρδη 0,69% για την Quest με τις δύο εισηγμένες να ανακοινώνουν σήμερα τα μεγέθη τους για το 2023 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Η χθεσινή διόρθωση στο ΧΑ αποδίδεται από τους αναλυτές και στην επιστροφή του πολιτικού ρίσκου, καθώς επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός του λίαν αρνητικού ξεκινήματος στον μήνα των διεθνών αγορών, αλλά και η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου σε εγχώριο επίπεδο, μετά τη συζήτηση της ψήφου δυσπιστίας και την απώλεια των δύο κορυφαίων στελεχών του Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα, λειτούργησαν σαν πρώτης τάξεως αφορμή για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών στο Χ.Α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ζητούμενο η διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης

Δεν αποκλείουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις οι αναλυτές, με δεδομένο ότι ορισμένες μετοχές βρίσκονται σε υπεραγορασμενα επίπεδα, ενώ τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του τζίρου.