ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Παραμένει σε πτωτική τροχιά το ΧΑ, με σημαντικό «μάζεμα» του τζίρου

Χωρίς δυνάμεις για ανάκτηση των 1.400 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με αρκετά στενό εύρος διακύμανσης και σχετικά ήπιες μεταβολές για τις περισσότερες μετοχές. Σημαντικές πιέσεις για ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς.

Σταθερά σε αρνητικό πρόσημο η εγχώρια αγορά, αλλά με την «επίθεση» των πωλητών να έχει χαλαρώσει σε σύγκριση με τη χθεσινή σημαντική διόρθωση και κυρίως να καταγράφεται απουσία αγοραστών και εν γένει διάθεσης για «ανοίγματα» προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, γεγονός που καταγράφεται και στον αρκετά περιορισμένο τζίρο. 

Το διεθνές κλίμα είναι σταθεροποιητικό, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, βάσει της εκτίμησης της Eurostat διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί 0,01%. Ελαφρώς μεγαλύτερες οι πιέσεις για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,20%. 

Σε αντίθεση με την ευρωζώνη ο ελληνικός πληθωρισμός συνέχισε την ανοδική του πορεία, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό, παρά τα συνεχή μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για μειώσεις τιμών κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ελαφρώς θετικές διαθέσεις για να φθάσει έως και το υψηλό των 1.395,84 μονάδων (+0,14%), αλλά δεν κατόρθωσε να κρατήσει αυτήν την τάση και  στις 13:39 βρίσκεται στο -0,48% και τις 1,387,20 μονάδες. Στα 41,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, σε μία σαφή ένδειξη διστακτικότητας των επενδυτών, με 59 μετοχές να ενισχύονται έναντι 56 που υποχωρούν. Πτώση 0,44% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,13%. 

Στο -0,96% ο τραπεζικός δείκτης, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς οι οποίες υποχωρούν 1,35% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ η Eurobank έχει πτώση 0,71% και η Alpha Bank κινείται σταθεροποιητικά στο +0,03%.

Μοιρασμένα τα πρόσημα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με σχετικά περιορισμένες μεταβολές για τις περισσότερες μετοχές, με την Coca-Cola HBC να έχει κέρδη 0,77%, τη ΔΕΗ στο +0,18% και τον ΟΠΑΠ με άνοδο 0,37%, ενώ ο ΟΤΕ υποχωρεί οριακά κατά 0,07%. Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τη Σαράντης, ενώ στον αντίποδα απώλειες άνω του -1,5% εμφανίζει η Τιτάν. 

Οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά καθησυχαστικοί για τη διόρθωση της αγοράς, σημειώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς είχε παρουσιάσει σημάδια κορεσμού και κόπωσης καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Μαρτίου και δεν είναι τυχαίο ότι η χθεσινή ήταν η 4η πτωτική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη στις πέντε τελευταίες, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει συμπληρώσει 5ήμερο σερί απωλειών. Μετά το placement και τα rebalancing στους δείκτες, η αγορά εύλογα ξέμεινε από (θετικούς) καταλύτες, πλην των αποτελεσμάτων που συνεχίζουν να ανακοινώνονται και μάλιστα είναι πολύ καλά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ζητούμενο η διατήρηση της ανοδικής αντίδρασης

Δεν αποκλείουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις οι αναλυτές, με δεδομένο ότι ορισμένες μετοχές βρίσκονται σε υπεραγορασμενα επίπεδα, ενώ τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του τζίρου.