ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Στασιμότητα στην Λ. Αθηνών, άνοδος στην Ευρώπη μετά την «ένεση» από Κίνα

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τις τράπεζες δεν επιτρέπει στην αγορά να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων. Ρεκόρ πάλι στην Ευρώπη, μετά τα νέα μέτρα παροχής ρευστότητας από την Κίνα.

«Παγιδευμένη» σε στασιμότητα, χωρίς σοβαρή προοπτική να «ξεκολλήσει» σύντομα από το επίπεδο των 920 μονάδων και να κινηθεί προς το σημαντικό συμβολικό όριο των 1.000 μονάδων, μοιάζει και σήμερα η Λεωφόρος Αθηνών, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβε η κεντρική τράπεζα της Κίνας έδωσαν νέα δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, φέρνοντας τον ευρύ δείκτη Euro Stoxx 600 για λίγο σε επίπεδο ρεκόρ.

Στην Αθήνα, «μεγάλος ασθενής» των προηγούμενων συνεδριάσεων, όπως και της σημερινής, είναι ο τραπεζικός δείκτης, που κινείται πέριξ του κλεισίματος της Παρασκευής με εναλλαγές προσήμων, χωρίς να μπορεί να κατοχυρώσει ανοδική δυναμική, με αποτέλεσμα και ο Γενικός Δείκτης να μένει στο επίπεδο των 923 μονάδων, με πολύ μικρή ανοδική μεταβολή (+0,20%), την οποία υποστηρίζουν λίγες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΕΛΠΕ, Coca Cola, Motor Oil).

Σύμφωνα με αναλυτές, το θεμελιώδες πρόβλημα της αγοράς, που φαίνεται ότι δυσκολεύεται να κεφαλαιοποιήσει το νέο γύρο μείωσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, είναι η επιφυλακτικότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών έναντι του τραπεζικού κλάδου, καθώς ο διπλασιασμός του κλαδικού δείκτη το 2019 έχει αφήσει μεγάλες υπεραξίες στα χαρτοφυλάκιά τους και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η νέα προσπάθεια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να καταλήξουν σε σοβαρά συμπεράσματα για το αν υπάρχουν νέες προοπτικές αύξησης των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών.

Ήδη, οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές, όπως αυτοί της Goldman Sachs, έχουν εκτιμήσει ότι στις αποτιμήσεις έχουν ενσωματωθεί τα περισσότερα θετικά σενάριο για τον κλάδο και πλέον η πλειονότητα των μετοχών έχουν εξαντλήσει τα ανοδικά τους περιθώρια.

Στην Ευρώπη, πάντως, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα απαλύνονται, χάρη στα νέα μέτρα μείωσης βασικού επιτοκίου και παροχής πρόσθετης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της χώρας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να βρίσκουν το θάρρος να οδηγήσουν τους δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Νωρίτερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ανέβηκε σε επίπεδο ρεκόρ, στις 432.48 μονάδες, ενώ πριν λίγο βρισκόταν λίγο κάτω από τις 432, σημειώνοντας άνοδο 0,20%. Ελαφρά καλύτερη από τον ευρωπαϊκό δείκτη ήταν η απόδοση του FTSE - 100 στο Λονδίνο, ενώ ανοδικά κινούνταν ο DAX και ο γαλλικός CAC, σε περιβάλλον μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς σήμερα θα παραμείνουν κλειστές οι αγορές στη Νέα Υόρκη λόγω αργίας. Ανοδικά κινούνται, πάντως, τα προθεσμιακά συμβόλαια του Nasdaq (0,40%) και του S&P 500 (0,20%).

Σημαντική άνοδο σημειώνουν σήμερα οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, μετά την ένεση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, όπως και της αυτοκινητοβιομηχανίας, που έχει εκτεθεί μέσα από διάφορα κανάλια στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Εταιρείες παραγωγής ανταλλακτικών για αυτοκίνητα, όπως η γαλλική Faurecia, η Valeo, η γερμανική Schaeffler, η Continental και η Hella σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Πτωτικά κινούνται οι βρετανικές τράπεζες Roual Bank of Scotland και Natwest, όπως και η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer, που έχασε αγωγή αποζημίωσης από αγρότη. Σε υψηλό δεκαετίας βρέθηκε η μετοχή της γαλλικής Alstom μετά την επιβεβαίωση των συζητήσεων για συγχώνευση με τη μονάδα σιδηδρομικού υλικού της Bombardier, αφού έχει μπλοκαριστεί από την Κομισιόν το σχέδιο για συγχώνευση με την αντίστοιχη μονάδα της Siemens.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ