ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η απίστευτη φούσκα του Ντόναλντ Τραμπ: Αξία 4,4 δισ. με έσοδα μόλις 4,6 εκατ.

Η Trump Media & Technology Group (TMTG) μπήκε στον Nasdaq με τεράστια αποτίμηση και λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά δεν έχει έσοδα και εμφάνισε ζημιές 58 εκατ. δολ., ενώ έχασε τους μισούς χρήστες της.

Ο Ντόναλτ Τραμπ προκαλεί… τυφώνες με ό,τι και εάν ασχοληθεί, από την πολιτική έως τις επιχειρήσεις και εσχάτως η αρνητική επίδρασή του πέρασε και στους επενδυτές της Wall Street. Η μετοχή της εταιρείας social media που έχει ιδρύσει μοιάζει να είναι μια από τις μεγαλύτερες φούσκες όλων των εποχών: με το χθεσινό κλείσιμο είχε κεφαλαιοποίηση 4,45 δισ., δηλαδή περίπου 1000 φορές (!) μεγαλύτερη από τα έσοδα της εταιρείας το 2023, που ήταν μόλις 4,6 εκατ. δολ.

Η εταιρεία social media που δημιούργησε ο Τραμπ, η Trump Media & Technology Group (TMTG), εισήχθη πριν από δύο εβδομάδες στον Nasdaq αλλά αρκεί αυτό το μικρό χρονικό διάστημα για να προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους στους επενδυτές. Εισήχθη στην αγορά τις 26/3 με την τιμή της στα 70 δολάρια, έφθασε έως και τα 71,9 δολάρια στις 27 Μαρτίου αλλά κατόπιν κατέφθασε η ανακοίνωση των μεγεθών της, τα οποία ήταν κάτι παραπάνω από «κόκκινα» και ξεκίνησε η… κατρακύλα που την οδήγησε χθες κάτω από τα 33 δολ.

Αυτή η ακραία πορεία έχει προκαλέσει άγριες διακυμάνσεις στην περιουσία και του ίδιου του Τραμπ και μάλιστα σε μία περίοδο που βρίσκεται σε αγωνιώδη αναζήτηση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Οι απώλειες για τον ίδιο τον Τραμπ, σε σχέση με τον αρχικό «χάρτινο» πλούτο που είχε δημιουργήσει, υπολογίζεται ότι έχουν αγγίξει το επίπεδο των 2 δισ. δολαρίων. 

Υπάρχουν αρκετές αιτίες για τη μεταβλητότητα της μετοχής, πέραν του ότι η ίδια η εταιρεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ίδιο τον Τραμπ. Η αναγνωρισιμότητα του ονόματός του, ο πολιτικά πολωτικός του χαρακτήρας και η στενή σχέση του με την εταιρεία έχουν τραβήξει την προσοχή των μικροεπενδυτών, των traders και των μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας ένα ασταθές περιβάλλον για τη μετοχή.

«Οτιδήποτε συνδέεται με τον Τραμπ προκαλεί μία… τρέλα», εκτιμά ο Μ. Τάτλ, επικεφαλής της Tuttle Capital Management, σημειώνοντας ότι οι μικροεπενδυτές θα ήταν καλύτερο να την αποφύγουν. 

Κατά τη διάρκεια των εννέα πρώτων ημερών διαπραγμάτευσης της Trump Media, η μετοχή κινήθηκε ανοδικά ή καθοδικά κατά τουλάχιστον 5% κάθε ημέρα. Περισσότερες από τις μισές ημέρες έχει κινηθεί με διψήφια ποσοστά μεταβολής. Η ημερήσια απόδοση της μετοχής της Trump Media έχει τυπική απόκλιση περίπου 13%, σύμφωνα με τον Μ. Όλρογκ, αναπληρωτή καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δηλαδή εξαπλάσια με τον μέσο όρο -για το ίδιο διάστημα- μετοχών ανάλογης αποτίμησης. 

Ένας λόγος για τον οποίο η Trump Media κινείται τόσο πολύ περισσότερο από μια τυπική μετοχή είναι ότι πέτυχε μια πολύ φουσκωμένη αποτίμηση όταν μπήκε στο χρηματιστήριο, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αψηφά τη λογική. Και οι μετοχές με υπερβολικές αποτιμήσεις τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες, με μικρή υποστήριξη μόλις αρχίσουν να πέφτουν.

Τεράστιες ζημιές με ελάχιστα έσοδα

Τα μεγέθη της εταιρείας του Τραμπ θέλει πολλή φαντασία για να υποστηρίξουν μια κεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες της Truth Social στις ΗΠΑ σε iOS και Android μειώθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Similarweb. 

Η Trump Media «κατάφερε» το 2023 να εμφανίσει ζημιές 58 εκατ. δολ. το 2023 με έσοδα μόλις 4,6 εκατ. δολ. Κι όμως, η αξία της είχε φτάσει την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης και πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για το 2023 ακόμη και στα 11 δισ. δολ.

Ακόμα και αν η τιμή της μετοχής έπεφτε κατά 50% κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, θα εξακολουθούσε να αποτιμάται πολύ πιο υψηλά από οποιονδήποτε παρόμοιο τίτλο, όπως σημειώνει ο Μ. Κένεντι, στρατηγικός αναλυτής και ειδικός στην αγορά IΡΟ στη Renaissance Capital.

Ένας συνήθης τρόπος για την αποτίμηση των μετοχών είναι η μέτρηση του λόγου τιμής προς πωλήσεις. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κένεντι, μια πτώση 50% κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα θα άφηνε την Trump Media με αποτίμηση στην αγορά περίπου 173 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 40 φορές τα έσοδα της εταιρείας το 2023. Συγκριτικά, η Reddit διαπραγματεύεται 11 φορές τα έσοδα, η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta διαπραγματεύεται 10 φορές και η Snap τέσσερις φορές. 

Οι αναλυτές λένε ότι η μετοχική βάση της Trump Media αποτελείται πιθανότατα από σημαντικό αριθμό κερδοσκόπων (momentum traders). Αυτού του τύπου οι επενδυτές, που ενδιαφέρονται μόνο για τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις και όχι για τα θεμελιώδη στοιχεία, μπορούν να προκαλέσουν έντονες μεταβολές σε μία μετοχή, είτε να την ανεβάσουν 4% σε μία ημέρα είτε να την «ρίξουν» 12%. 

Φυσικά το γεγονός ότι πρόκειται για νέα μετοχή συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στη μεταβλητότητα. Οι εταιρείες που εισέρχονται στο χρηματιστήριο μέσω μιας παραδοσιακής αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) ή μέσω συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC), όπως έκανε η Trump Media, τείνουν να βιώνουν μια ανώμαλη πορεία στην αρχή.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλο εμπορικό ιστορικό και πρόκειται για λιγότερο καθιερωμένες εταιρείες. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των μετοχών βρίσκεται στο περιθώριο λόγω των περιορισμών απαγορεύουν στους μετόχους να πωλούν τις μετοχές τους. Αυτό το ζήτημα μεγεθύνεται με την Trump Media. Μόνο ο πρώην πρόεδρος κατέχει 78,8 εκατομμύρια μετοχές και δεν μπορεί να πουλήσει αυτές τις μετοχές σύντομα.

Περιορισμένη διασπορά

Η Trump Media έχει σχεδόν 137 εκατομμύρια μετοχές σε κυκλοφορία. Ωστόσο, το free float της - το οποίο μετρά τον αριθμό των μετοχών που είναι δυνητικά διαθέσιμες για διαπραγμάτευση - είναι μόλις 40 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη Refinitiv. Ο πραγματικός αριθμός των μετοχών που αλλάζουν χέρια είναι πιθανότατα ακόμη μικρότερος και αυτό ευνοεί τις μεγάλες διακυμάνσεις.

Όπως προαναφέρθηκε η στενή σχέση της εταιρείας με τον ίδιο τον Τραμπ αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που οδηγεί σε… καρδιογράφημα την πορεία της μετοχή της. Κατά κάποιον τρόπο, η μετοχή έχει γίνει ένα όχημα για να στοιχηματίζουν οι άνθρωποι στην πολιτική τύχη του Τραμπ, με τα στοιχήματα υπέρ ή κατά της να συνδέονται και με τις εκτιμήσεις για το κατά πόσο ο Τραμπ θα κερδίσει ή όχι τις εκλογές τον Νοέμβριο. .

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Τζ. Μέισι, καθηγητής Νομικής στο Γέιλ, υπάρχουν από τη μία πλευρά οι υποστηρικτές του Τραμπ που βλέπουν τη μετοχή ως ένα αερόστατο που θα μείνει για πάντα στους αιθέρες και από την άλλη οι έμπειροι επενδυτές που γνωρίζουν ότι οι δυνάμεις της… βαρύτητας ισχύουν ακόμη και για τις μετοχές των ισχυρότερων εταιρειών της υφηλίου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ