ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στο Χρηματιστήριο, στο «κόκκινο» τα blue chips

Αυξημένη η αξία των συναλλαγών, με τις πιέσεις να επεκτείνονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό μεγάλης και μέσης κεφαλαιοποίησης. Πτώση άνω του -1% για τον τραπεζικό δείκτη.

Διάθεση για κατοχύρωση κερδών, η οποία γίνεται ελαφρώς επιθετική για κάποιους τίτλου, καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την ψύχραιμη αντίδραση των διεθνών αγορών στο κτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, με αρκετή μεταβλητότητα να χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ σημαντικά αυξημένος εμφανίζεται και ο τζίρος. 

Η Ευρώπη παραμένει ψύχραιμη, με δεδομένη και την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, με αμερικανικό αργό και brent να υποχωρούν άνω του -1%, ενώ ο DAX εμφανίζει κέρδη 0,79%. Θετική η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,48%. 

Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά τη συνεδρίαση, υπήρξε μία μικρή προσπάθεια λίγων λεπτών να μαζευτούν οι πιέσεις, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα στις 11:53 να έχει απώλειες 1,18% στις 1.384,09 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 41,2 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές στις 98 έναντι μόλις 17 που εμφανίζουν κέρδη. Πτώση 1,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,30%. 

Αρκετές οι ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου να τις αφορά, με αποτέλεσμα απώλειες 1,52% για τον τραπεζικό δείκτη. Πτώση 1,32% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 1,57%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,22% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,26% χαμηλότερα. 

Ελάχιστες οι μετοχές με θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την Coca-Cola HBC να έχει οριακή άνοδο 0,07%, τη HelleniQ Energy να ενισχύεται 0,49% και τη Motor Oil να έχει κέρδη 0,30%. Απώλειες που ξεπερνούν το -2% για τη ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί άνω του -1%, ενώ πτώση 0,67% έχει ο ΟΠΑΠ. Υψηλότερα του -2% υποχωρούν και οι τίτλοι των Aegean, Viahalco, ElvalHalcor και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ άνω του -1% αποδυναμώνονται Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Quest, Lamda, Jumbo και AutoHellas

Όπως τονίζουν οι αναλυτές η απώλεια συγκεκριμένων τεχνικών επιπέδων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά, προκειμένου να μην υποπέσει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας. 

Η ψύχραιμη, δε, αντίδραση σε διεθνές επίπεδο αποδίδεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ευελπιστούν ότι το κτύπημα του Ιράν ήταν μία μεμονωμένη κίνηση και θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση από την πλευρά του Ισραήλ, κάτι το οποίο το συμβουλεύει και η διεθνής κοινότητα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθερά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2024, σε μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος διατηρεί την ανοδική του πορεία. Στο επίκεντρο, λόγω αποτελεσμάτων, και η HelleniQ Energy.