ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Ανθεκτικότητα των αγορών στα νέα ρίσκα, αναζητεί άμυνες το χρηματιστήριο

Σταθερή η τιμή του πετρελαίου μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ψύχραιμες οι πρώτες αντιδράσεις στα χρηματιστήρια. Το ΧΑ παραδόθηκε στους πωλητές την Παρασκευή και θέλει να κρατήσει τις 1.400 μονάδες.

Στο ρυθμό του γεωπολιτικού ρίσκου και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται παγκόσμια μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπαίνουν από σήμερα οι αγορές, με τις πρώτες αντιδράσεις να δείχνουν αρκετή ψυχραιμία από τους επενδυτές, με πλέον χαρακτηριστική τη σταθεροποίηση της τιμής του μπρεντ στα 90 δολ. το βαρέλι στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας. Το κρίσιμο, στο οποίο εστιάζουν οι επενδυτές, είναι αν, πότε και με ποιο τρόπο θα αντεπιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν.

Το πρώτο γενικό συμπέρασμα που φαίνεται ότι εξάγουν οι συντελεστές των αγορών είναι ότι η επίθεση του Ιράν, η πρώτη στην ιστορία από το έδαφός του στο Ισραήλ, δεν οδηγεί σε κλιμάκωση, καθώς το ίδιο το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τα αντίποινά του για το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ χθες το βράδυ δεν κατέληξε σε απόφαση για άμεσα αντίποινα και η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του πετρελαίου δεν εκτινάχτηκε, όπως θα αναμενόταν και σταθεροποιείται στα 90 δολ. το βαρέλι, ενώ οι αγορές της Μέσης Ανατολής που λειτούργησαν χθες κινήθηκαν σταθεροποιητικά και μάλιστα στο Τελ Αβίβ καταγράφηκε μικρή άνοδος. Η Ασία άνοιξε τις συναλλαγές της εβδομάδας με μικρή πτώση -ανοδικά κινήθηκε η Κίνα-, ενώ οι πρώτες συναλλαγές στα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 έδειχναν μικρή άνοδο (+0,3%), ύστερα από την πτώση της Παρασκευής που ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος φόβος για πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά ήταν ότι το Ιράν τελικά θα εμπλακεί στις μάχες. Τώρα αυτό έγινε, ο κύβος ερρίφθη και μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν από σήμερα οι αγορές ομολόγων, μετοχών και εμπορευμάτων.

Το Bitcoin έδωσε μια πρώιμη εικόνα για το κλίμα της αγοράς. Βυθίστηκε σχεδόν 9% στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββάτου, αντιδρώντας έντονα αρχικά, όμως την Κυριακή ανέκαμψε σημαντικά για να διαπραγματευτεί κοντά στο όριο των 64.000 δολαρίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, «οι αγορές της Μέσης Ανατολής άνοιξαν με σχετική ηρεμία μετά την επίθεση του Ιράν, η οποία θεωρήθηκε ως μετρημένα αντίποινα και όχι ως προσπάθεια κλιμάκωσης», όπως δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος της East Capital στο Ντουμπάι. «Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή λόγω δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις παγκόσμιες προοπτικές πληθωρισμού».

Οι αγορές πάντως δεν εστιάζουν μόνο στον γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς διατηρείται η επιφυλακτικότητα λόγω της διαφαινόμενης αναβολής της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων και τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες (JP Morgan, Wells Fargo) την Παρασκευή ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις, λόγω της εξασθένησης των εσόδων από τόκους. Οι δημοσιεύσεις συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα και σίγουρα θα επηρεάσουν σημαντικά τη Wall Street.

Απειλούνται οι 1.400 μονάδες στο Χ.Α.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα και προσεχώς το ελληνικό χρηματιστήριο, πάντα σε συνάρτηση με το κλίμα και τη «γραμμή» των ισχυρότερων αγορών της ηπείρου μας. Το σίγουρο είναι ότι επικρατεί εκ νέου ανασφάλεια. Την Παρασκευή, η απότομη κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, με τις πληροφορίες για επικείμενη επίθεση του Ιράν, «γκρέμισε» τους δείκτες της Wall Street. Και οι τρεις δείκτες της Wall Street κατέγραψαν μεγάλη πτώση, με τον Dow Jones να χάνει μετά τις 39.000 μονάδες και τις 38.000 μονάδες κλείνοντας στις 37.983,24 μονάδες με απώλειες 475,84 μονάδες ή ποσοστό 1,24%. Ενδοσυνεδριακά έχανε αρκετά περισσότερο.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 75,65 μονάδες ή ποσοστό 1,46%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε πτώση 267,10 μονάδες ή ποσοστό 1,62% στις 16.175,09 μονάδες. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες πρωτύτερα, εν μέσω αναταράξεων, είχαν κλείσει με μεικτά πρόσημα, χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε άνοδο 0,14%.

Εντός αυτού του σκηνικού, το Χ.Α. που είναι μια μικρή, περιφερειακή και πολύ ρηχή αγορά, έδειξε να αιφνιδιάζεται την Παρασκευή το μεσημέρι, καθώς παραδόθηκε αμαχητί στους πωλητές με τρόπο που δεν βλέπουμε συχνά τους τελευταίους μήνες, όπου η αγορά είχε «χτίσει» έναν χαρακτήρα αξιόπιστης συμπεριφοράς, ακόμη και στις δύσκολες ημέρες.

Μολονότι στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης οι τρεις κύριοι δείκτες, Γενικός, FTSE 25 και τραπεζικός κινούνταν ανοδικά, εντούτοις γύρισαν πολύ κάτω, με το Γ.Δ. να χάνει και τις 1.400 μονάδες πέφτοντας έως τις 1.395,54 μονάδες (-1,48%) περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο.

Ο Γενικός Δείκτης που έως τις 14:21 μ.μ. κινούνταν θετικά, τελικώς έκλεισε με πτώση 1,12% διασώζοντας έστω και οριακά τις 1.400,61 μονάδες. O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,07% ενώ έφτασε έως το -1,51%, ο Mid Cap είχε τη χειρότερη εικόνα χάνοντας 2,26% ενώ έφτασε να χάνει έως 2,56%, με τον τραπεζικό δείκτη παρά το +0,31% αρχικά, κατόπιν να βουτάει έως το -2,84%, κλείνοντας με πτώση 2,09%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γ.Δ. κράτησε το θετικό πρόσημο καθώς ενισχύθηκε κατά 1,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,02%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,12%, ενώ ο τραπεζικός κέρδισε 3,23%. Σε επίπεδο έτους ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 8,31%, ο FTSE 25 είναι στο +8,53%, ο Mid Cap εξανέμισε τα κέρδη του καθώς είναι στο +0,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 13,25%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 97,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών την εβδομάδα ήταν στα 119,9 εκατ. ευρώ, με το μέσο τζίρο το 2024 να φτάνει στα 142,7 εκατ. ευρώ, +29,3% έναντι του 2023.

Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε όσα έχασε την περασμένη εβδομάδα σε ένα δυναμικό rebound που επανέφερε την διαγραμματική αισιοδοξία. Μάλιστα η ένταση της ανόδου έφερε οριακά σε ανοδική διάθεση τον MACD για πρώτη φορά μετά τις 23 Φεβρουαρίου ενώ το κλείσιμο της Παρασκευής κράτησε την επαφή με την ζώνη των 1.400 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα διατηρώντας ίσες αποστάσεις από τις περιοχές τοπικών υπερβολών.

Αν και η μεταβλητότητα από τις αρχές Απριλίου έχει αυξηθεί, η παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε κομβικά σημεία της τάσης δεν έχει αφήσει την αγορά να χάσει την επαφή της με τα υψηλά της χρονιάς. Παρόλα αυτά ο σχηματισμός συσσώρευσης δεν έχει λυθεί, η ζώνη των 1.380 – 1.420 μονάδων διατηρεί τον Γενικό Δείκτη σε εύρος διακύμανσης από τις αρχές Φεβρουαρίου και αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινή του ανάλυση, σημειώνει πως «όσο ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί να βγει από τη ζώνη των τελευταίων μηνών, μεταξύ των 1.360 και 1.437 μονάδων, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι πιο μεγάλο, δηλαδή άμεση συνέχιση προς τα πάνω, οπότε το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται σε ένα στενός εύρος τιμών στήνοντας σχηματισμό και μαζεύοντας δυνάμεις.

Η περιοχή των 1.425 -1.435 μονάδων δοκιμάστηκε χωρίς να μπορέσει να κατοχυρωθεί, μιας και συντηρεί το πτωτικό μας σήμα σε ημερήσιο. Προσπάθεια συντήρησης των 1.400 μονάδων υπάρχει, όμως δύσκολα θα αποφύγουμε και πάλι μία δοκιμαστική της περιοχής των 1.386 μονάδων και ίσως των 1.360 μονάδων». Μιλώντας ευρύτερα, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «τεχνικά φαίνεται ότι η συσσώρευση μεταξύ 1.360 και 1.435 μονάδων χρειάζεται και άλλο χρόνο πριν δούμε την συνέχεια. Ουσιαστικά, όσο είμαστε μέσα σε αυτό το όριο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άμεση συνέχιση της κίνησης προς τις 1.500 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα σύννεφα αβεβαιότητας στις αγορές, ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου

Άνοδος για τον «μαύρο χρυσό» στην Ασία, στις πρώτες συναλλαγές μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς. Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος στις αγορές και η δύσκολη ισορροπία στο ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η σκιά (νέου) πολέμου στις αγορές και η ξαφνική επέλαση πωλητών στο ΧΑ

Φόβοι για απευθείας χτύπημα από το Ιράν στο Ισραήλ ανεβάζουν το γεωπολιτικό ρίσκο. Ισχυρή πίεση από ρευστοποιήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση. Ποια blue chips διορθώνουν τον Απρίλιο και ποια ξεχωρίζουν ανοδικά.
ΑΓΟΡΕΣ

Στο... κόκκινο το γεωπολιτικό ρίσκο, υπό δοκιμασία η αντίδραση του ΧΑ

Ο «χρησμός» του επικεφαλής της JP Morgan, οι φόβοι των αγορών για εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, η παρέμβαση των ΗΠΑ που μείωσε τις ανησυχίες και το πετρέλαιο σε ρόλο - κλειδί. Τεστ ανοδικής δυναμικής θα περάσει η ελληνική αγορά.