ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στον... κατήφορο οι τραπεζικές μετοχές, πλησιάζουν σε διψήφιο ποσοστό πτώσης

Σε κακό διεθνές κλίμα, ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε σήμερα την καθοδική του πορεία, με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του έτους να ξεπερνούν το 9%. Υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον, κάμψη του Δείκτη κατά 0,86%.

Σε βαριά ατμόσφαιρα στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την προειδοποίηση της Apple για επιπτώσεις στα μεγέθη της από την επιδημία στην Κίνα, το Χρηματιστήριο παρέμεινε αδύναμο στη σημερινή συνεδρίαση, με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους ξένους επενδυτές, ενώ προβληματισμό δημιουργεί η παρατεταμένη αδυναμία των τραπεζικών μετοχών.

Η διορθωτική κίνηση του τραπεζικού δείκτη δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στα ρίσκα εκτέλεσης των σχεδίων γρήγορης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά στις θετικές προοπτικές που θα δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους ο κλαδικός δείκτης έχει χάσει, μετά και τη σημερινή πτώση κατά 2,55%, σχεδόν 10% (9,4%, για την ακρίβεια), καθώς όλα δείχνουν ότι πρώτη προτεραιότητα των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων σε αυτή την φάση είναι το «κλείδωμα» μέρους των κερδών του 2019, που έφθασαν το 100%.

Ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να κρατήσει αντίσταση στο «βαρίδι» του τραπεζικού κλάδου και έκλεισε στις 911,82 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,86%, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει μέτρια, στο επίπεδο των 52 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική της υποτονικότητας του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι η εικόνα των δέκα μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση, εκ των οποίων μόνο η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος κατάφερε να κλείσει με άνοδο (4%), λόγω της χθεσινής ανακοίνωσης υψηλής κερδοφορίας και μεγάλου μερίσματος. Επίσης, ο τίτλος του ΟΤΕ, πρώτος σε συναλλαγές σήμερα, διασώθηκε χωρίς απώλειες, κλείνοντας χωρίς μεταβολή.

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,55% με την μετοχή της Alpha Bank να καταγράφει απώλειες 1,16% και να ακολουθεί η Εθνική με πτώση 0,68%, η Eurobank με 0,37% και η Τράπεζα Πειραιώς με 0,19%, ενώ η Attica Bank έκλεισε με πτώση 1,65%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,95% με την μετοχή των ΕΛΠΕ να κλείνει σε θετικό έδαφος με κέρδη 1,79%, ενώ η Aegean ενισχύθηκε κατά 0,94% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε άνοδο 0,81%. Σε αρνητικό έδαφος οι περισσότερες μετοχές του ταμπλό με τη μετοχή της Fourlis να καταγράφει απώλειες 2,05%, της Σαράντης 1,33% και της Coca Cola να υποχωρεί κατά 0,41%.

Στο διεθνή χώρο, οι εξελίξεις από τις επιπτώσεις της επιδημίας στην Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό σημείο αναφοράς των επενδυτών, καθώς η Apple, η τεχνολογική εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τα έσοδά της το β’ τρίμηνο δεν θα φθάσουν στο στόχο που είχε ανακοινώσει πρόσφατα, εξαιτίας της επιδημίας στην Κίνα, που έχει επιβραδύνει την παραγωγή της στη χώρα και έχει συμπιέσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της. Μάλιστα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, η Apple δεν αλλάζει ακόμη το στόχο για πωλήσεις 63 – 67 δισ. δολ. το β’ τρίμηνο, κάτι που προδιαθέτει τους επενδυτές για νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτές της Danske Bank, εξάγοντας ευρύτερα συμπεράσματα από τις ανακοινώσεις της Apple, τονίζουν ότι η παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς της τεχνολογικής βιομηχανίας δέχεται πλήγματα από την επιβράδυνση της παραγωγής στην Κίνα και οι επενδυτές στα χρηματιστήρια θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για άλλα, δυσάρεστα νέα.

Οι κακές ειδήσεις από την Κίνα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές ανακοινώσεις, ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.868, ανάμεσά τους ένας από τους κορυφαίους γιατρούς στην περιφέρεια της Γουχάν, ενώ ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί ξεπερνά τα 73.000.

Ο οίκος Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, από το 5,,8% στο 5,2% για το 2020, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της επιδημίας. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα των διεθνών αγορών κινείται το Χρηματιστήριο

Η αγορά κατόρθωσε να «διαγράψει» όλες τις αρχικές της απώλειες, με τη μετοχή της ΔΕΗ να υπεραποδίδει καθώς εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 3%. «Μεικτές» τάσεις για τις τραπεζικές μετοχές.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο, ρευστοποιήσεις σε τράπεζες - blue chips

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς αγορές το ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν αρνητικούς πρωταγωνιστές, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή υποχώρηση στο Χρηματιστήριο στον απόηχο της αναθεώρησης MSCI

Πτωτικά κινήθηκε η Eurobank, καθώς η ένταξη στο δείκτη είχε προεξοφληθεί, ενώ περισσότερο από 4% έχασε η Εθνική, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για την ένταξή της. Κλείσιμο με πτώση 0,15% για τον Δείκτη, παρά την πρωινή άνοδο στις 901 μονάδες.