bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ασκήσεις... ψυχραιμίας σε ΧΑ και αγορές μετά το χτύπημα του Ισραήλ

Πτωτικά αλλά χωρίς πανικό κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ΧΑ να ακολουθεί καλύτερη πορεία και τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Lamda και Quest να ξεχωρίζουν ανοδικά.

Η καταστροφή που αρκετοί περίμεναν δεν ήρθε τελικά τόσο για τις διεθνείς αγορές όσο και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που παρά την πτωτική κίνησή τους, δεν εμφανίζουν ενδείξεις πανικού, μετά το -απόλυτα στοχευμένο- πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν. 

Η ψύχραιμη αντίδραση αποδίδεται και στο γεγονός ότι η Τεχεράνη διατηρεί ιδιαίτερα ήπιους τόνους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα, ενώ παράλληλα αξιωματούχοι του υποστηρίζουν σε διεθνή ΜΜΕ ότι η ισραηλινή επίθεση ήταν αποκλειστικά με drones -και όχι πυραύλους όπως υποστηρίζει η πλευρά του Τελ Αβίβ- και δεν επέφερε κάποιο αξιοσημείωτο πλήγμα. 

Την ίδια ώρα καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου, μετά την αρχική εκτίναξη για το brent έως +4%, με το παραδοσιακό καταφύγιο τόσο του χρυσού όσο και του αμερικανικού δολαρίου να σταθεροποιούνται και να σβήνουν τα αρχικά τους κέρδη. 

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση, καθώς οι αγορές τείνουν σε πρώτη φάση να αντιδρούν υπερβολικά αλλά σύντομα «ζυγίζουν» καλύτερα τα δεδομένα και επανέρχονται σταδιακά σε μία πιο ήρεμη πορεία. 

Απώλειες 0,64% εμφανίζει ο Stooxx 600 ο οποίος πάντως οδεύει προς την τρίτη εβδομάδα πτώσης, με τον DAX να υποχωρεί 0,8%, ενώ τα futures της Wall Street είναι και αυτά αρνητικά με τον S&P 500 στο -0,3%.

Το brent μετά την ενίσχυσή του έως τα 90,75 δολάρια, συνεχίζει να έχει κέρδη αλλά αρκετά ήπια που φθάνουν στο 0,3% και τα 87,40 δολάρια, ενώ ο χρυσός ενισχύεται μόλις 0.01% στα 2.398,30 δολάρια, αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το νέο ρεκόρ των 2.433 δολαρίων. 

Χωρίς πανικό το Χρηματιστήριο

Εικόνα καλύτερη των ευρωπαϊκών αγορών παρουσιάζει από την αρχή της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει και να έχει κέρδη που ξεπερνούν το 1%, μετά τόσο τα χθεσινά ισχυρά μεγέθη που ανακοίνωσε η εταιρεία αλλά και τη σημερινή ανακοίνωση ότι προχωρά σε αγορά επιπλέον ποσοστού στη Reds. 

Οι περισσότερες μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζουν σχετικά ήπιες μεταβολές, με αρκετή ισορροπία στο ταμπλό και τους επενδυτές να εμφανίζονται, μεν, προσεκτικοί αλλά όχι σε διάθεση να προχωρήσουν σε εκτεταμένης ρευστοποιήσεις. 

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε έως και το χαμηλό ημέρας των 1.371,58 μονάδων (-0,69%) αλλά σταδιακά μάζεψε τις απώλειές του και πλέον στις 12:56 βρίσκεται στο -0,04% και τις 1.380,53 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 33,7 εκατ. ευρώ και 51 μετοχές να ενισχύονται έναντι 56 που υποχωρούν. Απώλειες 0,11% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να παραμένει αμετάβλητος.

Στο -0.52% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει πτώση 0.26%, τη Eurobank να υποχωρεί 0.76%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 0,45% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 0.13% χαμηλότερα. 

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% πέραν της Ελλάκτωρ, εμφανίζουν και οι μετοχές των Quest και Lamda, ενώ ανοδική κίνηση ακολουθούν τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και η ΔΕΗ με ενίσχυση 0,56% και 0,73% αντίστοιχα. Στον αντίποδα σημαντικές πιέσεις δέχεται ο ΟΤΕ με απώλειες 1,50%, ενώ οριακά υψηλότερα κατά 0,14 κινείται η Coca-Cola HBC. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Σύγκρουση των long με τους short για τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Οι μετοχές του κλάδου έχουν ανακάμψει θεαματικά, αντανακλώντας και τη βελτιωμένη κερδοφορία τους. Όμως, εμφανίζονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο οι short, που πιστεύουν ότι η άνοδος δεν θα έχει διάρκεια.
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Rebound για τον Δείκτη στις 1.417 μονάδες με ώθηση από τις τράπεζες

Με τις τράπεζες στο προσκήνιο και τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς (+4,23%) σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η αγορά ξεπέρασε τη χθεσινή πτωτική κίνηση. ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή ξεχώρισαν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Τα βλέμματα στη Fed.