ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σύγκρουση των long με τους short για τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Οι μετοχές του κλάδου έχουν ανακάμψει θεαματικά, αντανακλώντας και τη βελτιωμένη κερδοφορία τους. Όμως, εμφανίζονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο οι short, που πιστεύουν ότι η άνοδος δεν θα έχει διάρκεια.

Τα καλύτερα του αναμενόμενου μεγέθη κορυφαίων ομίλων οδηγούν εκ νέου τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Αρκετές μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 ξεπέρασε και το επίπεδο των 201 μονάδων, με άνοδο από την αρχή του έτους άνω του 19%, ενώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015. Ανάλογη, άλλωστε, είναι η εικόνα και για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να έχει κέρδη που ξεπερνούν το 20%. 

Το θετικό, όμως, κλίμα σκιάζει το γεγονός ότι εκτός από τους αγοραστές έχουν επιστρέψει και οι short-sellers, σημειώνει το Reuters, σε μία πιθανή ένδειξη ότι η ανάκαμψη για τον κλάδο θεωρείται από πολλούς επενδυτές ότι είναι κάτι πρόσκαιρο και δεν έχει «γερές» βάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Hazeltree, ο αριθμός των funds που στοιχηματίζουν υπέρ πτώσης της μετοχής της βρετανικής NatWest έχει διπλασιαστεί στα 31 μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 3 Μαΐου, ενώ ανάλογη δράση υπάρχει για τους τίτλους τόσο των Deutsche Bank, Intesa, HSBC όσο και της ING. 

Η αύξηση τόσο των short όσο και των long επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν αυτές οι δύο ομάδες επενδυτών αναφορικά με την ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος δανεισμού και ως εκ τούτου την πιθανότητα δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η πορεία του Stoxx 600 Banks από την αρχή του έτους

 

Όπως σημειώνει ο Μπ. Σάνφορντ, αναλυτής της Algebris Investments, η υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών έναντι της ευρύτερης αγοράς – φθάνει περίπου στο 10% - έχει να κάνει και με κάποιους τεχνικούς δείκτες. 

Ένας εξ αυτών είναι ο δείκτης RSI (Relative Strength Index), μέσω του οποίου οι επενδυτές μπορούν να προσδιορίσουν εάν ένας τίτλος είναι «υπεραγορασμένος» ή «υπερπουλημένος». Όπως εκτίμησε, από εδώ και στο εξής θα υπάρξει μία σχετική αλλαγή στη συμπεριφορά των επενδυτών με πιο επιλεκτικές τοποθετήσεις. 

Όσο για τους short sellers, ο Μπ. Σνέλερ, αναλυτής της ελβετικής Erlen Capital Management, εκτιμά ότι οι κινήσεις τους ενδεχομένως να οφείλονται και στις ανησυχίες που υπάρχουν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και την υποαπόδοσή της σε σχέση με την αμερικανική. 

Στα «ύψη» η κερδοφορία 

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών τραπεζών σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι η πολύ καλή πορεία της κερδοφορίας αλλά και η αισιοδοξία που υπάρχει για το μέλλον είναι αυτό που οδηγεί στην υπεραπόδοση του κλάδου. 

Το α’ τρίμηνο, ο μέχρι πρότινος «μεγάλος ασθενής» η γερμανική Deutsche Bank ανακοίνωσε μεγέθη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ αρκετοί ακόμη μεγάλοι όμιλοι προχώρησαν σε ανανέωση της στρατηγικής ανάπτυξής τους. Την ίδια ώρα ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, αν και είχαν, επίσης, αύξηση κερδών εμφάνισαν και σημαντική ενίσχυση των δαπανών – εξόδων τους, μία πορεία που δημιουργεί αρκετό προβληματισμό στους επενδυτές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Alpha Finance: Έντονο ενδιαφέρον από ξένους για τράπεζες και ενέργεια

Στο περιθώριο του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο, οι επενδυτές σχολίαζαν θετικά το deal Alpha Bank - UniCredit, το επιτυχημένο placement μετοχών της Εθνικής και τη φετινή βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.